Skip to content

Cele mai ieftine destinatii de vacanta pentru buget redus in 2025. De la tara celor 4.000 de insule unde cheltuielile ajung la 12 euro pe zi la orase mai putin cunoscute din Africa si Asia.

Hello Safe, o agentie internationala de asigurari de calatorie, a realizat un studiu cuprinzator pentru a determina cele mai ieftine destinatii de vacanta pentru 2025. Cercetarea s-a bazat pe o serie de sondaje completate de calatori din toata lumea care a inclus bugetul zilnic cheltuit in fiecare destinatie.

In urma cercetarii a fost realizat un clasament de 15 tari mai putin costisitoare cu oferte variate de activitati si oportunitati de vacanta. Agentia sustine ca aceste locuri sunt mai ales pentru cei care isi doresc o escapada relaxanta si fara grija cheltuielilor mari. In niciuna din destinatii bugetul estimat pe zi nu depaseste 35 de euro/persoana. 

In fruntea listei se afla Laos, o tara din sud-estul Asiei, situata intre Thailanda si Vietnam. In medie, cheltuielile zilnice ale unui turist in Laos sunt de 12 euro pe zi.

Laos este o destinatie turistica apreciata mai ales pentru peisajele naturale impresionante si cultura autentica. Printre cele mai vizitate locuri se numara orasul Luang Prabang — care este sit UNESCO —, capitala Vientiane cu monumentul Pha That Luang. 

De asemenea, una dintre atractiile naturale ale tarii este raul Si Phan Don, cunoscut pentru arhipelagul sau cu cele „4000 de insule”. 

Bucataria laotiana include feluri traditionale precum laap — salata de carne — si tam mak hoong — salata de papaya verde.

Pe locul al doilea este situat Kazahstan, o destinatie cu peisaje naturale protejate care includ stepe vaste, munti si lacuri spectaculoase. Cheltuielile medii pe zi sunt 17 euro.

Atractiile principale ale tarii includ capitala Astana (Nur-Sultan) cu cladiri de inspiratie futurista, orasul cosmopolit Almaty, aflat intre muntii Tian Shan si lacul Malaya Almatinka, si Parcul National Altyn-Emel, cunoscut mai ales pentru dunele sale cantatoare — nisipul produce un sunet aparte cand este miscat de vant.

De asemenea, merita vizitate lacul Kaindy, renumit pentru padurile scufundate, si situl istoric Turkistan. 

Bucataria kazaha este bazata in mare parte pe carne, cu preparate traditionale precum beshbarmak (carne fiarta cu taitei) si kazy (carnati de cal), alaturi de bautura nationala, kumis (lapte fermentat de iapa).

Locul al treilea este ocupat de Rwanda, unde bugetul zilnic cheltuit ajunge la 19 euro. Este un stat din Africa cunoscut ca „tara celor o mie de coline”, datorita peisajelor sale montane si a zonelor deluroase impresionante. 

Rwanda este de asemenea si o tara cu o biodiversitate uimitoare, iar atractia principala este Parcul National al Vulcanilor, unde turistii pot face drumetii pentru a vedea gorilele de munte in habitatul lor natural. 

Alte locuri vizitate des sunt Lacul Kivu si Parcul National Nyungwe, cu paduri tropicale si trasee turistice. In capitala Kigali, vizitatorii pot explora muzee locale si pot degusta preparate diverse din bucataria rwandeza precum ugali, o mancare bazata pe faina de porumb, sau matoke, in care se folosesc banane fierte sau coapte. 

Tot in Africa, pe locul al patrulea se afla Ghana, o tara din vestul continentului, cunoscuta pentru plajele sale tropicale, cultura bogata si istoria fascinanta. Cheltuielile zilnice se rezuma la o medie de 19 euro. 

Printre obiectivele de vizitat se numara Castelul Cape Coast si Fortul Elmina, ambele situri UNESCO, care au jucat un rol in comertul de sclavi in timpul epocii marilor descoperiri geografice. Un alt punct de interes este Parcul National Kakum, cu podurile suspendate prin jungla.

Capitala Accra ofera un amestec dintre traditie si modernitate, cu piete animate si atractii culturale. Bucataria ghaneza include specialitati precum jollof rice (orez condimentat) si fufu (pasta din manioc sau banane plantain), adesea servite cu tocane aromatizate cu diverse ierburi.

Locul cinci din clasament este ocupat de Mongolia, o tara din Asia centrala renumita pentru stepele sale vaste, cultura nomada si peisajele naturale uimitoare.

Cele mai cunoscute atractii sunt Desertul Gobi, cu dune de nisip si formatiuni stancoase impresionante si Lacul Khövsgöl, adesea numit „Marea Mongoliei”. 

Capitala Ulaanbaatar gazduieste Muzeul National de Istorie si manastirea Gandantegchinlen, iar in afara orasului, Parcul National Terelj este un obiectiv popular pentru drumetii. 

Bucataria mongola se bazeaza mai mult pe carne, cu preparate traditionale precum buuz (galuste cu carne) si khuushuur (placinte prajite), servite adesea alaturi de airag (lapte de iapa fermentat).

Celelalte tari care intregesc clasamentul primelor 15 sunt Armenia, Burkina Faso, Georgia, Mali, Burma, Haiti, Malawi, India, Nepal si Serbia.

Aici puteti descoperi mai multe despre cercetarea agentiei si puteti vedea care sunt cheltuielile medii ca turist in majoritatea tarilor din lume. Pentru Romania bugetul zilnic este de 70 de euro, in comparatie cu Serbia unde este 33 de euro. 

Cea mai constisitoare destinatie din Europa este Elvetia cu 239 de euro pe zi, iar cea mai scumpa din lume este Barbados cu o medie de 312 euro pe zi. 

Citește în continuare