NOAPTEA FILOSOFIEI la Bucuresti. Barbara Cassin, un nume de prima marime al filosofiei europene, deschide editia din acest an
Joi, 10 octombrie, de la ora 18.00 si pana spre miezul noptii, publicul din capitala este asteptat la NOAPTEA FILOSOFIEI la Bucuresti, editia 2024.
Programul reuneste 10 evenimente, dezbateri publice, in traditia ganditorilor greci ai Agorei, la care iau parte 17 nume importante ale filosofiei de astazi, din Franta si Romania. Gazdele evenimentelor sunt doua spatii cunoscute din centrul capitalei: Rezidenta9 (str. Ion Luca Caragiale 32) si Londohome (str. Strada General David Praporgescu 31), publicul avand acces liber, in limita locurilor disponibile. Dialogurile vor avea loc in limbile franceza, romana si engleza.
Noaptea Filosofiei este un eveniment initiat in tara noastra de Institutul Francez din Romania, cu sprijinul Citéphilo, Métropole de Lille si Institut français, care are loc anual la Timisoara si la Bucuresti.
„Intr-o luna in care festivalurile literare domina scena culturala romaneasca, ne bucuram sa oferim un contrapunct, asezand reflectoarele pe sfera nonfictiunii, celebrand arta dialogului filosofic, pe teme la zi, de interes pentru societatea actuala.
Dincolo de spectacolul dezbaterilor publice, Noaptea Filosofiei reprezinta si o excelenta ocazie de a-i pune in legatura pe ganditorii francezi si pe cei romani din domeniul filosofiei, conexiuni care speram ca vor da nastere unor noi viitoare colaborari”, a declarat Julien Chiappone-Lucchesi, directorul Institutului Francez din Romania.
Léon Wisznia, curatorul francez al proiectului, a oferit amanunte despre tema editiei din acest an: „Una dintre temele majore ale acestei editii ale proiectului «Noaptea Filosofiei» va fi traducerea. Cea a conceptelor exprimate intr-o limba si traduse in alta, cu riscul de a ne confrunta cu intraductibilul. Acesta este un risc pe care trebuie sa il acceptam, daca dorim sa contribuim la evolutia domeniului si, prin extensie, la progresul Europei.
Fie ca aceasta «Noapte a filosofiei» de la Bucuresti sa deschida noi cai de intelegere reciproca, prietenie si intelepciune impartasita”.
Parcurs nocturn, deopotriva intelectual si festiv, Noaptea Filosofiei este un eveniment care se bucura de o primire calduroasa din partea publicului, avand toate sansele sa devina o traditie a scenei intelectuale romanesti si a evenimentelor culturale.
„Noaptea Filosofiei este un eveniment unic in spatiul nostru cultural, o platforma care ofera atat un spatiu de comunicare si dezbatere a ideilor, cat si o deschidere atat de necesara pentru publicul larg. Anul acesta vom avea 10 dezbateri relevante pentru lumea in care traim, in doua spatii neconventionale pentru filosofie. Provocarea principala a acestei editii a fost aceea de a alege cele mai captivante subiecte de discutie, atat pentru comunitatea filosofica, cat si pentru publicul larg, care sa acopere un orizont variat de domenii, de la etica la filosofia artei, de la filosofia culturii pop la filosofie politica.
Daca va intereseaza cum putem gandi in cheie filosofica arta contemporana, ce relevanta are muzica de club pentru evolutia culturii contemporane, cum ne «bantuie» gandurile filosofice in viata de zi cu zi sau de ce este filosofia politica naiva, atunci va asteptam pe data de 10 octombrie, cu 10 teme de dezbatere, disputate de 17 filosofi de prima clasa din Franta si Romania. Din aceasta perspectiva, Noaptea Filosofiei este un adevarat spectacol de idei”, a precizat Cornel Moraru, curatorul proiectului.
Seria evenimentelor este deschisa de unul dintre cele mai importante nume ale filosofiei europene, Barbara Cassin, filolog si filosof specializat in Grecia antica, doctor in filosofie si director de cercetare la CNRS-Paris IV Sorbona, membra a Academiei Franceze.
Lista invitatilor din Franta este completata de alte nume importante ale scenei academice, intelectuale si civice, precum Clotilde Leguil, cunoscuta pentru reflectiile sale filosofice care imbina psihanaliza, sau Arnaud Orain, istoric si economist, director al Centre des Recherches Historiques din cadrul École des Hautes Études en Sciences Sociales, Paris, preocupat de discursul dialogic asupra comertului, fictiuni economice sau „oeconomie”.
Barbara Stiegler, filozof francez specialist in gandirea lui Nietzsche si in filosofia politica, lector la Universitatea Bordeaux-Montaigne, si partenerul sau de dialog de la NOPTEA FILOSOFIEI la Bucuresti, Christophe Pébarthe, lector la Institutul Ausonius al Universitatii Bordeaux Montaigne, specialist in istoria Greciei antice si director al Revue des Études Anciennes, se afla de asemenea pe lista oaspetilor care vor sosi la Bucuresti pentru a lua parte la eveniment.
Filozoful francez Jacob Rogozinski, un apropiat al lui Jacques Derrida in anii 1980, astazi, profesor la Facultatea de Filosofie a Universitatii din Strasbourg, va fi de asemenea prezent la Bucuresti in seara zilei de 10 octombrie.
Pe lista invitatilor din Hexagon se afla si Agnès Gayraud, filosof si muzician (cunoscuta sub numele de La Féline), o colaboratoare constanta a cotidianului Libération.
Invitatii din Romania sunt nume cunoscute ale sferei intelectuale, culturale si publicistice autohtone, dar si cercetatori la cele mai importante universitati romanesti: Bogdan Ghiu, Dragos Rusu, Daniel Nica, Oana Serban, Dragos Grusea, Luigi Bambulea, Sebastian Grama, Remus Breazu, Radu Uszkai si Mihai Cernea.