Skip to content

Justitia americana va revizui condamnarile pe viata ale fratilor Menendez. Serialul “Monsters” de pe Netflix a scos la iveala noi dovezi care i-ar putea salva pe Erik si Lyle, fratii care si-au ucis cu sange rece parintii.

Cazul fratilor Menendez a fost redeschis dupa ce controversatul serial “Monsters”, creat de Ryan Murphy si lansat pe Netflix, a atras atentia asupra unor noi dovezi care ar putea influenta sentinta judecatorilor americani.

Fratii Erik si Lyle Menendez si-au impuscat si ucis parintii, Jose si Kitty, in august 1989, iar in al doilea lor proces, in 1996, un juriu i-a gasit pe amandoi vinovati de crima de gradul intai. Au fost condamnati la inchisoare pe viata.

Procurorul districtului Los Angeles, George Gascón, a declarat ca va revizui cazul Menendez, la doua saptamani dupa lansarea serialului “Monsters” care ecranizeaza povestea fratilor Erik si Lyle.

Gascón a declarat ca biroul sau evalueaza daca fratii, care au sustinut ca si-au ucis parintii de frica, dupa multi ani de abuz sexual, ar trebui sau nu sa ramana in inchisoare pentru tot restul vietii lor si a spus ca are „obligatia morala si etica de a revizui ceea ce este prezentat”.

Revizuirea vine dupa ce serialul de pe Netflix bazat pe crimele lor a atras cu peste 50% mai multi telespectatori in a doua saptamana fata de primele zile ale lansarii. Succesul seriei vine pe fondul criticilor lansate in presa din partea unuia dintre fratii Menendez dar si a declaratiilor lui Ryan Murphy care sustine ca “Monsters” este „cel mai bun lucru care li s-a intamplat fratilor Menendez in ultimii 30 de ani”.

In luna mai a anului trecut, Erik si Lyle au depus o cerere de anulare a condamnarilor si sentintelor lor pe baza unor noi dovezi. 

„Noile dovezi nu numai ca arata ca Jose Menendez era un om violent si brutal care abuza sexual de copii, dar sugereaza cu tarie ca ─ de fapt ─ il abuza pe Erik Menendez inca din 1988”, se arata in cerere, potrivit Los Angeles Times. 

Dovezile includ o scrisoare pe care Erik i-a scris-o unui var si marturia lui Roy Rosselló, un fost membru al trupei Menudo, care spune ca Jose l-a agresat sexual, in adolescenta.

Zilele trecute, dupa atentia sporita pe care a primit-o cazul prin prisma seriei “Monsters: the Lyle and Erik Menendez Story”, Gascón, procurorul din Los Angeles, a declarat ca va revizui condamnarile. „Niciuna dintre aceste informatii nu a fost confirmata. Nu suntem, in acest moment, pregatiti sa spunem ca credem sau nu credem aceste informatii. Dar suntem aici pentru a va spune ca avem obligatia morala si etica de a analiza ceea ce ni se prezinta.”, a declarat acesta in cadrul unei conferinte de presa, referindu-se la noile dovezi.

Audierea lui Lyle — acum in varsta de 56 de ani — si a lui Erik — in varsta de 53 de ani — este programata pentru 26 noiembrie 2024.

Desi a fost descris drept “o minciuna flagranta” de catre cei doi frati, incluzand si o secventa incestuoasa intre ei, despre care nu exista surse ca s-ar fi intamplat in realitate, serialul creste in popularitate.

„Monstrii: The Lyle and Erik Menendez Story” a fost cel mai vizionat serial de pe Netflix pentru a doua saptamana consecutiv, cu 153,8 milioane de ore vizionate intre 23 si 29 septembrie, o crestere de 57% fata de cele 97,5 milioane de ore vizionate in saptamana de debut.

Este, de fapt, al doilea sezon al serialului antologic „Monster” creat de Ryan Murphy. In timp ce prima parte s-a concentrat pe crimele canibalului Jeffrey Dahmer, partea a doua ecranieaza moartea lui José si Kitty Menendez, care au fost ucisi de fiii lor Erik si Lyle, pe atunci in varsta de 18 si 21 de ani.

La 19 septembrie, in ziua premierei emisiunii, Erik Menendez a transmis o declaratie catre X (Twitter) prin intermediul contului sotiei sale Tammi, in care il acuza pe Murphy de „rea intentie”. 

Erik a criticat serialul ca fiind un pas in urma in ceea ce priveste “descrierea exacta a abuzurilor sexuale comise” si a afirmat ca aceasta include „portrete josnice si ingrozitoare ale personajelor noastre”.

Erik se refera la sugestia incestului si a secventelor in care Lyle consuma cocaina care se bazeaza in mare parte pe teoriile regretatului jurnalist Dominick Dunne de la Vanity Fair, fara nicio dovada reala in spatele lor. In reportajul sau, Dunne incerca sa explice comportamentul criminal al fratilor printr-un exercitiu de psihanaliza si gasirea unor posibile fire narative in acest sens.

La randul lui, Murphy a raspuns comentariilor lui Erik si a declarat ca i se pare „interesant, pentru ca stiu ca nu a urmarit serialul” si a spus ca sustine modul in care „Monsters” a prezentat povestea, reprosandu-le ulterior fratilor Menendez ca sustin „minciuni dupa minciuni”, fara critici specifice.

Cei doi actori care ii joaca pe fratii Menendez — Cooper Koch, care l-a interpretat pe Erik, si Nicholas Alexander Chavez, care il interpreteaza pe Lyle — au declarat pentru The Hollywood Reporter ca resimt o nota de simpatie pentru Erik si Lyle dar i-au dat dreptate lui Murphy prin faptul ca aparitiile in presa ale celor doi frati (prin intermediul povestii ecranizate in serial) le va aduce mai degraba beneficii, si nu prejudicii asa cum afirma ei.

Citește în continuare