Skip to content

Salman Rushdie anunta prima carte de fictiune pe care o publica dupa tentativa de asasinat in urma careia si-a pierdut un ochi. Autorul pregateste o trilogie dedicata Indiei, Angliei si Americii.

Intr-o discutie cu publicul prezent la conferinta Lviv BookForum, autorul Salman Rushdie a anuntat ca scrie o noua carte de fictiune, prima lansare de acest tip dupa ce a supravietuit unei tentative de asasinat in 2022, atac care l-a costat un ochi. Discursul lui nu a fost deloc optimist, Rushdie a dezvaluit ca mediteaza intens la sfarsitul vietii sale.

Noua lucrare a autorului va cuprinde trei nuvele, fiecare de aproximativ 70 de pagini. Fiecare carte va face referire la una dintre „cele trei lumi din viata mea: India, Anglia si America. Si toate au in vedere intr-un fel ideea unui sfarsit”. Rushdie se refera la faptul ca are dubla cetatenie britanica si americana si origini indiene, fiind nascut in Bombay in 1947.

Rushdie, in varsta de 77 de ani, s-a alaturat festivalului de literatura din Ucraina printr-o transmisiune video, in principal pentru a discuta despre cea mai recenta lansare a sa, “Cutitul, Reflectii in urma unei tentative de asasinat”.

Cartea de memorii a dlui Rushdie — tradusa si in limba romana, disponibila la editura Polirom — exploreaza recuperarea sa dupa tentativa de omor din august 2022.

Intr-o conversatie cu unul dintre cei mai proeminenti scriitori ucraineni, Oleksandr Mykhed, Rushdie a declarat publicului din Lviv: „Cand ajungi la aceasta varsta, evident ca te gandesti la cat timp a mai ramas. Este evident ca nu vor mai fi scrise inca 22 de carti. Daca am noroc, vor fi una sau doua. M-am gandit la ceea ce filosoful Theodor Adorno a numit „stilul tarziu” si la faimosul eseu al criticului si filosofului Edward Said intitulat “On Late Style”, in care vorbeste despre ce se intampla cu artistii aproape de sfarsitul carierei lor artistice. In esenta, ceea ce spune el este ca exista doua moduri de a merge. Una este seninatatea, in care esti impacat cu lumea si impacat cu propria ta viata si scrii din acest sentiment de pace, iar cealalta este furia. Parerea mea este ca pot fi ambele. Ar putea fi seninatate la un moment dat si furie in alt moment. Acestea nu trebuie sa fie conditii permanente”.

Lviv BookForum se desfasoara anual de 31 de ani, neintrerupt de invazia Rusiei in Ucraina. Autorilor din intreaga tara li s-au alaturat personalitati din strainatate pentru lecturi de poezie si lansari de carte si pentru a discuta subiecte precum impactul anilor 1990 asupra Europei, democratia, actiunea colectiva a societatii civile si cartile despre Ucraina in limba engleza.

Rushdie si-a exprimat, de asemenea, solidaritatea cu Ucraina si cu „situatia teribila in care va aflati”. De asemenea, el a comparat propriile sale instrumente de recuperare dupa un atac traumatic cu cele ale Ucrainei.

„Fie ca vorbim despre o poveste personala sau politica, puterea consta in controlul naratiunii. Ceea ce incearca rusii sa faca este sa spuna o versiune a povestii si sa o impuna istoriei. Si este foarte important sa nu permitem ca acest lucru sa se intample. Aceasta este scara mare prin care treceti cu totii la scara mica a ceea ce mi s-a intamplat mie.”, a declarat Rushdie.

Despre memoriile sale, autorul a descris reticenta pe care a avut-o in a-l lasa pe atacator sa-i defineasca povestea: „M-am gandit: Ei bine, eu sunt un povestitor. Vreau sa preiau din nou controlul asupra povestii, astfel incat sa o spun in felul meu, iar el sa devina o parte din povestea mea, in loc ca eu sa devin o parte din povestea lui.”

In contrast cu violenta atacatorului din carte este iubirea poetei, romancierei si artistei Rachel Eliza Griffiths, a cincea sotie a lui Rushdie, despre care a declarat ca a inceput sa o vada “ca pe un fel de cearta, daca vreti, intre dragoste si moarte, intre intoleranta si frumusete”. In calitate de artist video, Griffiths si-a filmat sotul aproape zilnic in perioada in care isi revenea din atac. Imaginile vor fi incluse intr-un documentar care va fi lansat la un moment dat.

„Stiti, viata umana nu inseamna doar bombe si fascism si coruptie si moarte, ci si dragoste si frumusete. Si cred ca, poate in mijlocul unui razboi, este important sa ne amintim acest lucru.”, a conchis Rushdie.

El a mai publicat in 2012 o carte de memorii, Joseph Anton, care relateaza perioada in care s-a ascuns dupa multiplele amenintari la adresa vietii sale in urma publicarii romanului The Satanic Verses. Cartea a aparut si in Romania la editura Polirom si o puteti gasi aici .

Romanul Satanic Verses din 1988 a fost interzis in Iran ca fiind blasfemator, iar Ayatollahul Khomeini, care era pe atunci liderul suprem al Iranului, a emis o fatwa prin care se cerea moartea sa.

La 33 de ani de la emiterea fatwa, Rushdie, care traieste in SUA din 2000, a fost injunghiat in mod repetat in timp ce se afla pe scena institutiei Chautauqua din statul New York, unde urma sa tina o conferinta. Ulterior, scriitorul a ramas in spital timp de sase saptamani. El si-a pierdut vederea la un ochi si sensibilitatea la unele varfuri ale degetelor. Barbatul suspectat ca l-a injunghiat pe Rushdie, Hadi Matar, a fost acuzat de tentativa de omor.

Cea mai recenta carte a sa, romanul Victory City, a fost publicata la finalul lui 2022 dar a fost scrisa inainte de atac.

Rusdie s-a nascut in 1947 si este autor al mai multor romane si volume de eseuri care privesc lumea contemporana cu luciditate si uneori cu sarcasm.

Absolvent al King’s College, Cambridge, cu o diploma in istorie, Rushdie a lucrat zece ani in publicitate (pentru celebra firma Ogilvy & Mather), incepand sa scrie proza inca de timpuriu. Si-a facut debutul editorial in 1975 cu romanul Grimus, iar intre 1981 si 1999 a primit nu mai putin de 22 de premii literare (Booker Prize for Fiction, Prix du meilleur livre etranger, Whitebread Novel Award). A devenit celebru in lumea intreaga dupa sentinta de condamnare la moarte pronuntata impotriva lui de un tribunal islamic iranian in urma publicarii romanului Versetele satanice (1988), socotit blasfemiator.

Citește în continuare