Skip to content

Cea mai importanta investitie in sanatate in acest moment: detoxul de dopamina. Cum sa scapi de starea de zombie in care cauti mici placeri pe net si pierzi timpul

Dopamina este o substanta chimica si se gaseste in mod natural in corpul uman. La nivel cerebral, este produsa de un grup de celule nervoase din centrul creierului unde actioneaza ca un neurotransmitator, ceea ce inseamna ca transmite semnale intre celule nervoase. In functie de zona din creier unde actioneaza, dopamina are roluri importante si diverse, de la controlul miscarii, pana la raspunsul emotional.

Functiile vitale cerebrale cum ar fi memoria, invatarea, concentrarea si starea de dispozitie sunt influentate de concentratia de dopamina din creierul unei persoane.

Sub efectul consumului excesiv de internet si social media au aparut efecte grave asupra sanatatii care duc la dereglari hormonale si la afectiuni ale sanatatii mintale pentru ca incepem sa avem un exces de dopamina si sa cautam sa ne producem dopamina, care devine pentru nevoile noastre ca un drog.

Cand incepem sa fim excesiv de critici cu oricine expune succes in spatiu public, iar dvs vi se pare ca nu faceti nimic satisfacator, iar activitatile obisnuite pe care alti oameni le gasesc distractive nu sunt deloc distractive pentru dvs e un prim semn ca sunteti sub influenta excesului de dopamina dat de social media.

Alte efecte sunt procrastinarea, stress-ul continuu, senttimentul ca esti in prag de burnout si ca mintea este supra saturata.

Detoxifierea de dopamina pare a fi un ghid bun pentru obiceiuri digitale sanatoase, dar psihologii spun ca nu va fi de ajuns pentru restabilirea unor obiceiuri sanatoase de navigare si depasirea dependentei de internet.

S-ar putea sa doriti sa faceti un fasting de dopamina din cCateva motive:

Sunteti satul de modul in care va petreceti timpul considerand ca va irositi o parte importanta din zi sau din viata, nu va puteti abtine din navigatul pe internet, vreti sa faceti lucrurile obisnuite mai interesante si mai distractive

Modul simplificat de depasire a dependentei arata astfel: Dorinta de schimbare + Intelegerea dependentei + Ruperea tiparului compulsiv + Construirea unei vieti mai bune + Invatarea de a va gestiona mai bine emotiile = Succes

Internetul supra solicita creierul cu o secretie majora de dopamine, care devine ca un drog in comportamentul nostru si literlamente ne mananca din viata.

A face o detoxifiere cu dopamina inseamna a actiona in functie de dorinta de schimbare si a rupe tiparul compulsiv. Acest lucru va ofera spatiu pentru a respira, pentru a va construi o viata mai buna si, daca incercati in mod activ sa faceti acest lucru, pentru a invata, de asemenea, sa va gestionati mai bine emotiile.

Pentru o detoxifiere de dopamine este necesar, in general, 2-12 saptamani., acesta este timpul de care spun neurologii ca este nevoie pentru ca creierul nostru sa se reconfigureze.

Ce trebuie sa faceti intr-un fasting de dopamine: eliminati activitatile care te pun in modul zombie, eliminati distragerile care creeaza dependenta

Modul Zombie este atunci cand doar dai scroll, te uiti sau te joci ore intregi, fara sa iti placa cu adevarat, dar incapabil sa te opresti, incapabil sa faci ceva valoros. Este momentul in care ramai blocat ore intregi in activitati ieftine care produc dopamina. Cei mai comuni factori sunt: Social media, Agregatoare de continut (YouTube, Reddit, Hackernews), Twitch, Binge-watching Netflix, Jocuri video, Pornografie

Daca v-ati putea modera comportamentul, nu ati mai avea aceasta problema in primul rand. De asemenea, aceste activitati sunt adesea inlantuite impreuna, astfel incat, chiar daca principala dvs. problema este YouTube, deschiderea retelelor sociale va duce adesea pe YouTube.

In plus, cu receptorii de dopamina epuizati, este super dificil sa va reglati comportamentul si acesta este unul dintre obiectivele detoxifierii cu dopamina – sa va recastigati capacitatea de a va regla comportamentul. Schimbarea poate fi grea si s-ar putea sa fie inconfortabila pentru o vreme.

Cum sa eliminati activitatile care creeaza dependenta: stergeti  de pe telefon aplicatiile care va distrag atentia, blocati site-urile care va distrag atentia in browser…

Stabiliti un moment specific intr-o zi in care va permiteti sa faceti acest lucru si pentru cat timp. De exemplu, puteti verifica e-mailul doar la ora 10 a.m. si apoi la ora 4 p.m. timp de 15 minute de fiecare data.

Daca nu va construiti o viata mai satisfacatoare fara internet si daca nu incercati sa rezolvati factorii de baza care duc la utilizarea compulsiva a tehnologiei, probabil ca veti recidiva. In scurt timp, veti reveni la obiceiurile voastre proaste.

Ei bine, va puteti angaja in activitati care va fac sa va simtiti pozitiv dupa aceea: intalniri cu prieteni, participarea la noi grupuri de interese (antrenamente ale sporturilor de echipa, cluburi de carte, concerte etc), gatitul, plimbarile in aer liber, lectura, scrierea in jurnal.

Cititi texte de forma lunga si ascultati muzica clasica. Sunt doua dintre activitatile care detoxifiaza de dopamine, dar cresc si puterea de concentrare.

Citește în continuare