Skip to content

Christopher Nolan va incepe filmarile pentru urmatorul proiect in ianuarie, cu Matt Damon in rolul principal. Recent, a dezvaluit ca Jokerul lui Heath Ledger a fost inspirat de picturile lui Francis Bacon.

Dupa ce a castigat sapte premii Oscar cu succesul Oppenheimer, Christopher Nolan va lucra din nou alaturi de Universal Pictures, compania care a produs, promovat si distribuit pelicula care ecranizeaza viata creatorului bombei atomice.

Potrivit publicatiei Deadline, Nolan lucreaza de ceva vreme la scenariul noului lungmetraj si va incepe filmarile in ianuarie 2025.

Asa cum se intampla cu toate proiectele lui Nolan, nu se cunosc detalii despre poveste. Insa se stie ca Matt Damon va juca rolul principal.

Opera lui Nolan include blockbustere aclamate precum Inception, Interstellar, Dunkirk si trilogia Dark Knight, proiecte realizate sub umbrela Warner Bros. Relatia cu celebra compania de productie s-a destramat pe fondul unui dezacord cu privire la strategia de lansare a thrillerului SF Tenet din 2020, care a avut rezultate slabe, fiind lansat pe graba, intr-o perioada in care majoritatea cinematografelor erau inchise.

Succesul obtinut alaturi de Universal Pictures cu “Oppenheimer” l-a convins pe Nolan sa lucreze noul proiect alaturi de ei. Exista deja o data de lansare in cinematografele Imax pentru noul film: 17 iulie 2026, mai multe pelicule ale sale fiind lansate in trecut in aceeasi perioada a verii.

In ceea ce il priveste pe Matt Damon, va fi a treia oara cand el si Nolan lucreaza impreuna. Anterior a jucat in filmul Interstellar din 2014 si in succesul Oppenheimer care a avut incasari de 975,6 milioane de dolari din box-office la nivel mondial, obtinand sapte Oscaruri, inclusiv cel mai bun film, cel mai bun regizor si premii de interpretare pentru Cillian Murphy si Robert Downey Jr.

Nolan are un talent aparte pentru distribuirea actorilor in roluri care le definesc carierele, astfel ca jurnalistii americani preconizeaza ca noul film va avea o distributie impresionanta, cu actori de calibrul lui Damon. 

Damon nu este singurul actor favorit din echipa lui Nolan. Anterior, cineastul de origine londoneza a lucrat de cate trei ori cu Christian Bale — pentru cele trei filme din seria Dark Knight — si cu Cillian Murphy.

Tinand cont ca zilele trecute s-a lansat in cinematografe noul film Joker: Folie a deux al lui Todd Phillips, merita mentionat un alt actor care a bifat rolul carierei sale cand a jucat cu Nolan: regretatul Heath Ledger. De origine britanica, Ledger a castigat trofeul Oscar post-mortem pentru rolul din “Dark Knight”, considerat pana astazi unul dintre cele mai bune filme cu super-eroi.

Intr-un interviu acordat zilele trecute, Nolan a dezvaluit ca portretul Jokerului lui Ledger s-a bazat pe unul dintre tripticele pictorului Francis Bacon. 

Interviul vine in contextul promovarii expozitiei “Francis Bacon: Human Presence”, deschisa incepand de astazi, 10 octombrie, la National Portrait Gallery din Londra.

„Candva in adolescenta, intr-o excursie la Tate Britain, am vazut un afis pentru o retrospectiva Bacon, care prezenta un chip dintr-unul dintre tripticele sale. Trasaturile palide, cu dungi, m-au prins si nu mi-au mai dat drumul, impodobind diferiti pereti in diferite apartamente pana cand a devenit o mizerie zdrentuita. Ani mai tarziu, i-am aratat imaginea lui Heath Ledger in timp ce se pregatea sa joace rolul Jokerului in „Dark Knight”, iar el s-a conectat instantaneu la umanitatea sa torturata si chinuitoare. Aceasta a influentat machiajul personajului in cel mai tactil mod cu putinta.”, a spus regizorul.

Nolan a adaugat ca il priveste pe Bacon dintr-o perspectiva cinematografica pentru ca distorsioneaza materia si timpul, prezentand o evolutie in ulei si panza: „Lucrarile sale ma inspira in multe feluri, nu in ultimul rand ca o reamintire a faptului ca a ilustra pur si simplu o naratiune inseamna a pierde puterea pe care o pot obtine gesturile inconstiente si crearea intuitiva de imagini.”

Expozitia traseaza cariera lui Bacon de-a lungul a peste 50 de ani, explorand angajamentul artistului fata de portret, la sfarsitul anilor 1940. Alaturi de autoportretele lui Bacon, expozitia include portrete ale unor subiecti precum Lucian Freud, Isabel Rawsthorne si iubitii sai Peter Lacy si George Dyer. Bilete aici.

Mai multe detalii despre celelalte expozitii spectaculoase pe care le puteti vizita la Londra in saptamanile urmatoare gasiti mai jos.

Citește în continuare