Skip to content

De astazi in cinematografele din toata tara, Trei kilometri pana la capatul lumii. Filmul regizat de Emanuel Parvu cu Ciprian Chiujdea protagonist a fost in competitia oficiala la Cannes si reprezinta Romania la Oscar

Asteptarea a luat sfarsit: Trei kilometri paa la capatul lumii regizat de Emanuel Parvu, selectat anul acesta in Competitia Oficiala de la Cannes – unde a primit premiul Queer Palm si ales sa fie propunerea Romaniei la Premiile Oscar 2025, va avea premiera in cinematografe pe 11 octombrie.


Premiera de gala a filmului a avut loc marti, 8 octombrie, cu participarea multor personalitati din industria de cinema, iar in aceste zile echipa filmului se afla intr-o caravana pentru a se intalni cu spectatorii.  Realizatorii si actorii vor fi Cinema Timis (sambata, 12 octombrie), iar duminica este programat un live Q&A cu regizorul pe paginile Cinema City Romania.

Pe plan international filmul isi continua traseul festivalier. Dupa premiera mondiala din Competitia Oficiala de la Cannes unde a fost distins cu Queer Palm, Trei kilometri pana la capatul lumii a fost proiectat in selectiile de la: Ierusalim (Premiul pentru cel mai bun regizor), Karlovy Vary, Sarajevo (Trofeul Festivalului pentru cel mai bun film si Premiul Cineuropa), Hamburg si urmeaza sa fie aratat la BFI London sau Chicago IFF. 

Premiera nationala a avut loc la Cluj, in cadrul TIFF, iar la avanpremiera de la ANONIMUL filmul a fost vazut de peste 4000 de spectatori printre care si locuitorii din Sfantu Gheorghe – una dintre locatiile de filmare.

Mai jos gasiti cateva dintre aprecierile celor mai importante publicatii de profil.

„O poveste puternica plina de dramatism. Foarte emotionant.” – IndieWire

„In acest studiu claustrofobic prejudecatile personale si institutionale incoltesc un membru al unei comunitati, considerat un ciudat de aceasta. Daca briza s-ar stinge doar pentru o secunda, s-ar putea sa auzi ritmul interior al lui Adi numarand incordat spre sansa sa firava la libertate.” – Variety

„O drama impecabil filmata” – International Cinephyle Society

„Emanuel Parvu continua prin filmul sau traditia cinemaului romanesc la Cannes. Regizorul joaca un joc viclean, disimuland si analizand mecanismele consevatorismului cu o precizie atat de exacta incat uneori ne putem intreba daca filmul nu inclina in partea homofobiei. Nu este asa, Parvu este pur si simplu un povestitor iscusit.” – Deadline

„O drama dura, aspra despre o intreaga comunitate care vrea sa-si indeparteze privirea

de la problemele celorlalti si de la propria sa culpabilitate.” – The Guardian

„In aceasta drama cu ardere lenta natura creaza un puzzle uluitor in impletirea sa cu tacerea.” – The Fest Report

Pe regizorul filmului il descoperiti aici, impreuna cu experienta sa la festivalul de film de la Cannes.

Filmul produs de Miruna Berescu, prin casa de productie FAMart, ii are in rolurile principale pe Bogdan Dumitrache (Pororoca, Sieranevada, Pozitia Copilului), Laura Vasiliu (4 luni, 3 saptamani si 2 zile), Ciprian Chiujdea (aflat la debut in lungmetraj), Ingrid Micu-Berescu (Aniversarea, Meda sau Partea nu prea fericita a lucrurilor), Valeriu Andriuta (Miracol, Dupa Dealuri), Adrian Titieni (Familiar, Bacalaureat, Domestic), Richard Bovnoczki (Balaur, Aurora), Alina Berzunteanu (Metronom, Q.E.D., Moartea Domnului Lazarescu), Vlad Brumaru (Marocco, Hackerville) si Radu Gabriel (5 minute, Meda sau partea nu prea fericita a lucrurilor).

Este cel de al treilea lungmetraj semnat de Emanuel Parvu, dupa debutul Meda sau Partea nu prea fericita a lucrurilor care a primit 2 premii la Festivalul de Film de la Sarajevo in 2018, pentru cel ma bun regizor si cel mai bun actor principal (Serban Pavlu) si lungmetrajul Marocco, selectat la Festivalul de la San Sebastian 2021.

Trei kilometri pana la capatul lumii este regizat de Emanuel Parvu dupa un scenariu semnat de Emanuel Parvu si Miruna Berescu, imaginea filmului este semnata de Silviu Stavila (Marocco, Marfa si Banii, Niki Ardelean – colonel in rezerva), montajul de Mircea Olteanu (R.M.N., Bacalaureat, Ilegitim), iar scenografia si costumele de Bogdan Ionescu (Metronom, Dincolo de calea ferata).

Mai jos ii descoperiti pe cei doi tineri din rolurile principale din film, prietenia dintre ei (de pe ecran si din afara filmului) fiind unul dintre cele mai frumoase mesaje « prietenia, grija si dragostea neconditionata sunt salvarea de la orice problema si aduc libertatea »

Citește în continuare