Skip to content

Bienala de Scenografie 2024 va fi deschisa incepand de vineri in trei spatii din Bucuresti. Expune costume de Oana Paunescu si decoruri din spectacolele lui Radu Afrim si Silviu Purcarete.

In perioada 18 – 27 octombrie 2024 veti putea vizita Bienala de Scenografie (Bucharest Scenography Biennale). Va include mai multe expozitii si evenimente concepute pentru a facilita accesul publicului larg la procesele creative din spatele cortinei, oferind o intelegere mai profunda a artei scenografice si a creatiei teatrale in general.

Bienala este organizata de OISTAT Romania, filiala nationala a Organizatiei Internationale a Scenografilor, Tehnicienilor si Arhitectilor de Teatru, dedicata promovarii si dezvoltarii artei scenografice in Romania si pe plan international.

Pentru prima data in afara spatiului de teatru, rinocerul, creat de scenograful Helmut Stürmer, devenit simbol in spectacolul „Faust”, pus in scena de regizorul Silviu Purcarete in 2007, la Teatrul National ”Radu Stanca” din Sibiu si jucat de mii de ori in acesti ani, poate fi vazut in Piata Amzei din Bucuresti.

Rinocerul face parte din decorul spectacolului „Faust” pentru care Helmut Stürmer a obtinut premiul pentru cea mai buna scenografie la Gala Premiilor UNITER 2008 si va fi amplasat in zona Pietei Amzei, impreuna cu cortina imensa a spectacolului, pe toata perioada Bienalei de Scenografie.

Cele doua elemente de decor fac parte din Expozitia Nationala de Scenografie care valorifica numeroase creatii scenografice romanesti, incluzand schite, fotografii, machete, costume si recuzita din spectacole celebre. 

Foto: Adi Bulboaca

Publicul care va vizita expozitia va avea ocazia sa vada de aproape si mainile uriase din spectacolul „Padurea Spanzuratilor”, regizat de Radu Afrim la Teatrul National din Bucuresti.

Tot in Piata Amzei va fi deschisa si o expozitie de costume de film dedicata portofoliului impresionant al doamnei Oana Paunescu. Este un nume marcant al cinematografiei romanesti care a lucrat mult pentru productii straine, a imbracat actori celebri precum Nicole Kidman, Jude Law, Renée Zellweger, Glenn Close, Willem Dafoe, Keira Knightley sau Elizabeth Hurley.

Mai jos puteti un interviu exclusiv cu dna Paunescu oferit Urban.ro inainte de a castiga primul trofeu Gopo din cariera.

Imagini din spectacole iconice create de Radu Boruzescu impreuna cu Liviu Ciulei si Lucian Pintilie vor fi amplasate in spatiul expozitional pentru a oferi o imagine cat mai buna asupra evolutiei scenografiei. 

Expozitia Nationala de Scenografie va acoperi toate palierele scenografice (inclusiv video art, light si sound design) si va oferi o privire de ansamblu asupra noilor tendinte din designul de scena romanesc. Cu un design semnat de arhitectul Attila Kim, expozitia se va intinde pe toate cele trei etaje ale Pietei Amzei, in foaierele Teatrului „Ion Creanga” si in zona pietonala din jurul teatrului.

Printre sectiunile principale ale evenimentului se numara expozitia internationala de Costum de Teatru „World Costume in Action”, care va prezenta schite de costume, fotografii din spectacole si costume autentice ale unor artisti din peste 30 de tari. Va fi organizata in foaierul salii “Ion Caramitru” a  Teatrului National din Bucuresti.

Tot in Piata Amzei va avea loc si expozitia „Young design”, compusa din lucrari ale studentilor de la cele trei facultati de profil din tara: UNArte, UNATC si UAT Targu Mures, cat si ale studentilor de la Universitatea de Arhitectura si Urbanism “Ion Mincu”(UAUIM), Bucuresti.

In holul UAUIM va fi deschisa expozitia Theatre Architecture, dedicata arhitecturii teatrale si unor proiecte de renovare recente din Romania. Acestor evenimente li se alatura conferinte, workshop-uri si dezbateri cu participarea unor personalitati marcante din domeniul scenografiei mondiale. 

Un bun exemplu este conferinta “Animating The Future”, parte a seriei BSB & FNT Talks. Va avea loc pe 20 octombrie, intre orele 14:00 si 16:00, pe scena Teatrului Ion Creanga si ii va avea ca vorbitori pe Remus Gabor, Liliana  Gavrilescu,  Radu  Apostol, Oana Leahu, Ioana  Bogatan,  Felicia  Filip si Ana  Crăciun  Lambru. Discutia va fi moderata de Mihaela Michailov.

Vineri, 19 octombrie, la 13:30, in  foaierul Teatrului Ion Creanga va avea loc vernisajul expozitiei teatrului de animatie si a teatrului de copii si tineret. Curator este Remus Gabor.

Expert al teatrului de animatie din Romania, curatorul Remus Gabor va reuni la parterul si subsolul foaierului din Teatrul Ion Creanga cele mai importante institutii romanesti dedicate acestui sector al artelor spectacolului. Vor fi expuse papusi, marionete,  costume,  elemente  de decor si instalatii din arhivele unor teatre din Bucuresti, Arad, Braila, Cluj-Napoca, Constanta, Targu-Mures, Iasi, Galati, Timisoara si Pucioasa.

Per total, expozitia reprezinta 15 teatre de profil si 17 creatori care au marcat teatrul de animatie in ultimele decenii. Programul  de vizitare este deschis pana pe 27 octombrie, zilnic  de la 10:00-20:00.

Mai jos puteti citi un interviu cu Remus Gabor.

Trienala de Scenografie de la Bucuresti s-a desfasurat timp de 9 editii din 1967 pana in 1992.

De-a lungul anilor, a fost un reper, o ampla expozitie de schite, machete si decoruri reale, ce reunea la fiecare editie lucrarile a peste 150 de artisti profesionisti din teatru, opera, teatru de animatie, cinematografie, si lucrari ale studentilor scenografi. 

Organizatorii erau personalitati marcante ale scenografiei romanesti, printre care: Liviu Ciulei, Traian Nitescu, Paul Bortnovski sau Nic Ularu. Chiar si astazi, putinele materiale care s-au pastrat sunt cea mai importanta sursa de documentare pentru creatiile de debut sau de tinerete ale unor artisti care s-au remarcat nu numai in Romania, dar si pe plan international, precum Helmut Stürmer, Radu si Miruna Boruzescu sau Andrei Both.

Citește în continuare