Beneficiile consumului de boabe de fasole, naut si linte. Ajuta la pierderea in greutate, imbunatatirea digestiei si prevenirea bolilor cardiovasculare.
Intr-un studiu recent publicat in revista americana Nutrition Journal, specialistii sustin ca adultii care consuma fasole, naut sau linte au o dieta mai bogata si calitativa, cu mai multi nutrienti esentiali. Potrivit cercetarii, o cana de fasole pe zi asigura cea mai mare parte a fibrelor si mineralelor necesare unei persoane.
Aceasta categorie de alimente ofera rezultate bune in ceea ce priveste pierderea in greutate, ajuta la imbunatatirea tensiunii arteriale si reduce riscul de bolilor cardiovasculare si coronariene, dar si colesterolul. In acelasi timp, sunt o sursa importanta de proteine, magneziu, fier, potasiu, acid folic si carbohidrati.
Pentru a observa diferentele nutritionale, specialistii au cercetat sondaje alimentare din 2001 pana in 2018, atat cele ale adultilor care consuma de obicei fasole, naut si linte, dar si cele ale persoanelor care nu le utilizeaza in dieta lor zilnica.
Expertii sustin ca adultii care au mancat mai multa fasole alba, rosie, pinto, naut si linte si-au acoperit necesarul de nutrienti care lipsesc in mod obisnuit din dietele lor. Aceste alimente sunt bogate in fibre, foarte importante pentru sanatatea intestinului, contribuind la digestie si mentinerea bacteriilor benefice, dar si la promovarea absorbtiei nutrientilor.
De asemenea, in cadrul studiului s-a aratat importanta consumului zilnic de fasole, naut si linte care ajuta la scaderea riscului de accident vascular cerebral cu 20%, al diabetului cu 23% si al cancerului cu 6%.
Boabele de fasole, naut si linte au calorii reduse si pot fi integrate cu usurinta in dietele fara gluten, cele pentru vegetarieni si vegani (inclusiv in meniul de post) sau cele pentru diabetici.
Daca urmati un plan alimentar echilibrat, pot devenit un inlocuitor pentru carne si proteinele de origine animala. Totodata, datorita faptului ca au un indice glicemic scazut, ceea ce inseamna ca elibereaza zaharul in sange lent, previn cresterile bruste ale glicemiei si sunt benefice pentru persoanele cu diabet.
Din aceasta categorie, fasolea rosie este cea mai nutritiva, o jumatate de cana asigura o treime din cantitatea zilnica recomandata de fibre, este mai satioasa, regleaza zaharul din sange si reduce colesterolul. Este bogata in antioxidanti care reduc inflamatiile din corp si, datorita continutului ridicat de fibre, ajuta la prevenirea cancerului de colon.
Nautul este o sursa excelenta de acid folic (vitamina B9) care este esential pentru mentinerea si regenerarea celulelor. Este bogat in calciu, fier si magneziu, ceea ce ajuta la mentinerea sanatatii oaselor si prevenirea osteoporozei.
Lintea ajuta la reducerea problemelor digestive si este o sursa de fier mai ales pentru persoanele care urmeaza diete vegetariene sau vegane deoarece contribuie la evitarea anemiei. Are si un nivel ridicat de potasiu care regleaza tensiunea arteriala.
In articolele urmatoare puteti citi mai multe noutati si sfaturi despre nutritie.