Skip to content

La Londra, o artista invita femeile sa arunce 1.000 de oua la un perete pentru a crea o pictura abstracta. Este o experienta eliberatoare pentru care se sta la coada. 

La galeria T.J. Boulting din Londra a fost creata o pictura abstracta cu ajutorul unui grup de femei care au aruncat 1000 de oua spre unul din peretii spatiului. In spatele acestei lucrari performative se afla Sarah Lucas, o artista cunoscuta pentru opera prolifica in zona de sculptura, fotografie, colaj si instalatie in care apeleaza la umor si sarcasm. 

Lucas este una dintre artistele proeminente ale generatiei Young British Artists, un grup care a inceput sa expuna impreuna in 1988. Printre cei mai cunoscuti reprezentanti se numara Damien Hirst, Angus Fairhurst si Michael Landy.

Sarah Lucas a mai realizat aceasta pictura in trecut, invitand de fiecare data femeile sa arunce cu oua in pereti. Este una dintre cele mai asteptate lucrari ale artistei care aduna cozi la usile galeriei. 

Lucrarea performativa a fost realizata cu ocazia vernisajului expozitiei de grup „Un Oeuf Is an Oeuf” si este cunoscuta sub numele de ”1000 Eggs: For Women” — „1000 de Oua: Pentru Femei”. De data aceasta, la galeria T.J. Boulting s-a strans un grup numeros de femei pentru a arunca cu oua in pereti. Participantele au descris experienta ca fiind una cathartica, prin care se elibereaza de stres sau furie. 

Artista s-a inspirat din ritualurile pagane pentru fertilitate in care se aruncau oua primavara peste recolte si care a fost adoptat intr-o forma modificata si de catre crestini pentru a sarbatori Pastele. Totodata, oul este un laitmotiv care a definit cariera lui Lucas, folosind oua aproape in fiecare instaltie, printre cele mai cunoscuta serie fiind ”Self Portrait with Fried Eggs” — „Autoportret cu oua prajite” — din 1996. 

Despre concept, Lucas a declarat ca „Este un exercitiu de inutilitate intr-un fel. Cei care se opun considera ca risipa este imorala, de exemplu. Si totusi, in mod ciudat, pentru o multime de femei pare eliberator, ca si cum s-ar descarca. Poate pentru ca suntem atat de obisnuite cu ideea si asteptarea de a fi mai grijulii si de a acorda mai multa atentie lucrurilor fragile.”

Uneori participa si barbati imbracati in femei care poarta bijuterii opulente si peruci. Artista sustine ca este invitat oricine se identifica ca fiind femeie. 

Pe langa faptul ca este un spectacol in sine, realizarea lucrarii lui Lucas a fost descrisa drept un model de solidaritate si comunitate. Participantii sustin ca se simte ca un “act public de rebeliune sau rezistenta, ca un protestatar care arunca cu oua catre un politician”. 

„Mi-a placut foarte mult sa cobor scarile si sa vad o multime de femei diferite asteptand sa sparga si sa distruga aceste oua, care sunt simbolul feminitatii noastre, presupun. Diferiti oameni le aruncau in moduri diferite. Unii le aruncau cu adevarat, iar altii erau mai blanzi. S-a construit rapid un spatiu feminin foarte placut, dar in care ai putut simti si furie. A fost cathartic si distractiv!” a adaugat artista Libby Heaney, una dintre participante.

Lucrarea monumentala poate fi vazuta pana pe 16 noiembrie la galeria T.J. Boulting din cartierul londonez Fitzrovia. In trecut a mai fost instalata la galerii din New York, Berlin si Mexico City. 

Citește în continuare