Eveniment exceptional. Romanele finaliste la Prix Goncourt 2024, anuntate de la Bucuresti de membrii Academiei Goncourt. Este una dintre cele mai prestigioase distinctii din lume si a fost castigata de nume ca Marcel Proust, Simone de Beauvoir si Marguerite Duras.
Anul acesta, titlurile din cea de-a treia selectie a Prix Goncourt vor fi anuntate de la Bucuresti, chiar de catre membrii Academiei Goncourt: marti, 22 octombrie, incepand cu ora 12.30, intr-o conferinta internationala de presa care va avea loc la sediul din Amzei al Muzeului National al Literaturii Romane (strada Nicolae Cretulescu nr. 8).
Evenimentul reprezinta un act inedit in derularea etapelor de jurizare ale prestigiosului premiu din Hexagon. Prezenta membrilor Academiei Goncourt la Bucuresti pentru anuntarea cartilor finaliste este o ocazie de a marca relatiile excelente dintre cele doua tari si de a imbogati lista manifestarilor organizate anul acesta cu ocazia Centenarului Institutului Francez din Romania, fondat la Bucuresti in 29 mai 1924 si prezent in toata tara prin alte trei filiale la Cluj-Napoca, Iasi si Timisoara.
Romanele semifinaliste la Prix Goncourt 2024, din care juriul va alege si va comunica public la Bucuresti numele celor patru carti finaliste, sunt:
• Madelaine avant l’aube, de Sandrine Collette (JC Lattès)
• Houris, de Kamel Daoud (Gallimard)
• Jacaranda, de Gaël Faye (Grasset)
• Archipels, de Hélène Gaudy (L’Olivier)
• La désinvolture est une bien belle chose, de Philippe Jaenada (Mialet-Barrault)
• Jour de ressac, de Maylis de Kerangal (Verticales)
• Vous êtes l’amour malheureux du Führer, de Jean-Noël Orengo (Grasset)
• Le Bastion des larmes, de Abdellah Taïa (Julliard)
La conferinta de presa din data de 22 octombrie vor lua parte sapte dintre cei zece membri ai Academiei Goncourt: Philippe Claudel, presedintele Academiei incepand din primavara acestui an, Pascal Bruckner, Tahar Ben Jelloun, Camille Laurens, Paule Constant, Pierre Assouline, Didier Decoin. Trei dintre jurati vor participa online: Eric-Emmanuel Schmitt, Françoise Chandernagor si Christine Angot.
Alaturi de membrii Academiei Goncourt, la eveniment vor mai fi prezenti: Excelenta Sa Domnul Nicolas Warnery, Ambasadorul Frantei in Romania, Eva Nguyen Binh – presedinte executiv al Institutului Francez din Paris, Julien Chiappone-Lucchesi – directorul Institutului Francez din Romania.
„Cum am putea sa nu fim incantati sa venim la Bucuresti pentru a anunta cea de-a treia selectie si, mai ales, pentru a sarbatori aniversarea celor o suta de ani ai Institutului Francez in Romania? Cele doua tari latine ale noastre, unite de mult timp prin legaturi umane si culturale si prin colaborari fructuoase, nu pot decat sa se imbogateasca prin continuarea dialogului lor intr-o Europa care isi cauta in prezent sensul si viitorul”, a declarat Philippe Claudel, Presedintele Academiei Goncourt.
Prix Goncourt / Premiul Goncourt este considerat un reper in lumea publishingului international, una dintre distinctiile literare care au puterea de a schimba viata unei carti.
Creat prin vointa lui Edmond de Goncourt in 1892, pentru autorii de limba franceza, premiul este acordat anual de Académie Goncourt / Academia Goncourt, formata din zece membri. Primul Premiu Goncourt a fost acordat pe data de 21 decembrie 1903.
Valoarea premiului este de doar 10 euro, insa garanteaza celebritatea si vanzari masive pentru romanul ales. Cei mai multi castigatori prefera sa isi inrameze cecul decat sa il incaseze.
Intre castigatorii anteriori se numara Marcel Proust, André Malraux, Elsa Triolet, Simone de Beauvoir si Marguerite Duras.
Anul trecut, Premiul Goncourt i-a fost acordat lui Jean-Baptiste Andrea pentru romanul Veiller sur elle, publicat de Editions de L’Iconoclaste. In mai putin de un an, cartea s-a vandut in peste 600.000 de exemplare in format hardcover.