Skip to content

Comunitatea LGBT face protest pentru legalizarea parteneriatelor civile, la o zi dupa inceperea campaniei prezidentiale. Romania este printre ultimele tari din UE care nu recunoaste cuplurile gay sub nicio forma.

La o zi dupa inceperea oficiala a campaniei prezidentiale, pe 26 octombrie, Asociatia Mozaiq organizeaza un protest prin care cere statului roman sa acorde comunitatii LGBT dreptul de a beneficia de parteneriate civile si protectie pentru parteneriatele incheiate in afara tarii.

Marsul de protest „Traditia Noastra e Iubirea” va avea loc sambata, 26 octombrie 2024, de la ora 14, in Piata Universitatii din Bucuresti (in fata Teatrului National).

Romania este una dintre ultimele tari din Uniunea Europeana care nu recunoaste cuplurile gay sub nicio forma.

Potrivit invitatiei Mozaiq: “Drepturile LGBTI sunt drepturi ale omului. Ne revendicam drepturile si cerem statului roman sa ne respecte si sa ne recunoasca! Avem nevoie de protectia familiilor LGBTI! Ne apropiem cu pasi repezi de alegerile parlamentare si cerem candidatilor pentru un post de deputat si senator sa sustina comunitatea LGBTI daca vor votul nostru! Drepturile LGBTI garanteaza traseul democratic si european al Romaniei! Parteneriatele civile sunt un drept pentru toate cuplurile, atat cupluri gay, cat si cupluri heterosexuale! Cuplurile necasatorite trebuie sa beneficieze de protectia statului! Vino alaturi de noi sa transmitem premierului Ciolacu si tuturor politicienilor ca ROMANIA ESTE PREGATITA pentru parteneriate civile!”

Mesajul adresat premierului Marcel Ciolacu face referire la declaratiile acestuia prin care a sustinut ca desi are prieteni gay care il viziteaza acasa, Romania nu este pregatita momentan pentru o decizie care sa sustina la nivel legal parteneriatele intre persoane de acelasi sex.

Dintre candidatii la presedintie, pozitia aceasta nu apartine doar premierului Ciolacu (PSD). Independentul Mircea Geoana este de aceeasi parere, in timp ce Nicolae Ciuca (PNL) afirma ca este de partea familiei traditionale. George Simion (AUR) a fost printre sustinatorii principali ai referendumului din 2018 care a esuat in incercarea de a modifica Constitutia pentru a defini familia ca fiind formata de un “barbat si o femeie” in loc de “soti”. La vremea respectiva, numai 21,1% din populatie s-a prezentat la vot, majoritatea votand pentru initiativa. 

Referendumul a fost utilizat ca o unealta politica de manipulare a electoratului, fiind cheltuiti 163,712 milioane de lei pentru organizare, desi statisticile aratau dinainte ca 70% din populatia nu considera acest subiect indeajuns de important pentru a-i dedica o sesiune de vot la nivel national.

Din candidatii actuali la prezidentiale, Elena Lasconi (USR) este singura care se declara de acord cu parteneriatul civil intre persoane de acelasi sex, desi este ferm impotriva casatoriilor.

Marsul de protest de pe 26 octombrie sustine ca “Romania trebuie sa demonstreze ca adera la principiile fundamentale ale Uniunii Europene, inclusiv drepturile LGBTI!”

In Uniunea Europeana, cuplurile formate din persoane de acelasi sex beneficiaza de dreptul la casatorie in 16 tari (Austria, Belgia, Danemarca, Estonia, Finlanda, Franta, Germania, Grecia, Irlanda, Luxemburg, Malta, Olanda, Portugalia, Slovenia, Spania si Suedia) si de dreptul la parteneriate civile in 6 tari (Croatia, Cipru, Cehia, Ungaria, Italia, Letonia). Romania este una dintre ultimele cinci tari care nu recunoaste cuplurile gay sub nicio forma, alaturi de Bulgaria, Lituania, Polonia si Slovacia.

In plus, Romania a fost condamnata de Curtea de Justitie a UE si de Curtea Europeana a Drepturilor Omului pentru nerecunoasterea cuplurilor gay si pentru un aspect care nu respecta, in fapt, propria constitutie a tarii noastre care presupune  egalitatea in drepturi pentru toti cetatenii.

Inclusiv Curtea Constitutionala a Romaniei a postulat in mai multe decizii ca statul roman are obligatia de a recunoaste cuplurile gay insa proiectele de legalizare a parteneriatelor civile sunt ignorate de comisiile parlamentare de ani buni.

Parteneriatul civil nu presupune casatorie in sensul traditional si nici recunoastere din partea bisericii sau la nivel religios.

In schimb, parteneriatul civil presupune protectia constitutionala a cuplurilor gay, oficierea unor acte in relatie cu ofiterul de stare civila, drept de mostenire in caz de deces al partenerului, dreptul de a lua decizii medicale privind partenerul, in relatie cu sistemul medical, regimul bunurilor acumulate in timpul parteneriatului civil si regimul acestora in caz de separatie. 

La acestea se adauga dreptul de a avea partenerul pe asigurarea de sanatate, drept de imigrare pentru partenerii care nu au cetatenie romana, folosirea datelor parteneriatelor civile pentru calculul asigurarilor sociale, venitului minim garantat, drepturi privind pensia de urmas, drepturi privind impozite si taxe, servicii sociale, chestiuni penale dar si dreptul de a continua contractul de chirie la caminul comun al partenerilor in caz de deces al unui partener.

Pe scurt, sunt drepturi de bun simt pentru doua persoane care vor sa-si petreaca vietile impreuna. Mai multe detalii despre parteneriatele civile gasiti pe iubimlafel.ro.

Mai jos puteti urmari trei videoclipuri ale campaniei „Iubim la fel” in care joaca actorii Maria Popistasu, Victoria Raileanu si Alexandru Ion.

Citește în continuare