La Londra s-a deschis primul restaurant din Europa care serveste numai preparate cu insecte. Meniul include burgeri, tacos, salate, baklava si sorbet bazate pe greieri.
La Londra s-a deschis Yum Bug, primul restaurant din Europa care serveste numai preparate bazate pe greieri. Este amplasat in parcul Finsbury din nordul capitalei si a fost creat de Leo Taylor si Aaron Thomas, doi gurmanzi in varsta de 30 de ani care experimenteaza cu retete si mancaruri cu insecte inca din 2018. Cei doi au livrat in perioada pandemiei kituri de masa cu greieri, iar acum au trecut la urmatorul nivel.
Restaurantul are 20 de locuri si un decor intim, oaspetii sunt intampinati de ospatari care ii ghideaza in cazul in care experimenteaza pentru prima data mancarea pe baza de insecte.
Yum Bug ofera o varietate de preparate bazate pe greieri, de la burgeri, hot dog si tacos pana la salate sau chiar deserturi precum baklava cu caramel sau sorbet.
Mancarea vine in farfurii mici, iar ospatarii ofera recomandari in functie de preferintele clientilor. Printre cele mai populare preparate se numara kebabul cu chiftea din greieri prajiti si salata Caesar cu greieri tocati. In meniu se gaseste si humus si paine cu maia cu faina de greieri.
Potrivit restaurantului, greierii comestibili sunt putin mai mari decat un bob de orez, sunt crocanti la exterior, iar la interior au o textura moale. In functie de procesul de gatire, aromele variaza de la nuci prajite, note usor dulci pana la piept de pui afumat.
Taylor si Thomas sunt de parere ca „insectele comestibile pot ajuta la crearea unui sistem alimentar mai sanatos si mai durabil pe termen lung”. Ei sustin ca ele vor putea inlocui in timp carnea de la animalele crescute in mod traditional, fiind mult mai nutritive si ecologice: greierii ofera cu 50% mai multa proteina decat carnea de vita si au mai putine calorii.
La nivelul Uniunii Europene, greierii si alte tipuri de insecte precum lacustele migratoare si larvele gandacilor de faina au fost reglementate si integrate in 2023 pe lista alimentelor sigure pentru consumul uman.
Potrivit legilor, greierii pot fi inghetati, uscati sau pisati intr-o pudra fina si folositi in acest fel in diverse retete. Acestia pot fi serviti inclusiv intregi, dupa ce au fost prajiti. Directiva a fost adoptata pentru a incuraja o alternativa mai putin poluanta la carne.
Insectele produc mult mai putine emisii de gaze cu efect de sera comparativ cu cresterea traditionala a animalelor, de 80 de ori mai putin metan si de 12 ori mai putin amoniac decat bovinele. De asemenea, ocupa un spatiu mult mai mic si compact, pot fi crescute pe verticala, in containere suprapuse si pot avea un randament mai mare pe termen lung.
In 2023, in Europa a aparut si inghetata cu gust de greieri care este foarte cautata de turisti si privita drept un preparat exotic. Fiecare cupa vine presarata cu cateva insecte deasupra.
Gelateria lui Thomas Micolino din Rottenburg am Neckar, un oras din sudul Germaniei si-a extins anul trecut meniul cu noi arome de inghetata. Printre ele se afla si o inventie neobisnuita care include greieri uscati si o pudra obtinuta din acestia.
Reteta include faina de greieri, smantana, extract de vanilie si miere. Fiecare cupa este servita cu cativa greieri uscati presarati peste. Cofetarul a declarat printr-o postare de pe contul personal de Instagram ca ”are un gust surprinzator de placut.”
Micolino nu este la prima incercare de acest fel. Gelateria sa este recunoscuta in regiune datorita ambitiilor cofetarului de a crea gusturi care nu se afla de obicei printre preferintele tipice ale oamenilor. In timp ce majoritatea prefera inghetata de capsuni, ciocolata, vanilie sau banane, el incearca mereu sa-si surprinda clientii cu noi combinatii de arome.
Puteti citi mai multe despre inghetata lui Micolino la articolul urmator.
Insectele au intrat anul acesta si in meniurile restaurantelor de lux din Singapore. Cele mai cautate mancaruri sunt cele care arata infricosator si interesant pentru TikTok.
Autoritatile din Singapore au aprobat in luna august consumul a 16 specii de insecte, de la greieri si lacuste, la larve si viermi comestibili. Decizia a fost luata dupa doi ani de deliberari si de controale stricte de calitate.
Insectele au fost apreciate de mult timp ca o specialitate a bucatariei din Asia de Sud-Est, fiind de cele mai multe ori vandute la tarabele si chioscurile de pe marginea strazii. In Singapore au fost interzise pana acum, datorita regularizarilor si restrictiilor de siguranta si igiena.
La scurt timp dupa aprobare, cele mai scumpe restaurante din Singapore au inceput sa adauge in meniu delicatese care folosesc greieri sau lacuste drept garnitura sau pentru a asezona mancarea. Potrivit proprietarilor de restaurante, clientii nu se mai satura de preparatele de acest tip, devenind cele mai cautate din meniu.
Insectele au ajuns si pe meniul unei companii aeriene din Japonia. Zipair este primul operator aviatic care foloseste faina de greieri in sosuri sau panificatie. Puteti citi mai multe la articolul de mai jos.