Skip to content

Galerie foto. Cele mai importante momente din Saptamana Silviu Purcarete la Craiova. Zilele viitoare, cei 50 de ani de cariera ai regizorului vor fi celebrati la Bucuresti, in cadrul Bienalei de Scenografie si FNT 2024.

Foto: Vasile Sirli

La finalul saptamanii trecute s-au incheiat cele sapte zile dedicate aniversarii a 50 de ani de cariera a regizorului Silviu Purcarete, la Teatrul National „Marin Sorescu” din Craiova. Va invitam sa recapitulati mai jos Saptamana Purcarete printr-o galerie foto si o descriere a evenimentelor care au implicat personalitati culturale din intreaga tara.

Saptamana Purcarete a inclus cinci spectacole din repertoriul curent al Teatrului National „Radu Stanca” Sibiu, Teatrului Odeon din Bucuresti, Teatrului National „I.L. Caragiale” din Bucuresti si al Teatrului National „Vasile Alecsandri” din Iasi, semnate de marele creator, precum si dialoguri, conferinte, proiectii de filme, expozitii si lansari de carte. Personalitati recunoscute din lumea teatrala s-au reunit la Craiova pentru a face o reverenta acestui remarcabil artist. 

la Craiova in 1995

„Este un lucru foarte rar, care m-a impresionat autentic, m-a emotionat foarte mult si, desigur, m-a surprins. Pentru ca este vorba despre o generatie tanara de directori de teatru, ma refer la Alexandru Boureanu si la Vlad Dragulescu, actualii directori ai Nationalului craiovean, care lucreaza alaturi de fostul director si marele om de teatru, Emil Boroghina. impreuna, mi-au facut acest cadou, timp de o saptamana. Cea mai importanta dimensiune a fost caldura prieteneasca pe care am intalnit-o aici si interesul real al celor care au vazut spectacolele. A fost un omagiu adus, in special, creatiilor mele de la Craiova din anii 1990.”, a spus regizorul Silviu Purcarete.

Jubileul a fost deschis pe 7 octombrie cu cu spectacolul „Povestea printesei deocheate” de la Teatrul National „Radu Stanca” din Sibiu – aplaudat pe mari scene ale lumii, de la Tokyo la Bruxelles.

A continuat cu cea mai recenta premiera a Teatrului Odeon din Bucuresti, „Lexiconul amar”, „Gertrude” de la Teatrul National „I. L. Caragiale” din Bucuresti” si productiile Teatrului National „Vasile Alecsandri” din Iasi: „O tragedie veninoasa” si „Plugarul si moartea”. Evident, toate poarta semnatura regizorului Silviu Purcarete.  

Totodata, aniversarea a 50 de ani de cariera a oferit publicului prilejul de a descoperi universul fascinant al regizorului prin trei dialoguri remarcabile. Cu tema „O echipa, o viziune. impreuna pentru creatie”, intalnirea moderata de Marina Constantinescu i-a adus in conversatie cu dl Purcarete pe Dragos Buhagiar, Helmut Stürmer, Vasile Sirli, Valer Dellakeza si Andrei Cozlac, artisti alaturi de care a creat spectacole care au facut inconjurul lumii. 

Legatura dintre regizor si producatori, dar si rolul directorilor de teatru in destinul spectacolelor sale antologice au fost subiectele abordate in „Purcarete passe partout”, discutie moderata de Sebastian-Vlad Popa, ai carui invitati au fost —alaturi de dl Purcarete —, Emil Boroghina, Constantin Chiriac si Emil Banea. 

Programul saptamanii a inclus proiectiile filmului „Undeva la Palilula” regizat de Silviu Purcarete, documentarele „Povestea printesei deocheate” si „Regie in papuci – Richard III la Tokyo” realizate de Alexandru Condurache, precum si inregistrarea realizata de Laurentiu Damian a spectacolului „O furtuna”, regizat de Silviu Purcarete la Teatrul National „Marin Sorescu” din Craiova. 

Pe toata perioada evenimentului, in foaierul teatrului craiovean a fost deschisa expozitia de fotografie „Silviu Purcarete si Teatrul National Craiova”, alaturi de expozitia de carte „Cu si despre Purcarete”, ambele curatoriate de Emil Boroghina, si instalatia audio-vizuala „Purcarete – Arta regiei pe scena si dincolo de ea”, cu fragmente din spectacole, interviuri sau jurnale de repetitii realizate de Corina Tudose. 

Pe langa palmaresul impresionant al regizorului, a fost celebrata si legatura speciala pe care a avut-o in anii 1990 de trupa teatrului craiovean.

In cadrul unei ceremonii speciale, Ministrul Culturii, Raluca Turcan i-a conferit Distinctia de Excelenta regizorului subliniind modul in care munca dlui Purcarete a reprezentat Romania la festivaluri de prestigiu precum Edinburgh si Avignon.

La randul sau, Vlad Dragulescu, Director artistic al Teatrului National din Craiova, a adaugat: „Nu ai cum sa nu te indragostesti si sa nu intelegi ca te intalnesti de foarte putine ori spre niciodata in viata cu astfel de oameni. A fost o bucurie sa prezentam creatiile lui Silviu Purcarete la Craiova si sa il aducem pe acest mare creator in fata unui public minunat. Peste 4.000 de oameni, din toata tara, ne-au fost alaturi la ceas aniversar.”

Dragos Buhagiar l-a numit “un spirit renascentist, un regizor liber care nu este intepenit in propriile concepte” iar Ofelia Popii, a carei cariera a fost profund marcata de intalnirea cu dl Purcarete si rolul din Faust, a adaugat ca “Ti se intampla, alaturi de el, sa creezi lucruri la care nu te-ai fi gandit si care – dintr-o data –  iti ies usor. Este un regizor care creeaza un fel de magie, reuseste sa relaxeze actorii, dar in acelasi timp sa ii si provoace.”

La eveniment au mai fost prezenti Claudiu Bleont care l-a descris pe regizor prin versurile lui Lucian Blaga si Marius Manole care a spus: „Cu cat esti mai mare, cu atat esti mai darnic, cu atat lucrezi mai frumos si mai usor cu actorii. Cu cat esti mai bun regizor, cu atat lucrezi mai in armonie cu ei.”

Festinul teatral de la Craiova s-a incheiat cu un dialog intre Silviu Purcarete si Octavian Saiu, teatrologul care l-a caracterizat astfel: „Purcarete este un univers, un creator de lumi. E greu sa ne inchipuim, multi dintre noi, traiectoriile noastre profesionale fara intalnirea cu el. Ii datoram descoperirea posibilului in teatru, deschiderea unor cai nebanuite catre lume si catre noi insine. Pe scena contemporana, opera lui ramane unica, mareata, vie. Ca o parabola de 50 de ani despre conditia umana.”

In zilele urmatoare, cariera dlui Purcarete va fi celebrata si la Bucuresti in cadrul FNT 2024 si a Bienalei de Scenografie.

UNITER si FNT marcheaza 50 de ani de creatie teatrala a regizorului Silviu Purcarete prin invitarea in festival a celor mai recente premiere ce ii poarta semnatura: O TRAGEDIE VENINOASA, dupa Women Beware Women de Thomas Middleton – productie a Teatrului National „Vasile Alecsandri” Iasi si LEXICONUL AMAR de Sebastian-Vlad Popa si Laur Cavachi, dupa „Tinerete fara batranete si viata fara de moarte” – o productie a Teatrului Odeon, Bucuresti. 

Mai jos gasiti selectia completa pentru FNT 2024.

Simultan, Bienala de Scenografie 2024 care va fi deschisa incepand de vineri in trei spatii din Bucuresti va expune in premiera in afara spatiului de teatru, rinocerul, creat de scenograful Helmut Stürmer, devenit simbol in spectacolul „Faust”, pus in scena de regizorul Silviu Purcarete in 2007, la Teatrul National ”Radu Stanca” din Sibiu si jucat de mii de ori in acesti ani. Detalii in acest sens gasiti mai jos.

Citește în continuare