Zaha Hadid Architects a proiectat un centru cultural futurist in Uzbekistan. Arhitectura este inspirata de muzica traditionala uzbeca.
In Taskent, capitala Uzbekistanului, va fi construit un nou centru multidisciplinar dedicat culturii, stiintei si educatiei uzbece.
Cladirea este proiectata de Zaha Hadid Architects — compania londoneza fondata de Zaha Hadid, geniu al arhitecturii secolului trecut — si va avea un design spectaculos, inspirat de diversitatea artistica a tarii, dar si de scrierile poetului si omului de stat Alisher Navoi care a trait in secolul al XV-lea.
Viitoarea cladire va fi construita din caramida sculptata si va gazdui Muzeul de Stat al Literaturii lui Navoi, un auditoriu cu 400 de locuri, un centru international de cercetare si o scoala dedicata limbii, literaturii si muzicii uzbece.
Centrul va fi denumit dupa Navoi si va fi amplasat in cartierul Noul Taskent care se afla in constructie pentru a extinde capitala Uzbekistanului si a acomoda populatia in crestere.
Arhitectii au fost inspirati de traditiile literare si muzicale ale Uzbekistanului, in special de muzica clasica Shashmaqom, o fuziune dintre voce si instrumente, specifica capitalei uzbece.
Centrul se va intinde pe o suprafata de 23.000 de metri patrati, va avea spatii dedicate diverselor discipline care vor fi interconectate pentru a incuraja colaborarea si dialogul dintre studenti, cercetatori si artisti.
Cladirea va aduce un omagiu lui Navoi — opere sale influenteaza si in prezent literatura din Uzbekistan — si va promova schimbul cultural si intelectual. Fatadele arcuite si interioarele sunt inspirate de eleganta geometrica a arhitecturii uzbece si vor fi realizate din caramizi produse printr-o tehnica traditionala locala.
In centrul constructiei va fi amplasat muzeul care va gazdui o colectie de 3.500 de carti si manuscrise istorice.
Muzeul va avea 13 sali pentru expozitii permanente care vor prezenta istoria literaturii uzbece, dar si lucrari si texte ale unor autori contemporani notabili. Institutia va organiza programe de cercetare, va deschide un atelier de restaurare si va incuraja studiul arhivelor, conservarea si promovarea patrimoniului literar al tarii.
In spatiile exterioare, pe langa gradinile verzi cu pavilioane umbrite, vor fi create si terase si amfiteatre care vor oferi locuri de socializare si pentru spectacole in aer liber. Aceste zone vor fi amenajate dinamic, fiind inspirate de ritmul muzicii Shashmaqom.
Arhitectii au proiectat centrul cu un sistem de ventilatie eficient si ecologic pentru a crea conditii interioare optime in orice sezon, fara a utiliza foarte multa energie electrica.
Planul constructiei se bazeaza pe principiile arhitecturii pasive si a fost influentat de structurile turnurilor de vant persane, traditionale pentru Asia Centrala si Orientul Mijlociu, utilizate pentru a ventila spatiile supraincalzite pe timpul verii. Astfel, arcele de sustinere ale cladirii au fost proiectate ca structuri goale care capteaza vantul si il raspandesc prin cladire, functionand drept un sistem de racire simplu si natural. Arhitectura include si cosuri termice care permit aerului cald sa fie eliberat in mod eficient pentru a asigura un mediu confortabil pe tot parcursul anului.
Racirea este facilitata si in timpul noptii prin captarea aerului rece si eliberarea aerului cald in timpul zilei. De asemenea, acoperisurile arcuite, invelite cu verdeata si copaci, protejeaza constructia de caldura excesiva din timpul verii, permitand iarna ca soarele sa incalzeasca interioarele.
Anul trecut in China s-a deschis unul dintre cele mai futuriste muzee din lume, cu un design semnat tot de Zaha Hadid Architects. A fost construit in 12 luni si se intinde pe 59.000 de metri patrati.
Muzeul a fost inaugurat in orasul Chengdu din provincia Sichuan, in sud-vestul Chinei, si este dedicat literaturii stiintifico-fantastice. Constructia este de trei ori mai mare decat cladirea Operei din Sydney si a fost finalizata intr-un timp record de 12 luni, fiind comandat la finalul lui 2022.
Arhitectii au folosit cele mai noi programe de proiectare, echipa a reusit sa accelereze calendarul constructiei si sa se asigure ca toata lumea, de la arhitecti si muncitori la producatorii de materiale, era pe aceeasi lungime de unda. Pentru a economisi timp, arhitectii au optat pentru utilizarea unor materiale locale care au dus la accelerarea constructiei.
Puteti citi despre aceasta constructie inovatoare la articolul de mai jos.
La articolele urmatoare puteti afla mai multe despre constructiile viitorului care vor fi finalizate in urmatorii ani in lume.