Skip to content

Robbie Williams isi expune sculpturile in ceramica la Mint Gallery din Londra. A lansat si o colectie de cani cu mesaje amuzante si obraznice, scrise de mana si menite sa va faca sa zambiti.

Dupa ce a cucerit aproape orice varf posibil in muzica, Robbie Williams si-a indreptat in ultima vreme atentia spre arta vizuala. Dupa ce a desenat si pictat in liniste timp de 20 de ani, cantaretul isi face publice creatiile in cadrul celei de-a treia expozitii personale pe care o deschide in 2024.

Operele artistului britanic sunt expuse pana pe 31 octombrie sub umbrela “A Little Private View Of Things” la Mint Gallery din Londra.

Expozitia include trei opere de arta lucrate in ceramica, colorate in tonuri vibrante, aproape psihedelice. Inspirate de doua desene ale lui Williams cu Iisus si Papa, piesele au fost realizate in colaborare cu brandul 1882 Ltd din Stoke-on-Trent din Regatul Unit, un oras cu dublu simbolism: este considerat atat epicentrul istoric al ceramicii britanice dar este si orasul natal al copilariei lui Williams.

In descrierea expozitiei de la Londra, deschisa in cadrul Frieze Art Fair, unul dintre cele mai mari targuri de arta din lume, Robbie a declarat: „Sunt din Stoke si noi suntem suntem faimosi pentru olarit. Este ceea ce ne-a facut relevanti pe harta, in Marea Britanie si in intreaga lume. Este inradacinat in mine – suntem din lut.”

In fapt, pentru Williams, care a implinit 50 de ani la inceputul acestui an, este o revenire la origini deoarece familia lui a lucrat in industria productiilor de ceramica. Insa a avut nevoie de mai mult curaj decat de obicei pentru a experimenta cu acest mediu si a-si expune lucrarile in public. 

Sunt expuse doua sculpturi de 70 cm inaltime si o piesa de perete de 1,5 metri inaltime.

Asocierea cu 1882 Ltd nu este intamplatoare. Este un atelier de a cincea generatie fondat de Emily Johnson, cunoscuta colaborarile in zona designului contemporan cu artisti, designeri si arhitecti, printre care Paul Smith, John Pawson, Faye Toogood si Yinka Ilori. 

Astfel, cand Williams a decis ca lucrarile sale trebuie sa iasa din pagina si sa existe tridimensional, a abordat-o pe Johnson pentru a-l ajuta sa transpuna ilustratiile sale in ceramica. Aceasta i-a examinat portofoliul si i-a identificat rapid lucrarile care ar functiona bine in ceramica.

Constructia fiecarei piese a fost extrem de complexa si a necesitat numeroase iteratii pentru a fi perfectionata. Sculpturile au avut nevoie de cinci saptamani pentru a se usca inainte de a fi arse la peste 1.000 de grade, vopsite si glazurate.

Inspiratia lui Williams include lucrarile expresive ale pictorului britanic David Hockney, stilul vibrant al artistului american Alex Israel si experimentele abstracte ale lui Picasso. In fapt, creatia lui este de grafica digitala, lucreaza pe un iPad pe care deseneaza cu stilouri Posca.

Williams spune ca inspiratia pentru fiecare lucrare este personala, primele idei i-au fost inspirate de desenele lui John Lennon si cartea acestuia, „A Spaniard in the Works”.

Dintr-un interviu acordat publicatiei The Telegraph: “Desenele lui Lennon, foarte simple, copilaresti, m-au atras cu adevarat, nu erau din lumea artei, si presupun ca asta a plantat samanta ca poate arta este ceva ce as putea face si eu. (…) Acum, cand fac acest tip de desen, pur si simplu ma las purtat de val si apoi vad cum arata dupa aceea.”

Nuantele vibrante alese pentru a colora sculpturile “Iisus” si “Papa” — de la galben neon la albastru cobalt si roz bubblegum — reflecta in primul rand propria sa personalitate plina de viata si excentrica. In acelasi tip, Williams priveste arta ca o forma de terapie care il ajuta sa-si linisteasca ceea ce numeste “minte agitata”:„Din fericire, am avut spatiul, timpul si banii necesari pentru a ma putea concentra exclusiv asupra acestui aspect al meu care ma vindeca, care ma face sa ma simt bine.”

Pe langa faptul ca a facut muzica si a cantat timp de 35 de ani, Williams este de multa vreme extrem de sincer in ceea ce priveste propria sanatate mintala, a avut mai multe caderi nervoase in spatiul public, a fost dependent de droguri si alcool dar a cautat mereu iesirea din aceste situatii. Astfel a ajuns sa priveasca arta vizuala ca o forma sanatoasa de distragere a atentiei si de terapie: “Fara indrumarea unui adult, creierul meu rataceste in locuri nu foarte bune. Asa ca, daca ma gandesc la ce voi desena sau la ce fel de gluma sau imagine voi prezenta, atunci nu ma gandesc ca sunt nesigur si nevrotic si trist. Nu este o coincidenta pentru mine ca, de cand m-am gandit serios la ce urmeaza sa creez, viata mea, mintea mea si sanatatea mea s-au imbunatatit.” 

Desi a fost reticent in a-si dezvalui arta in mod public, anul acesta a avut alte doua expozitii personale „Pride & Self-Prejudice” la Moco Museum Amsterdam si „Confessions of a Crowded Mind” la Moco Barcelona. 

Pentru fanii care nu-si permit lucrarile de arta, artistul a creat o colectie de cani de lut, realizate manual de artizanii 1882 Ltd, cu sloganuri amuzante, pe alocuri obraznice, scrise de mana de Williams. Sunt disponibile la pretul de 30 de lire aici.

Robbie este unul dintre cei mai decorati artisti muzicali din istoria muzicii pop-rock, cu sase dintre cele mai bine vandute 100 albume din istoria Regatului Unit.

De-a lungul carierei a vandut peste 80 de milioane de albume in intreaga lume, a avut 14 single-uri care au urcat pe primul loc in clasamentele muzicale si un record de 18 premii BRIT – mai mult decat oricare alt artist britanic. 

In 2022, cu albumul „XXV”, a obtinut al 14-lea album care atinge prima pozitie in topurile din Marea Britanie, stabilind un nou record pentru cel mai de succes artist solo din istoria insulei.

In noiembrie 2023, Netflix a lansat mult asteptata serie documentara in patru parti a lui Robbie, intitulata „Robbie Williams”. Regizat de Joe Pearlman, serialul il prezinta pe artist facand o retrospectiva a carierei sale si reflectand asupra timpului petrecut in lumina reflectoarelor. Documentarul a avut un succes urias, s-a clasat pe primul loc in 22 de tari si in Top 10 in alte 48 de tari.

Recent, Paramount Pictures a lansat trailerul “Better Man”, filmul care spune povestea vietii lui Robbie Williams. Solistul este jucat de o maimuta CGI pentru ca se simte ca o “maimuta care canta pentru placerea altora”.

Pelicula a rulat la festivalurile de film de la Telluride si Toronto, iar primirea a fost pana acum pozitiva. Va fi lansata in Europa la inceputul anului viitor. 

Citește în continuare