Skip to content

Vila Sipot din Sinaia, locul unde a stat arhitectul castelului Peles, va putea fi rezervata de turisti.  Cladirea gazduieste Galeria Arhitectilor Pelesului, un spatiu expozitional dedicat celor care au construit domeniul regal.

Vila Sipot, cunoscuta si sub numele de „Casa Arhitectilor”, parte a Domeniului Regal Peles si locul unde a luat nastere proiectul Castelului Peles din Sinaia, va reintra oficial in circuitul cultural si turistic al Romaniei, la finalul acestui an. Lucrarile de renovare si consolidare au durat doi ani si au costat peste 500.000 de euro, fonduri de la sponsori privati.

Vila Sipot a fost atelierul de lucru si locuinta arhitectului ceh al Casei Regale, Karel Liman, pe perioada activitatilor de proiectare a extinderilor si amenajarii Castelului Peles.

Conform documentelor istorice, insusi Regele Carol I facea vizite dese la biroul de arhitectura pentru a supraveghea proiectarea si punerea in opera a cerintelor sale. Cladirea este amplasata pe valea paraului Peles si constituie, impreuna cu calea de acces catre Castelul Pelisor, latura de vest a domeniului de la Sinaia, langa Economat.  

Vila Sipot – Casa Arhitectilor a revenit in posesia Regelui Mihai in anul 2011, dupa o lunga perioada de exploatare de catre RA APPS, care o utilizase in regim de vila turistica, fara a face insa investitii majore in restaurarea si intretinerea acesteia. In perioada instrainarii Vilei din patrimoniul regal, mobilierul original a fost inlocuit cu unul specific anilor 70-80, in contradictie cu identitatea arhitecturala a imobilului, iar interioarele s-au degradat in urma renovarilor neprofesioniste, a lipsei sistemelor de incalzire, a izolatiilor deficitare si a infiltratiilor severe din acoperis. In timp, vila a ajuns intr-o situatie de pre-colaps si nu a mai putut fi deschisa publicului.  

 Principala atractie a monumentului istoric este Galeria Arhitectilor Pelesului, un spatiu expozitional unic, dedicat arhitectilor care au construit si dezvoltat domeniul regal.

Aceasta este organizata de Asociatia pentru Patrimoniul Regal Peles la nivelul demisolului, cu acces direct din Piateta Economat, si gazduieste printre exponate si vitralii cu patru dintre arhitectii importanti care au proiectat Castelul Peles.

Vitraliile reprezinta un element de o valoare arhitecturala aparte, asociat direct identitatii regalitatii romane, iar restaurarea lor a fost o componenta extrem de importanta in cadrul procesului de consolidare a constructiei, demarat la initiativa Asociatiei pentru Patrimoniul Regal Peles.

Contributia Asociatiei pentru Patrimoniul Regal Peles in amenajarea interioara a Galeriei Arhitectilor Pelesului se ridica la peste 250.000 de lei.

In cadrul proiectului de restaurare au fost finalizate lucrarile de consolidare a constructiei, dar si lucrarile de inlocuire a instalatiilor sanitare termice si electrice, precum si de refacere a structurilor de rezistenta ale spatiului Galeriei Arhitectilor Pelesului.

Dupa modelul marilor monumente istorice ale lumii, Vila Sipot va putea fi valorificata ca obiectiv turistic, spatiu multifunctional pentru evenimente, spatiu inspirational de lucru pentru tineri arhitecti sau cu alte profesii creative etc.

Vila Sipot ofera si locuri de cazare pentru cei care vor sa isi petreaca o vacanta in inima Domeniului Regal Peles.

Citește în continuare