Skip to content

Romania, printre primele tari din lume la protejarea si conservarea ariilor naturale. Tara noastra are cea mai mare suprafata de paduri virgine si cea mai mare biodiversitate din Europa. 

Peisaj din Muntii Rodnei

BioDB, o organizatie internationala de mediu, a publicat recent o cercetare cu privire la indicele mondial al conservarii naturii — Nature Conservation Index. In cadrul studiului au fost analizate legile, masurile si initiativele de protejare a mediului inconjurator din 180 de tari si a fost creat un clasament pornind de la cele mai bune state. 

Romania se afla printre primele tari din lume cand vine vorba de protejarea naturii si dezvoltarea si ingrijirea parcurilor naturale nationale. Cu un scor de 64,6, tara noastra s-a clasat pe locul 9 din 10 pentru ca are unele dintre cele mai stricte legi din regiune, impunand standarde inalte pentru protejarea biodiversitatii si a ecosistemelor.

Romania are 27 de parcuri nationale si naturale si unele din cele mai spectaculoase arii naturale din Europa. Detine unele dintre cele mai mari suprafete de paduri virgine si cea mai mare biodiversitate de pe continent. 

Tara noastra are 14 parcuri nationale si 13 parcuri naturale, sunt arii protejate destinate conservarii biodiversitatii si peisajelor naturale. 

Parcurile nationale au un nivel mai strict de protectie, scopul lor principal este de a pastra ecosistemele nealterate de activitatile umane, cum este cazul Parcului National Retezat si Parcului National Piatra Craiului. 

Parcurile naturale, desi protejate, permit activitati umane sustenabile, cum ar fi ecoturismul si agricultura traditionala, precum Parcul Natural Apuseni si Parcul Natural Delta Dunarii. Sunt protejate printr-o serie de masuri legislative nationale si europene, precum si prin colaborarea cu organizatiile de mediu. Aceste masuri sunt menite sa asigure conservarea biodiversitatii, protejarea ecosistemelor, precum si promovarea unui turism sustenabil si responsabil. De asemenea, in ultimii ani sanctiunile pentru incalcarea legii in zonele protejate au inceput sa fie mai dure, de la amenzi din ce in ce mai mari si pana la marirea duratei in cazul pedepsei cu inchisoarea. 

Totodata, Romania aplica masuri speciale pentru protectia unor specii emblematice, precum ursul brun, rasul, lupul sau acvila de munte. In parcurile nationale sunt derulate si proiecte de reabilitare ecologica prin reintroducerea unor specii disparute. 

Indicele creat de BioDB evalueaza modul in care fiecare tara isi protejeaza mediul inconjurator, folosind factori precum numarul de plante si animale aflate pe cale de disparitie, marimea zonelor protejate si calitatea legilor de conservare. 

Pe baza acestor date, raportul a listat tarile in functie de angajamentul fata de conservarea naturii. Luxemburg ocupa primul loc in clasamentul celor mai bune tari din lume pentru conservarea naturii, obtinand un punctaj de 70,8. Are una din cele mai bune retele de zone protejate din lume si legi foarte stricte pentru protejarea faunei si florei locale. Este urmata de trei tari nordice: Estonia cu un punctaj de 70,5, Danemarca cu 69 si Finlanda cu 66,9. 

La capatul opus, in clasamentul tarilor cu cea mai slaba protectie a mediului inconjurator conduc state precum Irak cu un scor de 43,3, Turcia cu 41,5 si Kiribati cu 41,2, o natiune insulara din Oceanul Pacific. Desi Kiribati este cunoscuta pentru biodiversitatatea bogata si frumusetea naturala, poluarea apei si a plajelor a devenit o problema negestionata care are ca rezultat declinul speciilor de plante si animale. In ultimii ani, tara a facut reforme in aceasta directie, insa coruptia si lipsa fondurilor ingreuneaza procesul.

Studiul poate fi descoperit integral aici. Fiecare tara beneficiaza de o analiza concisa cu privire la situatia protejarii mediului si a biodiversitatii locale, a masurilor luate si a perspectivelor de viitor.

Citește în continuare