Skip to content

Retete de Toamna. Vinete in mancaruri din Palestina, India, Maroc, Italia si Franta

Vinetele sunt un aliment bogat in fibre, cu un continut scazut de calorii, care este bogat in nutrienti si ofera numeroase beneficii potentiale pentru sanatate. De la reducerea riscului de boli de inima la controlul nivelului de zahar din sange si pierderea in greutate, vinetele sunt o optiune simpla si delicioasa la orice dieta sanatoasa.

Sunt, de asemenea, extrem de versatile si se potrivesc in multe feluri de mancare. De altfel, sunt un aliment care se regaseste in bucatariile din multe tari, iar noi suntem norocosi intrucat se cultiva in tara noastra si le gasim in piete.

Vinete, naut si sos de rosii la cuptor (Musaqa’a)
Acest fel de mancare palestinian este o masa sau garnitura consistenta si hranitoare.

Ingrediente:

  • 5 vinete medii (aprox. 1,25 kg in total)
  • 120 ml ulei de masline
  • 1 ceapa, tocata fin
  • 6 catei de usturoi, zdrobiti
  • 1 lingurita fulgi de chili
  • 1 lingurita chimen macinat
  • 1/2 lingurita scortisoara macinata
  • 1 1/2 lingurita pasta de rosii
  • 2 ardei grasi verzi (aprox. 200 g in total), fara seminte, taiati in bucati de 3 cm
  • 400 g naut din conserva, scurs si clatit
  • 400 g rosii tocate din conserva
  • 1 1/2 lingurita zahar tos
  • 2 linguri coriandru, tocat grosier (plus extra pentru servit)
  • 4 rosii roma, feliate in rondele de 1,5 cm grosime

Mod de preparare. Preincalziti cuptorul** la 220°C (cu ventilatie).
Pregatiti vinetele: Foloseste un curatator de legume pentru a indeparta dungi de coaja de vinete de sus pana jos, lasand vinetele cu dungi alternante de coaja neagra si miez alb, ca o zebra. Taie vinetele in felii de 2 cm grosime. Amesteca-le bine cu 75 ml de ulei, 1 lingurita de sare si piper negru din belsug, apoi asaza-le pe doua tavi mari tapetate cu hartie de copt. Coace-le aproximativ 30 de minute sau pana cand se inmoaie complet si devin usor aurii. Scoate-le din cuptor si lasa-le deoparte.

  1. Redu temperatura cuptorului la 180°C (cu ventilatie).
  2. Prepara sosul: In timp ce vinetele se coc, pune 2 linguri de ulei intr-o cratita mare la foc mediu-mare. Adauga ceapa si gateste timp de aproximativ 7 minute pana se inmoaie si devine usor aurie. Adauga usturoiul, fulgii de chili, chimenul, scortisoara si pasta de rosii, gatind inca un minut, pana devin parfumate. Adauga ardeiul gras, nautul, rosiile din conserva, zaharul, 200 ml apa, 1 1/4 lingurita sare si piper negru. Redu focul la mediu si gateste timp de 18 minute sau pana cand ardeii sunt bine gatiti. Amesteca coriandrul si ia de pe foc.
  3. Pune jumatate din rosiile roma si jumatate din vinetele coapte pe fundul unei tavi de copt de aproximativ 20 cm x 30 cm. Adauga amestecul de naut deasupra, apoi acopera cu restul de rosii si vinete. Stropeste cu restul de ulei, acopera cu folie de aluminiu si coace timp de 30 de minute. Indeparteaza folia si coace inca 20 de minute sau pana cand sosul fierbe si rosiile s-au inmuiat complet. Scoate din cuptor si lasa sa se raceasca aproximativ 20 de minute. Presara restul de coriandru si serveste cald sau la temperatura camerei.

Salata Ratatouille cu caviar de vinete si branza de capra

Aceasta reteta frantuzeasca de salata profita din plin de legumele de sezon si este o masa usoara sau o garnitura perfect echilibrata.

Ingrediente.

  • 3 ardei rosii mici
  • 1/2 cana (125ml) ulei de masline extravirgin, plus extra pentru stropit
  • 1 vanata (aprox. 650g), taiata pe lungime si crestatata
  • 3 catei de usturoi, feliati subtire
  • 3 dovlecei, taiati in bucati de 2 cm
  • 250g rosii cherry, taiate pe jumatate
  • 1/4 legatura cimbru, frunzele desprinse
  • 3 rosii mari de tip inima, fara cotor, taiate in bucati mari
  • 1/3 cana (50g) masline fara samburi
  • 4 smochine, taiate in felii subtiri
  • 1/2 legatura busuioc, frunzele desprinse
  • 2 felii de paine cu maia, prajite si taiate in bucati de 2 cm
  • 200g branza de capra

Mod de preparare:

  1. Preincalzeste grill-ul cuptorului la temperatura mare. Unge 2 tavi mari de copt si tapeteaza-le cu hartie de copt.
  2. Coace ardeii: Asaza ardeii pe una dintre tavi, stropeste cu ulei de masline si pune-i la grill, intorcandu-i timp de 15-20 de minute pana se innegresc si se fac basici. Transfera-i intr-un bol, acopera cu folie alimentara si lasa-i sa stea 10-15 minute pana cand coaja se desprinde. Curata-i de coaja si seminte, apoi taie-i in fasii. Asezoneaza si marineaza-i cu jumatate din uleiul de masline. Lasa deoparte.
  3. Coace vinetele: Preincalzeste cuptorul la 220°C. Asezoneaza vinetele taiate si asaza-le cu partea taiata in sus pe cealalta tava pregatita. Presara jumatate din usturoi peste vinete si coace-le timp de 20-30 de minute pana cand devin aurii si bine gatite. Lasa-le sa se raceasca, apoi scoate miezul si scurge excesul de lichid. Toaca vinetele si lasa deoparte.
  4. Gateste dovleceii: Incinge o tigaie mare cu restul de 1/4 cana de ulei de masline la foc mare. Adauga dovleceii si gateste-i, amestecand, timp de 3-5 minute pana devin usor aurii. Scoate-i de pe foc si lasa-i deoparte.
  5. Coace rosiile: Pune rosiile pe o tava mica de copt, stropeste-le cu ulei de masline si presara restul de usturoi si cimbru. Asezoneaza si coace-le timp de 10-15 minute pana devin moi. Lasa-le sa se raceasca.
  6. Asambleaza salata: Pune toate legumele gatite intr-un bol mare, alaturi de rosii, masline, smochine, busuioc, bucatile de paine si jumatate din branza de capra. Asezoneaza si amesteca pentru a combina. Presara restul de branza de capra deasupra si serveste.

Vanata coapta cu tahini verde, feta si curmale

O mancare marocana foarte aromata si foarte sanatoasa.

Ingrediente

  • 3 vinete (900g)
  • 1 lingura ulei de masline extravirgin
  • 1/2 cana (35g) pesmet din paine cu maia
  • 1 lingura muguri de pin
  • 1/2 cana (140g) tahini verde (noi am folosit marca Yalla)
  • 100g feta, feliata
  • 1 cana frunze de menta
    Dressing cu curmale, lamaie si patrunjel:
  • 2 curmale fara samburi, tocate marunt
  • 2 linguri ulei de masline extravirgin
  • 2 linguri suc de lamaie
  • 1/3 cana frunze de patrunjel tocate

Mod de preparare:

  1. Coace vinetele: Pune vinetele pe gratar sau intr-o tigaie grill la foc mediu, intorcandu-le ocazional timp de 15-20 de minute pana cand coaja se innegreste si miezul se inmoaie. Lasa-le sa se raceasca usor.
  2. Scurge vinetele: Indeparteaza cu grija coaja vinetelelor, lasand tulpinile intacte. Asaza vinetele pe un gratar deasupra unei tavi adanci si lasa-le sa stea 30 de minute pentru a se scurge excesul de apa.
  3. Prajeste pesmetul si mugurii de pin: Incalzeste uleiul de masline intr-o tigaie antiaderenta mica la foc mediu. Adauga pesmetul si mugurii de pin si gateste timp de 2-3 minute, amestecand constant, pana devin aurii. Lasa deoparte.
  4. Prepara dressing-ul: Intr-un bol, amesteca toate ingredientele pentru dressing si asezoneaza cu sare si piper.
  5. Asambleaza salata: Intinde tahini verde pe un platou, pune vinetele deasupra si taie-le usor pe lungime. Adauga feta si frunzele de menta, stropeste cu dressing si presara amestecul de pesmet si muguri de pin deasupra.

Tarta italiana cu vinete coapte, chilli si busuioc.

Gustoasa si sanatoasa, aceasta salata se mananca adesea in ceea ce a fost clasificat drept Blue Zone, locurile de pe glob cunoscute pentru longevitatea locuitorilor

Ingrediente

  • 1 cana (250ml) ulei de masline extravirgin
  • 6 catei de usturoi
  • 1 vanata de 600g, taiata felii de 4mm
  • 2 lingurite boia afumata
  • 2 lingurite seminte de fenicul, prajite si zdrobite
  • 1 foaie de aluat foietaj cu unt (375g), decongelata
  • 100g pasta de rosii
  • 25g zahar brun
  • 1 ou, batut usor
  • Frunze de busuioc, pentru servit
    Dressing de chilli, busuioc si pecorino:
  • 1 ardei chilli verde lung, tocat
  • 1/4 cana frunze de busuioc
  • 20g pecorino ras fin
  • Sucul de la 1/2 lamaie
  • 1/4 cana (60ml) ulei de masline extravirgin

Mod de preparare:

  1. Prepara dressingul: Pune toate ingredientele intr-un procesor de alimente si mixeaza pana se combina.
  2. Coace/prajeste usturoiul: Incalzeste uleiul la foc mic, adauga usturoiul si gateste 20 de minute pana se inmoaie.
  3. Pregateste vinetele: Sareaza feliile de vanata si lasa-le 30 de minute intr-o strecuratoare, apoi clateste-le si usuca-le.
  4. Asambleaza tarta: Decupeaza un cerc mare din aluat si asaza-l pe o tava tapetata cu hartie de copt. Aplica amestecul de usturoi si pasta de rosii pe baza si aranjeaza feliile de vanata deasupra.
  5. Coace tarta: Unge marginile aluatului cu ou si coace timp de 45 de minute la 200°C.
  6. Serveste: Raceste usor si adauga busuioc si dressing peste tarta.

Citește în continuare