Un studiu arata ca femeile resimt durerea fizica mai indelung decat barbatii si au nevoie de mai putine medicamente pentru ameliorarea durerii. Meditatia s-a dovedit utila in acest sens.
Un nou studiu releva faptul ca barbatii se bazeaza pe tratamente bazate pe opiacee pentru a ameliora durerea, in timp ce femeile pot utiliza cai mai putin traditionale.
Cercetarea a fost publicata recent in PNAS Nexus, expertii din Statele Unite si Israel au structurat doua studii clinice distincte pentru a valida faptul ca barbatii si femeile experimenteaza durerea in mod diferit si pentru a deslusi mecanismele care stau la baza acestor diferente.
Un grup a primit naloxona, un antagonist opioid, iar alt grup a primit solutie salina ca o forma de placebo. Ambele au fost testate pentru proprietatile lor de ameliorare a durerii, corelate cu meditatia.
Rezultatele studiului au aratat ca meditatia a redus substantial durerea nociva atat in cohortele de control masculine, cat si in cele feminine. In cohorta feminina, administrarea de naloxona nu a modificat in mod semnificativ raspunsurile la durere, insa pentru grupul masculin efectul a fost diferit. Este un aspect care subliniaza faptul ca femeile nu se pot baza pe mecanismul de analgezie autoreglementat, utilizat de organismele masculine pentru gestionarea durerii.
Constatarile sugereaza necesitatea unor cercetari suplimentare menite sa desluseasca mecanismele de gestionare a durerii la femei si consideratii specifice sexului atunci cand se proiecteaza interventii de gestionare a durerii in viitor.
Pacientele de sex feminin au fost, de asemenea, mai putin susceptibile la prescrierea de medicamente necesare pentru ameliorarea durerii.
Conform studiului, femeile care cauta tratament pentru durere pot astepta cu 30 de minute mai mult in departamentele de urgenta decat barbatii.
Studiul a fost realizat de cercetatori din Statele Unite si Israel si a evaluat seturile de date ale serviciilor de urgenta din ambele tari. Au fost analizate aproape 22 000 de note de externare din departamentele de urgenta ale pacientilor care s-au plans de dureri si s-a constatat ca exista disparitati majore intre tratamentul barbatilor si cel al femeilor. Concluzia este ca femeile au nevoie mai putine medicamente pentru ameliorarea durerii decat barbatii.
Disparitatea a fost constanta chiar si dupa ajustarea altor variabile, cum ar fi scorurile de durere, etnia si varsta. Studiul a analizat, de asemenea, sexul medicilor prescriptori si a constatat ca atat medicii de sex masculin, cat si cei de sex feminin au prescris mai putine medicamente antialgice femeilor. De asemenea, asistentele medicale aveau cu 10% mai putine sanse sa inregistreze scorurile de durere ale femeilor la inscrierea acestora la departamentul de urgenta.
„Cercetarea noastra dezvaluie o prejudecata ingrijoratoare in modul in care durerea femeilor este perceputa si tratata in setarile de ingrijire de urgenta. Aceasta subtratare a durerii pacientilor de sex feminin ar putea avea implicatii grave pentru rezultatele de sanatate ale femeilor, ceea ce ar putea duce la timpi de recuperare mai lungi, complicatii sau conditii de durere cronica.”, a declarat Shoham Choshen-Hillel, autoarea studiului.