Skip to content

O cercetatoare italiana foloseste picturile din Renastere pentru a reintroduce fructele disparute in agricultura. In trecut existau mii de soiuri pentru fiecare fruct, astazi productia in masa se rezuma la cateva.

Revista Smithsonian a publicat recent un articol despre cercetarile inovatoare ale doamnei Dalla Ragione, unul dintre cei mai importanti experti italieni in fructe rare si uitate. Se foloseste de picturile italiene ale secolelor XV si XVI pentru a identifica soiurile care au disparut din livezile din Italia. Ulterior, le recultiva si reintroduce in agricultura locala pentru a promova biodiversitatea.

Ragione este unul dintre pionierii in agromonie care incearca inca din anii 1990 sa combata criza diversitatii genetice a pomilor fructiferi din Italia. A redescoperit cele mai vechi si rare tipuri de fructe cu ajutorul arhivelor, picturilor si gradinilor medievale care au ramas neatinse de evolutia agriculturii din ultimele secole. 

Sustine ca operele de arta ale Renasterii includ mesaje ascunse dintr-o epoca a abundentei si biodiversitatii pomilor fructiferi si, cu ajutorul lor, fructele pierdute sau uitate pot fi recuperate.

In primii ani de cercetare, Ragione si-a dat seama ca nu este suficient sa citeasca texte vechi in care este prezentata biodiversitatea Italiei. A inceput sa se orienteze catre picturile italiene ale secolelor al XV-lea si XVI-lea in care fructele erau reprezentate cu detalii minutioase. Deseori, fructele erau folosite pentru semnificatia lor simbolica, de exemplu, ciresele reprezentau sangele lui Hristos, perele erau un simbol al raiului, merele erau privite ca un semn al fertilitatii si longevitatii.

In articolul din Smithsonian, Ragione mentioneaza cum a descoperit ca in lucrarea lui Giovanni Bellini „Madonna cu copilul” — uneori mentionata si ca „Madonna cu pere”—, para este de fapt un soi uitat de mar de tip „bot de vaca” care in urma cu 600 de ani era destul de comun, in prezent este foarte rar. Desi lucrarea este din secolul al XV-lea, a fost redenumita ulterior de istoricii de arta, astfel fructul a fost identificat gresit drept o para.

In portretul Fecioarei cu pruncul Isus din pictura „Polipticul Sfantului Antonie”, realizata de Piero della Francesca, a identificat un mic buchet de cirese Acquaiola, un soi care aproape a disparut din Italia, insa in secolul al XV-lea era unul din cele mai comune si populare tipuri de cirese.

Cercetatoarea detine o livada care se intinde pe aproape sapte hectare si jumatate in care a cultivat peste 600 de copaci si plante care cuprind 150 de soiuri, dintre care 43 sunt numai soiuri de pere uitate.

Cercetatoarea a devenit un fel de „detectiv al fructelor” recunoscut la nivel mondial, unii jurnalisti o numesc “Indiana Jones din lumea artei”. In 2020, a publicat un atlas al biodiversitatii, comandat de Ministerul italian al Agriculturii, in care arata cum sute de soiuri de piersici, cirese, struguri si caise cultivate in trecut in Italia s-au redus la cateva soiuri uniforme pentru fiecare fruct. 

Au fost pierdute secole de adaptabilitate genetica a fructelor din trecut iar recultivarea lor va fi esentiala pentru capacitatea Italiei de a rezista efectelor imprevizibile si din ce in ce mai devastatoare ale schimbarilor climatice.

Alaturi de tatal ei, Ragione a fondat Fundatia Archeologia Arborea, o organizatie nonprofit care ajuta fermierii si guvernele din toata lumea sa conserve si sa recultive fructe uitate. Fundatia se ocupa cu cercetare stiintifica, documentarea trasaturilor fructelor si varietatea de conditii la care  pot rezista copacii.

In prezent, Italia este unul dintre cei mai mari producatori de pere din Europa, insa cultiva aproape exclusiv doar patru soiuri care reprezinta mai mult de 70% din productia tarii. In urma cu 100 de ani erau cultivate peste 1.000 de soiuri de pere. 

Cresterea agriculturii la scara industriala in Italia si restul lumii a dus la declinul rapid al diversitatii fructelor. Soiurile adaptate conditiilor locale au fost inlocuite cu semintele unor fructe modificate genetic pentru a putea rezista conditiilor diverse din mai multe regiuni. Astfel, tipurile locale de roade au disparut de pe campuri si de pe tarabele pietelor, fiind inlocuite cu cateva soiuri usor de cultivat si mai rezistente la interperii si daunatori. 

Mai jos veti descoperi operele de arta neobisnuite ale lui Giuseppe Arcimboldo, decorate excesiv cu fructe, legume, plante radacinoase, copaci, obiecte sau chiar animale. Imparatul habsburg Rudolf al II-lea a fost unul dintre admiratorii portretelor realizate de Arcimboldo.

Mai jos puteti citi alte stiri din lumea artei. 

Citește în continuare