In aceste zile, capitala animatiei este in Tinutul Secuiesc. La Sfantu Gheorghe se desfasoara la Festivalul de Animatie pentru Copii si Familie SzAFI
In preajma Zilei Internationale a Animatiei, 28 octombrie, Scoala Populara de Arte si Meserii Sfantu Gheorghe, in parteneriat cu Cinema Arta – by Cityplex, Casa de Cultura Kónya Ádám, Asociatia Sic-Art si Cnetrul de Cultura Arcus organizeaza Festivalul de Animatie pentru Copii si Familie SzAFI Sfantu Gheorghe, Tinutul Secuiesc.
A doua editie a festivalului va avea loc in perioada 24-26 octombrie 2024 si va include proiectii de filme, conferinte, ateliere, expozitii, dezbateri si intalniri cu publicul.
”In cadrul Festivalului de Animatie pentru Copii si Familie Sf Gheorghe va avea loc o intalnire intre producatorii romani si maghiari. Acestia vor discuta despre cum se finanteaza filmele de animatie in Romania si Ungaria, ce facilitati exista in ambele tari, cum poti dezvolta productiile cinematografice si despre posibile colaborari si coproductii. In urma cu doi ani, a fost lansat scurtmetrajul de animatie Amok, de Balázs Tura, prima coproductie de animatie Ungaria – Romania, premiat cu cristalul la Annecy si Heart of Sarajevo in 2022. Suntem convinsi ca in viitor o sa vedem si alte coproductii de animatie romano-maghiare. Posibil ca unele productii sa porneasca de la o idee dezbatuta in festivalul nostru. Artisti romani si maghiari au sansa sa se cunoasca si sa lucreze impreuna.” (Gáj Nándor, directorul Scolii Populare de Arte si Meserii Sfantu Gheorghe)
Timp de trei zile, festivalul va include proiectii de filme, conferinte, ateliere, expozitii, dezbateri profesionale si intalniri cu publicul. Aceste evenimente le vor permite copiilor, tinerilor si chiar adultilor interesati sa descopere cele mai noi filme de animatie, precum si tehnicile si povestea din spatele acestora. De asemenea, invitatii vor participa in scoli la ateliere de animatie organizate cu prilejul festivalului. Festivalul are un dublu scop: pregatirea si educarea noii generatii pentru arta, in special pentru arta animatiei si cinematografiei.
Invitatii speciali ai festivalului vor fi: multi-premiatul producator si presedintele Uniunii Cineastilor Maghiari, Muhi András (cu peste 100 de filme in portofoliu, printre care On Body and Soul, The Story of My Wife, Larry, Without Air), Baumgartner Zsolt (regizor de film de animatie din Ungaria), al carui lungmetraj de animatie Kojot négy lelke a fost propus de Ungaria pentru categoria Cel mai bun film international la Premiile Oscar 2024; Péterffy Zsófia (regizoare de film de animatie – Ungaria), care a castigat premiul la Festivalul de la Venetia in 2002 cu filmul sau Kalózók szeretője si premiul EFA; si, nu in ultimul rand, laureatul Festivalului de Film de la Venetia din Romania, Bogdan Muresanu, care a castigat in acest an un premiu prestigios cu filmul sau Anul nou care n-a fost. Bogdan Muresanu va fi prezent cu scurtmetrajul Opinci, in calitate de scenarist, si va vorbi despre noul proiect, scurtmetrajul de animatie Magicianul. Printre invitati se numara siValentin Urziceanu (Merge si asa), Mirona Radu, Radu Nicolae (Mercy Street), Radu Vasile Igazsag, Felméri Cecilia, Balázs Zoltán, Fazakas Szabolcs si Ferencz Boglárka.
Animafilm va avea o expozitie cu obiectele studioului la Festivalul de Animatie pentru Copii si Familie Sf Gheorghe.
Cristinel Bostan, animator in Canada, va sustine o conferinta online la Festivalului de Animatie pentru Copii si Familie SzAFI Sfantu Gheorghe. Numele sau se regaseste pe genericele productiilor: Sonic the Hedgehog 2, Transformers: Ascensiunea bestiilor, Beacon 23, Those About to Die, etc.
”Pentru Sonic the Hedgehog 2 am avut cateva scene ce trebuiau construite de la zero si scene de imbunatatit. A fost un proces dificil. Fiecare are stilul lui de lucru, modul de folosire al cheilor, curbelor (weighted/non – weighted), straturi de animatie, straturi de geometrie, etc. Ultima scena la care am lucrat a fost una foarte lunga, cu toate personajele principale in cadru. Pentru ca scena era foarte lunga si complicata, iar timpul de executie foarte scurt, mi-am unit fortele cu Adam Ellwanger, lead pe proiect. Impreuna am stabilit strategia si tactica executiei, am convenit la un punct unde scena va fi taiata si pentru ca pipeline-ul nu suporta lipirea a doua scene, a trebuit constant sa reconstruim scena de fiecare data cand trebuia aratata clientului spre aprobare. ” (Cristinel Bostan)
Radu Nicolae, cunoscut publicului pentru interpretarea rolului principal (Viorel) din Racheta alba, serialul difuzat in perioada comunista la TVR, o sa fie prezent la Festivalul de Animatie pentru Copii si Familie Sf Gheorghe cu productile: Mercy Street si Miriam.
Scurtmetrajul de animatie Fram ursul polar, regizat de Stefan Buzea, o sa fie difuzat in premiera la festivalul din Tinutul Secuiesc. Stefan Buzea este fiul cuplului de animatori Zaharia si Anamaria Buzea, creatorii serialelor de animatie „Balanel si Miaunel”, „Temerarii de la scara 2”, „Robotel si Creionel”
”Am crescut intr-un univers special. Am fost foarte norocos, deoarece parintii mei erau cineasti la singurul studio de animatie din Romania (Animafilm), unde au creat serii animate si filme de lungmetraj. Acest lucru mi-a permis sa petrec cea mai mare parte a copilariei in interiorul studioului, inconjurat de ei si de multi animatori si artisti talentati, descoperind fiecare etapa a procesului de animatie. Pentru mine, un studio de animatie era si este inca o padure fermecata, unde se intampla lucruri magice. Mi-am urmat visul si am devenit cineast, la fel ca parintii mei. ” (Stefan Buzea)
Veronica Solomon, cunoscuta pentru creatiile sale si participarea sa la serialul Animat Planet, aduce la festival Tuu-Tuu-Til, un scurtmetraj de animatie prezentat in premiera in vara la Festivalul International de Animatie de la Annecy.
Filmul eveniment al festivalului este lungmetrajul de animatie Pelikan blue/ Kék pelikán, de Csáki László, productie realizata in Ungaria, 2023.
Pelikan blue este un documentar animat despre falsificarea biletelor de tren. Este un adevarat material sociologic despre perioada de dupa caderea comunismului, despre dorinta oamenilor de a calatori in Europa de Vest, cautand solutii, in contextul tranzitiei de la comunism la capitalism.
”Dupa caderea Cortinei de Fier, calatoriile in afara Ungariei devin posibile si toata lumea vrea sa se bucure de frumusetile Europei de Vest, dar pretul biletelor de tren este prohibitiv. Akos, Petya si Laci gasesc o solutie pentru a face rost de bilete. Cei trei amici dezvolta o adevarata afacere in jurul descoperirii lor, dar politia incepe sa investigheze sursa falsurilor si cei trei isi dau seama ca libertatea are un pret. ”
Ziua Internationala a animatiei se sarbatoreste anual, din initiativa Asociatiei Internationale de Film Animat (ASIFA).
La 28 octombrie 1892, la Musee Grevin din Paris, a fost proiectat primul film animat din istorie – ”Pauvre Pierrot” realizat de Charles-Emile Reynaud.
In Romania sunt zeci de animatori si specialisti in realizarea efectelor vizuale. In industria jocurilor video sunt mii de profesionisti in toata tara. Majoritatea studiourilor de animatie sunt firme mici si activeaza in orase mari, precum Bucuresti, cu exceptia studioului Legendarium de la Odorheiu Secuiesc unde lucreaza multi animatori.
In Capitala sunt cateva studiouri care realizeaza animatii pentru agentiile de publicitate, case de productie locale si straine si pentru proiecte proprii finantate de Centrul National al Cinematografiei, precum Golem Studio, DSG, Framebreed, Studio Set, Safe Frame, Abis Studio, Static VFX Studio, etc.
Din 1990 pana in prezent, Romania a realizat 8 lungmetraje de animatie. Piccolo, Saxo et Company (coproductie Romania – Franta – Milimages, 2006) realizat la studioul Dacodac Bucuresti (cel mai mare studio de animatie din Romania, inchis in 2009) este considerat prima animatie 3D produsa in Romania. Bugetul total al lungmetrajului a fost de 12 milioane de euro, din care partea romana a acoperit aproximativ un sfert, cu ajutorul unui sprijin financiar de la Eurimages – Fondul Consiliului Europei pentru coproductii, distributie si exploatare de opere cinematografice.
Primul film romanesc de animatie este considerat „Pacala in luna” (1920), in regia lui Aurel Petrescu. Filmul s-a pierdut.
Prima animatie romaneasca pastrata este „Haplea” (1927) realizata de Marin Iorda.
Primul succes al animatiei romanesti a fost in 1957 cand Ion Popescu Gopo a primit trofeul Palme d’Or pentru ”Scurta istorie”.
Anul acesta se implinesc 50 de ani de la premiera primului lungmetraj de animatie romanesc: Robinson Crusoe (regizat de Victor Antonescu si Francesco Guido, coproductie Italia – Romania, 1974).