Skip to content

Expozitia “The World of Tim Burton” s-a deschis la Design Museum in Londra. Peste 30.000 de bilete s-au vandut in avans.

In aceasta saptamana s-a deschis la Design Museum in Londra o expozitie omagiala retrospectiva dedicata regizorului Tim Burton.
Expozitia “The World of Tim Burton” de la Design Museum include 600 de obiecte care, potrivit organizatorilor, ofera „o privire rara in procesul sau creativ” si este prezentata in premiera in Marea Britanie, incepand de vineri.
Burton este cunoscut pentru filme precum Batman, “Edward Scissorhands”, “Charlie and the Chocolate Factory” si “Alice in Wonderland”, precum si “Beetlejuice” si recenta sa continuare.

Obiecte din filme, de la Catwoman la Corpse Bride, au fost imprumutate pentru noua expozitie din arhivele personale ale lui Burton, studiouri de film si colectii private ale unor colaboratori, precum designerul Colleen Atwood.


Promovandu-si expozitia, Burton a facut cateva marturisiri despre cum isi vede cariera, dar si lumea in care traieste. „Oricine ma cunoaste stie ca sunt un pic tehnofob. Cand ma uit la internet, constat ca devin destul de deprimat”, a declarat regizorul, in varsta de 66 de ani.
Reflectand asupra utilizarii internetului, Burton a spus: „Devin deprimat foarte repede, poate mai repede decat altii. Nu-mi ia mult sa incep sa dau click si sa ma simt coplesit.”

Burton s-a nascut intr-o suburbie din California, in apropiere de Los Angeles, dar locuieste la Londra de peste 20 de ani.


De-a lungul timpului, Burton a fost considerat un „ciudat” pentru ca nu s-a incadrat in tiparele societatii. In copilarie, si-a canalizat creativitatea in arta si a crescut uitandu-se la filme horror clasice si filme cu creaturi, dezvoltandu-si astfel dragostea pentru monstri.
Burton a povestit ca aacum se simte energizat de succesele recente, cum ar fi “Beetlejuice 2” si serialul “Wednesday” de pe Netflix, din care a regizat patru episoade.
„Calatoria in Hollywood e ca o calatorie in “Alice in Wonderland”. Te duci sus, te duci jos, te duci lateral. Ce am realizat acum, poate pentru ca sunt mai in varsta, este ca pot sa fac ce vreau. Si daca vrei sa te alaturi, bine. Daca nu, atunci nu trebuie sa vii cu mine pe aceasta calatorie.”

Peste 32.000 de oameni au cumparat bilete in avans pentru The World of Tim Burton, facand ca aceasta sa fie cea mai mare vanzare de bilete anticipata din istoria de 35 de ani a Design Museum.
Expozitia a fost organizata in 14 orase din 11 tari din 2014 incoace. Insa versiunea londoneza include peste 90 de obiecte noi.
Vizitatorii pot vedea si o recreare a studioului privat al lui Burton, inclusiv o versiune miniaturala a lui Godzilla pe biroul sau, reflectand dragostea sa pentru filmele japoneze Kaiju.
Expozitia include sute de lucrari personale, inclusiv unele din copilaria lui Burton si din primele sale proiecte nerealizate.
Intr-un interviu pentru urban.ro realizat la momentul cand filma in Romania pentru serialul Wednesday, Tim Burton a spus ca se bucura si isi este recunosctator faptului ca “nu am lasat pe nimeni sa -mi distruga lumea din mintea mea spunadu-mi ca nu se poate sa fie realizata in filme”.

“The World of Tim Burton” este deschisa intre 25 octombrie 2024 si 21 aprilie 2025 la Design Museum din Londra.

Citește în continuare