Skip to content

Interviu. Ali Abbasi, regizor The Apprentice “Faptul ca Sebastian Stan e dispus sa-si asume riscuri pentru ceva in care crede cu adevarat spune multe despre el ca artist si om”

Un regizor de 43 de ani care s-a nascut la Teheran, locuieste in Danemarca si a regizat filme care abordeaza supranaturalul (“Border”, 2018), horror-ul (“Shelley”, 2016) si povestea despre crime odioase (“Holy Spider”, 2022) a facut un film despre viata lui Donald Trump.
Conforma CV-ului, Ali Abbasi e usor de contestat de catre sustinatorii lui Trump care sunt suparati ca arata partea lui cinica, minciunile in serie si lucrurile mai putin etice pe care le-a invatat – si le urmeaza – de la mentorul inceputului carierei sale.

Aceasta experienta ii ofera insa o perspectiva unica, detasata, asupra unui subiect profund polarizant, pe fondul apropierii alegerilor prezidentiale din noiembrie, in care Trump candideaza din nou.
Abbasi spune ca are o „abordare profund umanista” asupra povestii care se concentreaza pe anii formativi ai lui Trump (interpretat de Sebastian Stan) ca om de afaceri in imobiliare la New York, sub indrumarea avocatului sau, Roy Cohn (Jeremy Strong), un mentor neasteptat.


Prin amabilitatea distribuitorului filmului CAYfilms, urban.ro va prezinta un interviu cu regizorul Ali Abbasi. Filmul e in cinematografele din toata tara.

Cum ati descrie filmul The Apprentice din perspectiva dvs?
“The Apprentice” este o poveste care merge la originea unui personaj, un fel de poveste à la “Frankenstein”, despre cum Donald Trump, asa cum il cunoastem azi, a fost creat prin mentoratul lui Roy Cohn, o figura mitica din scena politica socialista a New York-ului anilor ’70 si ’80.

Cum ati ajuns sa faceti acest proiect?
Amy Baer si co-scenaristul meu, Gabe Sherman, care lucrau la proiect de ceva vreme, mi-au propus sa aduc o perspectiva exterioara asupra acestui subiect politic polarizant din America. Cred ca, intr-o oarecare masura, si-au dorit o astfel de perspectiva pentru ca probabil nu gaseau un regizor american dispus sa-si riste cariera la Hollywood, devenind prieten sau dusman pentru Trump, sustinatorii sau opozantii lui. Probabil au vazut CV-ul meu si si-au zis: „Iata pe cineva care reuseste sa-si faca dusmani in toate taberele”.

Ce v-a atras la subiectul filmului?
Ca multi altii, nu stiam prea multe despre Roy Cohn si despre importanta lui in formarea lui Trump, despre modul in care i-a aratat mecanismele puterii. Am simtit ca vreau sa explorez mai mult ambivalenta si umanitatea lui, nu doar o psihologie superficiala, gen „a avut un tata dur si de aceea a devenit o persoana rea”. Simteam ca materialul de baza e acolo, dar ca trebuie mai multa complexitate, ambivalenta si o abordare mai europeana.

Cum a fost experienta lucrului cu Sebastian Stan si a transformarii sale in Trump?
Sebastian este un actor extrem de talentat si tehnic bine pregatit. Pe langa dedicarea lui, este si un adevarat prieten. Cea mai importanta calitate a sa este dragostea profunda pentru ceea ce face. Aceasta pasiune se reflecta in atentia extrema la detalii, in pregatirea sa minutioasa si in disponibilitatea de a-si asuma provocari. Exista o diferenta intre perspectiva si statutul meu in acest proiect, ca regizor non-american, si cele ale lui Sebastian, care are o anumita imagine si baza de fani in America. Faptul ca e dispus sa-si asume riscuri pentru ceva in care crede cu adevarat spune multe despre el ca artist si om.

Dar intalnirea cu Jeremy Strong, cum a fost?
Cand oamenii urmaresc personajul Roy Cohn, sunt atat de convinsi de interpretare incat ajung sa creada ca Jeremy Strong trebuie sa fie un adevarat ticalos, cand in realitate el este o persoana minunata, grijulie, empatica. Acesta este un semn al calitatilor sale de actor. Colaborarea cu Jeremy si Maria a fost minunata, amandoi fiind foarte bine pregatiti si deschisi la experimentare si joc. De fapt, Maria era dispusa sa schimbe totul radical de la o dubla la alta, si acest tip de actori imi place sa-i am alaturi, deoarece depind mult de ei. Nu am un „cuvant magic” care sa ii faca mai buni. Ma consider mai degraba un antrenor decat orice altceva.

Ce ati vrea sa le spuneti spectatorilor inainte de a vedea filmul?
Acesta este, inainte de toate, un film. Nu este o lucrare politica, nu isi propune sa dezvaluie secrete despre Donald Trump sau sa influenteze voturi. Este o experienta. Mi-ar placea ca oamenii sa aiba aceasta experienta de ambivalenta morala, fiind foarte aproape de un personaj cu ambiguitati morale. Prin aceasta experienta, ajungi sa ii intelegi ca oameni, dar si sistemul in care navigheaza.

Cu ce mesaj ati vrea sa ramana spectatorii dupa ce vad filmul?
Principala lectie despre cum a fost creata aceasta imagine a lui Trump este abilitatea lui de a absorbi influentele, de a observa ce functioneaza, ce este popular, ce ii atrage pe oameni. Daca te uiti la evolutia lui politica, Trump si familia lui au fost democrati, ca multi altii din New York. Faptul ca a trecut de la un democrat liberal in New York la un conservator MAGA, cu o politica mai „rurala”, este un testament al cat de abil este in a naviga. Spre deosebire de ce spun unii, ca nu asculta sau nu e influentat, eu cred ca Trump asculta mult, este foarte curios si implicat in dezbatere, dar intr-un mod la care oamenii nu s-ar astepta.

Citește în continuare