Skip to content

In premiera, Sotheby’s scoate la licitatie o pictura creata de un robot, estimata la 170.000 de euro. Anterior, Ai-Da a expus la Bienala de la Venetia si langa piramidele din Egipt.

Casa de licitatii Sotheby’s va oferi pentru prima data spre vanzare o lucrare realizata de un robot bazat pe inteligenta artificiala. Este vorba despre o pictura semnata de Ai-Da, primul robot artist din lume, creatia galeristului Aidan Meller si a sotiei sale, curatorul Lucy Seal.

Panza a fost intitulata ”A.I. God. Portrait of Alan Turing” si va fi vanduta in cadrul unei licitatii speciale dedicata artei digitale, programata sa aiba loc pe 31 octombrie, de Halloween, la New York. Casa de licitatii estimeaza ca lucrarea va fi adjudecata la un pret intre 110.000 si 170.000 de euro. Incasarile vor fi folosite pentru a dezvolta robotul Ai-Da in continuare.

Pictura il infatiseaza pe Alan Turing, matematician englez si criptanalist activ in cadrul celui de al Doilea Razboi Mondial, adesea descris drept un pionier al inteligentei artificiale si al informaticii.

Portretul a fost expus la inceputul acestui an la Geneva, in cadrul unui summit mondial al ONU cu privire la inteligenta artificiala. Ai-Da a ales sa-l reprezinte pe Turing pentru a aminti de imprejurarile si nedreptatea mortii sale. Matematicianul a fost judecat in 1952 pentru acte homosexuale, o infractiune penala la acea vreme, si a ales sa fie castrat chimic in loc sa faca inchisoare. Doi ani mai tarziu, Turing a murit otravit cu cianura, intr-un incident care la acea vreme a fost clasificat drept sinucidere.

Despre licitatie, Aidan Meller a declarat pentru publicatia CBS MoneyWatch: „Ceea ce face ca aceasta opera de arta sa fie diferita de alte lucrari generate de inteligenta artificiala este faptul ca Ai-Da este o manifestare fizica si este prima data cand o lucrare a unui robot de acest tip ajunge la licitatie.”

Numita dupa Ada Lovelace, pioniera in informatica, Ai-Da a fost construita de o echipa de programatori, robotisti, experti in arta si psihologi. Proiectul care valoreaza cateva milioane de euro a fost dezvaluit in 2019 si este actualizat constant prin intermediul noilor descoperiri din domeniul Inteligentei Artificiale.

Operele realizate de Ai-Da au fost prezentate pana acum la Design Museum si Victoria and Albert Museum din Londra, robotul a acordat interviuri pentru presa din intreaga lume si a fost considerata atat o ciudatentie, cat si o previzualizare a viitorului. Robotul artist a fost expus inclusiv la Bienala de la Venetia din 2022, in cadrului unui solo show colateral, organizat de Concilio Europeo dell’Arte, denumit ”Leaping into the Metaverse”.

Ai-Da are camere de filmare in locul ochilor si pentru primele sale lucrari a recreat portretul sau folosit imaginile captate in timp ce se uita in oglinda. Programele de inteligenta artificiala pe care le are la baza i-au ghidat mana in timp ce a desenat. Stilurile artistice pe care le imita provin de la inceputul secolului al XX-lea si includ elemente din cubism si expresionism.

In februarie 2020, Ai-Da a sustinut primul discurs TEDx in Oxford despre intersectia dintre inteligenta artificiala si arta. 

Ai-Da a fost arestata in 2021 de catre autoritatile din Egipt deoarece era considerata o spioana. Calatorea la Cairo pentru prima expozitie de arta contemporana organizata la Piramidele din Giza. 

Artista robot Ai-Da se afla in drum spre prima ei expozitie in Egipt cand fortele de ordine i-au refuzat intrarea in tara si au detinut-o. Oficiallii egipteni au suspectat-o ca ar fi un instrument folosit intr-un plan de spionaj si au retinut robotul pentru 10 zile, fiind nevoie de interventia ambasadorului britanic pentru a-i convinge ca este vorba despre un experiment artistic si nu despre un complot politic. Puteti citi despre haioasa intamplare la articolul urmator. 

Mai multe despre Ai-Da si operele sale puteti descoperi mai jos.

Competitia Ai-Dei este Sophia, robotul care a vizitat inclusiv Romania intr-un turneu in care s-a incercat integrarea acestor creatii in lumea in care traim.

Citește în continuare