Noile lucrari ale artistilor Anca Benera & Arnold Estefán, expuse la Fundatia Art Encounters din Timisoara pana pe 1 martie 2025. „Cumintenia Pamantului” a lui Brancusi, reprodusa intr-un bloc de sare.
Efervescenta programului Timisoara 2023 se resimte in continuare pe scena culturala din vestul tarii unde atat muzeul de arta cat si galeriile deschise in ultimii ani propun evenimente interesante, cu nume importante din arta contemporana.
Zilele trecute, Fundatia Art Encounters a deschis expozitia “DesFacerea Lumii” cu lucrarile recente ale duo-ului artistic Anca Benera si Arnold Estefán.
Este vorba despre doi artisti prezenti pe scena internationala de peste zece ani si expusi in cele mai prestigioase institutii si bienale din lume.
Lucrarile lor au fost prezentate recent la Manifesta 15, Barcelona (2024), CreativeTime Summit, New York (2024), 1st Klima Biennale, Viena (2024), 5th Kyiv Biennial (2023), Museum Tinguely, Basel (2022), Whitechapel Gallery, Londra (2022), Galleria Trafo, Budapesta (2022), Migros Museum, Zurich (2021), Muzeul MUCEM, Marsilia (2019) si mumok, Viena (2017), printre altele.
Expozitia de la Timisoara puncteaza un moment important intr-o colaborare strategica dintre Fundatia Art Encounters si Neuer Berliner Kunstverein (n.b.k.) din Berlin, una dintre cele mai relevante institutii de arta contemporana germane, unde a avut loc un prim episod al acesteia, anul trecut.
Alaturi de lucrarea care da numele expozitiei, special produsa pentru expozitie, vor mai fi prezentate “Rehearsals for Peace”, prezentata la n.b.k. Berlin in 2023, si o serie de proiecte recente ale artistilor, expuse in premiera.
Expozitia aduce in prim-plan probleme ecologice stringente care i-au preocupat pe artisti in ultimii ani.
Anca Benera si Arnold Estefán abordeaza criza ecologica globala tesand naratiunile unor subiecti non-umani si creeaza legaturi interdependente intre oameni, minerale, plante si animale: „in ultimii ani, ne-a preocupat profund relatia noastra paradoxala cu Pamantul. Desi considerata un echilibru fragil, aceasta relatie este exploatata in continuare ca un rezervor infinit, sub influenta unui sistem de gandire perpetuat de secole, care ne-a condus la criza ecologica actuala. Prin lucrarile noastre, dorim sa transmitem ca relatia cu ceea ce numim ‘natura’ trebuie regandita fundamental. DesFacerea acestei perspective unice implica recunoasterea si intelegerea acestor diferente.”, au spus artistii.
Prin noua instalatie video “DesFacerea Lumii”, realizata cu sprijinul Fundatiei Art Encounters, artistii reinterpreteaza sculptura Cumintenia Pamantului (1907) de Constantin Brancusi sub forma unei copii in marime naturala, realizata din sare. Lucrarea este amplasata de artisti intr-o scenografie care simuleaza o pasune, incurajand interactiunea cu animalele.
„Aceasta expozitie este foarte importanta pentru Fundatia Art Encounters. Admiratia noastra pentru arta pe care o propun Anca si Arnold ne-a condus la invitarea lor pentru aceasta expozitie oferindu-le un carte blanche pentru o noua lucrare, cea care da si titlul expozitiei. Expozitia cred ca este un model pentru tinerii artisti care lucreaza la intersectia dintre arta si cercetare, oferind publicului o perspectiva cu totul noua”, a declarat Diana Marincu in calitate de co-curator al expozitiei care va putea fi vizitata la sediul permanent al Fundatiei pe Bv. Take Ionescu 46C pana pe 1 martie 2025.