Skip to content

Intr-o casa antica din Pompei au fost descoperite fresce cu scene erotice. Picturile de acest tip se gaseau in majoritatea locuintelor romane si nu erau considerate scandaloase. 

Recent, arheologii au excavat la Pompei o locuinta antica cu peretii aproape intacti, decorati cu fresce erotice, destul de sugestive. Desi casa este de mici dimensiuni, are o arhitectura rafinata care dezvaluie noile stiluri de constructie ale secolului I e.n.. 

A fost denumita „Casa Fedrei”, dupa numele reginei mitologice din Atena antica. Pe langa scenele erotice, pe pereti au fost identificate si motive vegetale, precum ramuri de palmier, smochine si plante aromatice, dar si elemente animale, serpi si vulturi.

Expertii au fost uimiti de suprafetele acoperite aproape in totalitate de fresce, ceea ce se intampla foarte rar in cazul constructiilor pompeiene de mici dimensiuni. 

Printre picturile murale se afla o scena erotica cu un satir si o nimfa, o reprezentare a reginei Fedra imbracata sumar si a fiului ei vitreg, Hipolit — pe care, conform legendei grecesti, l-a acuzat de viol pentru ca i-a respins avansurile sexuale. O alta fresca contine figurile lui Venus si Adonis. 

Scene erotice pictate se gaseau in casele tuturor claselor sociale din Pompei, dar si in spatiile publice. Nu erau considerate scandaloase sau stanjenitoare deoarece romanii se bucurau de o viata sexuala activa si diversa.

Spre deosebire de alte locuinte din Pompei, casa nu a fost construita in jurul unui atrium traditional — un spatiu central, deschis, cu un bazin pentru colectarea apei de ploaie. In schimb, are o curte mica care adaposteste un lararium, un altar domestic, bogat decorat cu reprezentarile a doi serpi si a unor ofrande in relief. 

La interior au fost descoperite o urna pentru ars tamaie si o lampa, ambele cu urme vizibile de ardere, ceea ce sugereaza ca au fost utilizate in ritualuri domestice inaintea eruptiei vulcanului Vezuviu din anul 79 e.n. care a acoperit Pompei cu lava.

Anul trecut, la Pompei s-a descoperit o fresca care ar putea demonstra ca pizza are o istorie mult mai veche si mai bogata.

Este vorba despre o pictura veche de 2000 de ani in care arheologii au identificat o paine turtita, asemanatoare cu o focaccia, despre care sustin ca ar fi un precursor al pizzei contemporane. Imaginea a fost excavata in apropierea orasului Napoli in timpul sapaturilor din zona Regio IX a parcului arheologic de la Pompeii. Zona respectiva este si locul de origine al pizzei margherita, despre care se spune ca ar fi fost inventata in secolul al XIX-lea. 

Precursorul pizzei de astazi este reprezentat in centrul frescei pe o masa plina cu alte feluri de mancare, alaturi de o cupa cu vin si un fruct asemanator cu ananasul. In ciuda similitudinilor cu pizza contemporana, cea din pictura nu contine ingrediente specifice celei din prezent, precum sosul de rosii sau branza mozzarella.

Puteti citi mai multe informatii la articolul de mai jos. 

Tot la Pompei, arheologii au descoperit in 2022 primul restaurant fast-food din epoca romana. 

Cunoscut ca „termopolium”, restaurantul era unic in Pompei si era frecventat mai ales de locuitorii care nu aveau bucatarie si isi doreau o masa calda rapida. Arheologii au folosit resturile organice gasite in recipientele de lut pentru a-si forma o idee cu privire la meniul servit. Acesta continea preparate bazate pe ingrediente precum peste, melci si carne de rata.

In cadrul sapaturilor, specialistii au descoperit si oase de rata, porc, capra si peste, precum si cochilii de melci, care probabil erau serviti intr-un fel de tocana de carne si fructe de mare. Potrivit acestora, mesele rapide, savurate pe strada, erau probabil un pilon de baza al populatiei din Pompei.

Citește în continuare