Interviu Sebastian Stan, The Apprentice. ”Cred ca ar trebui sa ne deschidem mai mult mintea, sa ne incurajam sa comunicam mai bine si sa ne dam voie sa experimentam personal”
Filmul despre tineretea si debutul ca afacerist ale lui Donald Trump cu actorul de origine romana, Sebastian Stan, in rolul fostului presedinte american, The Apprentice a fost selectionat in competitia oficiala la Cannes.
Iar acest validare la elita cinematografica a venit pentru Sebastian Stan dup ace castigase, la inceputul anului, Ursul de Argint la Festivalul de film de la Berlin pentru cea mai buna interpretare in rol principal pentru rolul sau din „A Different Man”. Filmul este o fabula intortocheata, cu decor newyorkez, de Aaron Schimberg, in care Stan joaca rolul unui actor care se supune unei operatii estetice radicale si incepe sa isi puna la indoiala propria identitate.
„Acesta este primul meu festival de film european”, a declarat atunci Stan. „Pentru un baietel din Romania, acest lucru este foarte important pentru mine, asa ca va multumesc.”
Actorul care a plecat de la 8 ani de la Constnta, impreuna cu mama sa in caautrea unui trai mai bun, a stat cateva luni la Viena, apoi a ajuns in America urmndu-si visul de a deveni actor.
In ultimii ani, Stan a inregistrat success dupa success si e tot mai prezent in atentia presei pentru rolurile in care nu se teme de transformari spectaculoase departe de pozitionarea lui de “frumusel” al cinematografiei. Rolul din Pam & Tommy l-a adus in fata criticilor cu nominalizari la Globul de Aur si, cu putin noroc, transformrea in Donald Trump (la care a lucrat cu aceeasi echipa de la Pam & Tommy) i-ar putea aduce o nominalizare la Oscar.
In campania de promovare a filmul Stan a povestit de multe ori despre Romania si radacinile lui est europene, precum si faptul ca mai vorbeste romaneste cu mama sa care sta la New York.
De altfel, Stan a fost in Romania la American Independent Film Festival in mai 2018 si a anuntat atunci ca va ajuta cu orice poate realizatorii de film din tara noastra.
Prin amabilitatea CAY Films, distribuitorul filmul The Apprentice, va prezentam un interviu cu Sebastian Stan despre filmul pe care il puteti vedea si in cinematografele din Romania.
Cum ai descrie filmul The Apprentice din perspectiva ta?
„The Apprentice” este un film despre relatia dintre un tanar dezvoltator imobiliar si un avocat stralucit, dar nemilos, plasat in Manhattan, New York, la sfarsitul anilor 1970 si inceputul anilor 1980. Este, de fapt, o explorare a visului american si a unui sistem de reguli si crezuri transmis intre cei doi barbati.
Ce stiai despre Ali Abbasi regizorul acestui film inainte de a lucra cu el?
Vazusem deja lucrarile lui Ali, inclusiv filmul „Border”. Apoi, in 2022, mi-au trimis „Holy Spider”, pe care l-am indragit la fel de mult. Ideea ca el sa preia aceasta poveste mi s-a parut foarte interesanta, mai ales pentru ca este din Iran, locuieste in Copenhaga si este un cineast european.
Filmul se bazeaza pe relatia pe cre Roy Cohn o construieste cu Donald Trump. Cum a fost pentru tine intalnirea cu un personaj cum e Cohn interpretat de Jeremy Strong?
Stiu ca au existat multe interpretari ale personajului Roy Cohn, iar actori celebri l-au jucat, insa, pentru mine, simt ca nimeni altcineva nu a adus aceeasi esenta, si nimeni nu va mai juca acest rol la fel. Dupa Jeremy, simt ca rolul ii apartine complet. Intre noi a fost o adevarata colaborare, pentru care am fost recunoscator. Amandoi ne-am dedicat complet proiectului, dat fiind modul intens in care am filmat si lipsa de timp. Practic, nu am interactionat deloc in afara platourilor, costumele si personajele erau totul pentru noi.
Cum a fost sa lucrati efectiv impreuna intr-o provocare destul de dificila pentru orice actor?
Jeremy a fost exact acel partener de „sparring” pe care ti-l doresti, care te provoaca, dar care te si inspira sa descoperi tot ce e mai profund in aceste personaje. Am fost mereu in priza, niciodata nu stiam ce sa astept de la o zi la alta. Ali a reusit sa ne ofere o structura, incepand filmarile cu scenele din perioada de inceput, astfel incat sa putem construi treptat relatia dintre personaje. In a doua jumatate a filmului, deja aveam o baza de la care sa pornim. Intre noiembrie si decembrie am filmat partea anilor 1970, apoi dupa pauza de Craciun am inceput anii 1980, iar aceasta delimitare a contribuit la o evolutie naturala a relatiei.
Cum te-ai pregtit pentru transformare in acest personaj pe care-l stie absolut toata lumea si care e in viata?
Pentru a ma pregati, am adunat un colaj de videoclipuri, imagini si interviuri din acea perioada, inclusiv „Arta de a face afaceri” – o carte surprinzator de captivanta. Abordarea mea a fost asemanatoare invatarii unui cantec la pian: incepi lent si repeti pana cand totul devine reflex. In ce priveste protezele faciale pentru transformare, mi-am dorit sa le folosesc cat mai putin posibil, preferand sa redau esenta personajului. Pentru autenticitate, mi s-a cerut sa pun cateva kilograme in doua luni, asa ca am inceput sa mananc si sa beau Coca-Cola.
Cu ce mesaaj ai vrea sa plece lumea de la acest film?
Traim intr-o perioada in care oamenii cauta raspunsuri clare, dar cred ca ar trebui sa ne deschidem mai mult mintea, sa ne incurajam sa comunicam mai bine si sa ne dam voie sa experimentam personal. Cred ca filmul poate fi foarte puternic daca spectatorii vin cu aceasta deschidere.