3 retete delicioase cu creveti, premiate cu stele Michelin. De la supa peruviana cu ingrediente de sezon, la un risotto cu note citrice si paste gatite in stil asiatic.
Crevetii sunt ingrediente deopotriva sofisticate si versatile, perfecte pentru o cina gatita acasa pe care doriti sa o faceti mai speciala si memorabila. Pot fi preparati in diverse moduri si sunt mai sanatosi decat alte fructe de mare, au un continut scazut de grasimi saturate, sunt bogati in calciu si vitamina B12, fiind si o sursa de proteine.
Daca doriti sa incercati ceva nou si rafinat, va recomandam trei retete premiate de prestigiosul ghid culinar Michelin, pentru a pregati creveti deliciosi, cu arome si texturi demne de cele mai bune restaurante din lume.
Reteta de Locro con Camaróns cu ingrediente de sezon, inclusa in Ghidul Michelin, este inspirata de bucataria peruviana din zona Muntilor Anzi.
Locro este o supa populara in zona Muntilor Anzi din America de Sud. Ingredientele sale pot varia de la o regiune la alta, in Peru este o tocana de dovleac cu cartofi si ardei iute, acoperita cu branza si servita de obicei alaturi de orez. Reteta din Ghidul Michelin ii apartine chef-ului José Andrés de la restaurantul peruan China Chilcano din Washington, SUA. Supa este servita cu creveti, cartofi albi si ”queso fresco”, o branza alba, corespondenta telemelei romanesti.
Pentru 4 portii aveti nevoie de 450 g de dovleac decojit si fara seminte, taiat in cubulete, o lingura de sare, 30 ml ulei de masline, 500 ml supa de creveti, 480 ml de supa de pui, 2 cepe albe, taiate cubulete (aprox. 250-300 g), 60 g de unt, 30 g usturoi tocat marunt, 30 g piure de ardei iute “aji amarillo”, 225 g de creveti decorticati, 2 cartofi albi, fierti si taiati cubulete (aprox. 300 g) si 85 g de branza alba taiata cubulete (puteti folosi branza telemea).
Pentru preparare, incepeti prin a preincalzi cuptorul la 205°C, pregatiti cuburile de dovleac: condimentati-le cu jumatate din cantitatea de sare, stropiti-le cu ulei de masline si amestecati bine. Transferati dovleacul intr-o tava tapetata cu hartie de copt si acoperiti-o cu folie de aluminiu, coaceti timp de 30 de minute sau pana cand bucatile sunt moi. Cand este gata, puneti dovleacul copt intr-un blender alaturi de supa de creveti si cea de pui si mixati pana obtineti un amestec omogen.
Separat, adaugati intr-o cratita ceapa, untul, usturoiul si piureul de ardei iute si sotati timp de 10 minute la foc mediu spre mic. Apoi adaugati piureul de dovleac si restul cantitatii de sare si fierbeti timp de 5 minute, amestecand constant pentru a nu se prinde de fundul cratitei.
Intr-o alta tigaie, gatiti rapid crevetii in cateva picaturi de ulei de masline. Pentru servire folositi farfurii adanci sau boluri, puneti la fundul fiecareia cateva cuburi de cartofi fierti si branza, peste care adaugati supa fierbinte de dovleac. Ornati cu crevetii prajiti si serviti cald.
Risotto Alla Pugliese include fructe de mare si arome citrice, este o reteta creata de Luca Beccalli, chef-ul restaurantului Basilico din Milano.
Risotto Alla Pugliese este una din cele mai populare mancaruri ale restaurantului milanez, fiind inclus in Ghidul Michelin pentru retete inca din 2012.
Pentru patru portii de risotto, incepeti cu prepararea unei supe aromate de peste pentru care aveti nevoie de: 150 g oase de biban de mare, 300 g de carapace de homar, 200 g carapace de crevete, 50 g fenicul, 40 g telina, 140g rosii coapte, 50 g morcov, 50 g ceapa, 20 g usturoi si 2,4 litri de apa. Pentru inceput, tocati legumele si adaugati-le intr-o cratita incapatoare alaturi de restul ingredientelor si apa, fierbeti pana cand lichidul se reduce la jumatate. Ulterior, strecurati supa si puneti-o deoparte.
Pentru risotto aveti nevoie de 250 g orez Carnaroli, 1,2 litri din supa de peste pregatita, 20 g ceapa verde, 80 ml prosecco, 70 g ulei de masline, 400 g homar taiat cuburi, 150 g sparanghel, feliat subtire, 160 g creveti tigru tocati cuburi, 2 g pulbere de seminte de fenicul, 3 g coaja de lamaie, 5 g marar, 10 g arpagic, 10 g patrunjel, sare si piper dupa gust.
Ca mod de preparare, puneti intr-o tigaie incapatoare o parte din uleiul de masline si adaugati ceapa si orezul, gatiti la foc mediu pentru doua minute si turnati jumatate din cantitatea de prosecco. Amestecati usor si asteptati sa se evapore lichidul. Apoi, adaugati supa de peste, cate un polonic pe rand, si invartiti constant timp de 12 minute, dupa care adaugati sparanghelul feliat.
Intr-o tigaie separata adaugati homarul si crevetii, alaturi de restul uleiului de masline si ceapa verde, sotati timp de 8-10 minute la foc mediu. Ulterior, adaugati restul de prosecco, coaja de lamaie si pulberea de seminte de fenicul si mai gatiti pentru un minut, dupa care puneti tigaia deoparte. Cand risotto-ul este al dente, adaugati fructele de mare si mai fierbeti pentru inca 3 minute, gustati si potriviti cu sare si piper. Serviti risotto-ul pe farfurii incapatoare si decorati cu marar, arpagic si patrunjel. Poate fi servit alaturi de un pahar de vin alb, chef-ul recomanda Pinot Gris.
Reteta de paste Capellini cu creveti tigru a fost creata de chef Kenny Yeo la Dusk Restaurant din Singapore.
Pentru aceasta reteta se porneste de la o baza de ulei aromat, infuzat cu homar, care poate fi facut in prealabil in acasa. Pentru un litru de ulei de homar aveti nevoie de 4 capete de homar, 500 g capete de creveti, 500 g carapace de crab, 6 rosii proaspete, 4 lingurite de ierburi de Provence uscate, un litru de ulei de masline, 5 esalote, 8 catei de usturoi si o lingurita de pudra de chilli (optional, daca preferati picant).
Incepeti prin a rumeni carapacele de crab si capetele de homar si creveti in putin ulei de masline, impreuna cu usturoiul, salota si rosiile tocate marunt. Se adauga restul de ulei, pudra de ardei iute si ierburile uscate si se continua fierberea amestecului la foc mic timp de 40 de minute spre o ora pentru a va asigura ca toate aromele sunt infuzate in ulei. La final, ar trebui sa aiba o nuanta de rosu aprins. Dupa ce s-a racit, se strecoara intr-un alt recipient. Poate fi pastrat pana la o luna in frigider sau il puteti congela si folosi sub forma de cuburi individuale, in functie de reteta.
In continuare, pentru o portie de paste aveti nevoie de: 3 creveti tigru mari, o lingurita de usturoi tocat, o lingurita de esalota tocata, o lingurita de alge varec, uscate si tocate, o lingura de ulei infuzat cu homar, 160 g de paste Capellini (fierte conform instructiunilor de pe pachet) si 2 lingurite de ceapa verde tocata.
Pentru preparare, sotati usturoiul, esalota, algele si crevetii tigru folosind uleiul infuzat. Chef-ul sustine ca puteti folosi fie creveti tigru, fie indieni sau chiar si creveti de apa dulce. Cel mai important lucru e sa nu fie gatiti in exces, ci doar bine facuti, cu o nuanta usor rosiatica. Peste creveti si ingredientele sotate se adauga pastele si se amesteca bine. Gustati si adaugati dupa gust sare si piper. Ulterior transferati pastele pe o farfurie corespunzatoare si decorati cu ceapa verde tocata.
Bucatarul recomanda servirea preparatului alaturi de un pahar de Pinot Noir. La restaurantul sau, il potriveste cu un vin marca Marques De Casa Concha Pinot Noir.