Skip to content

Galeria Sandwich deschide o expozitie a lui Nico Mures despre latura intunecata a stilului de viata corporatist.

Joi, 14 noiembrie, galeria Sandwich de la Combinatul Fondului Plastic din Bucuresti verniseaza expozitia “Nico Mures: The Office After Dark”, ce va putea fi vizitata pana pe 31 ianuarie 2025.

“The Office After Dark” este un concept inedit. Intr-o lume care glorifica productivitatea, lucrarile lui Nico Mures dezvaluie latura intunecata a stilului de viata corporatist, precum “o noapte eterna in care vitalitatea se estompeaza, conexiunile se raresc, iar identitatea personala este drenata de cerintele muncii”.

Universul creat de Nico Mures este centrat in jurul metaforei unui lucrator modern, mentinut treaz de cofeina, mental si emotional epuizat. 

Captiv unor cicluri infinite de epuizare si lipsa de somn, lucratorul se bazeaza, ca un vampir, pe bauturi energizante care nu fac decat sa il epuizeze mai tare. 

Potrivit conceptului curatorial: “Zadarnicia unei vieti ce produce fara sens personal apasa greu asupra sa. In plus, fiind o femeie corporatista, personajul ales se confrunta in mod natural cu o presiune suplimentara de a-si demonstra propria valoare si de a fi perfecta in toate privintele. Pentru ea, plafonul de sticla nu a fost niciodata mai jos.”

Cunoscuti pentru adaptabilitatea lor, capabili sa supravietuiasca in cele mai aspre medii cu resurse minime, gandacii sunt atat invidiati, cat si dispretuiti. Sub suprafata perfecta a vietii corporatiste, ei se strecoara sub birouri, se ascund in umbre si apar printre lumini palpaitoare, sugerand instabilitate si decadere. Gandicii sunt emblematici pentru o forta de munca ce trebuie sa continue intr-un mediu ostil—nevazuta, subapreciata, dar careia i se pretinde sa persiste cu orice pret.

Vizitatorii au ocazia sa reflecte asupra propriei lor pozitii in cadrul acestui birou permanent, bantuit si mereu productiv.

Nicoleta Mures (n. 1996) este artista de origine romana stabilita in Madrid care lucreaza cu video, colaje digitale, animatie, 3D, AR si AI generativ. Practica sa este o observatie continua asupra corpului virtual aflat in diverse situatii de stres, anxietate, frica. Scopul ei este sa investigheze in continuare posibilitatile si limitarile care aduc corpul, fie el real sau digital, in centrul atentiei.

Lucrarile sale au fost expuse, printre altele, la Sandwich, /SAC, Muzeul de Arta Arad, Zina, PLATO Ostrava, Ivan, Jecza, CAV, la LISTE Art Fair Basel si viennacontemporary, participand si la diverse festivaluri, precum Tour de Moon, Simultan, Digerati Emergent Media Festival si ADAF.

Citește în continuare