Skip to content

Beyoncé va fi subiectul unui curs la Yale. Cum predau universitatile cultura urbana prin munca artistilor

Universitatea Yale a anuntat lansarea unui nou curs dedicat influentei iconicei cantarete Beyoncé. Acest curs, intitulat „Beyoncé face Istoria: istorie, cultura, teorie si politica traditiei radicale negre prin muzica,” va incepe in semestrul de primavara al anului 2025, potrivit profesoarei de studii afro-americane si muzica, Daphne Brooks.

Acest curs le va oferi studentilor oportunitatea de a explora creatia lui Beyoncé din ultimii unsprezece ani, de la albumul din 2013 pana la cel mai recent proiect, Cowboy Carter. Anul 2013 a marcat un moment de cotitura pentru Beyoncé, cand aceasta si-a afirmat puternic convingerile despre feminismul persoanelor de culoare, in special prin piesa Flawless, care include un fragment din discursul feministei Chimamanda Ngozi Adichie.

Daphne Brooks subliniaza importanta recunoasterii contributiilor lui Beyoncé la cultura americana si la cultura populara mondiala, mai ales in contextul unor perioade controversate, cum ar fi realegerea lui Donald Trump. „Impactul ei este monumental si merita o analiza aprofundata”, a afirmat profesoara.

Cursul va pune accent pe analiza creatiilor artistice ale lui Beyoncé, studiind muzica, alegerile sale vestimentare si performantele de pe scena, pentru a le descifra relevanta politica si culturala.

Acest nou curs urmeaza unui alt curs pe care Daphne Brooks l-a predat la Princeton, intitulat „Femeile de culoare in cultura muzicala populara”. „Aceste cursuri atrageau intotdeauna un numar mare de studenti,” explica Brooks. „Energia in jurul lui Beyoncé era remarcabila, si dat fiind ca acel curs acoperea o perioada din secolul XIX pana in prezent, am considerat important sa ii dedicam o atentie speciala intr-un cadru educational specific.”

Nu este prima data cand o institutie academica majora dedica un curs lui Beyoncé. In 2010, Universitatea Rutgers a fost pioniera, lansand un modul despre politica si Beyoncé. De atunci, alte universitati americane, cum ar fi Universitatea din Illinois, au oferit cursuri despre influenta cantaretei asupra miscarii feministe.

In Europa, Beyoncé inspira de asemenea mediile academice. Universitatea din Copenhaga si École normale supérieure (ENS) din Franta ofera si ele cursuri despre una dintre cele mai nominalizate artiste din istoria Grammy Awards.

In ultimii ani, mai multe universitati de prestigiu din lume au inceput sa ofere cursuri dedicate activitatii muzicienilor, axate pe analizarea impactului cultural, social si politic al acestora. Astfel de cursuri exploreaza atat creatiile muzicale ale artistilor, cat si rolul lor in miscarile sociale si culturale.


„The Politics of Kanye West: Black Genius and Sonic Aesthetics” este un curs care examineaza influenta lui Kanye West asupra muzicii si culturii afro-americane, dar si modul in care abordarile sale provocatoare din muzica si moda reflecta si aduc in discutie probleme sociale si economice.
Universitatea din Liverpool, orasul natal al trupei The Beatles, ofera un program dedicat istoriei si impactului cultural al trupei The Beatles. Cursul analizeaza impactul global al trupei, revolutia pe care au adus-o in industria muzicala si influenta lor asupra generatiilor succesive.
In cadrul Universitatii din Tulsa, unde se afla arhivele lui Bob Dylan, exista cursuri care studiaza opera lui Dylan in contextul literar, poetic si politic. Aceste cursuri pun accent pe modul in care cantecele lui Dylan au devenit simboluri ale miscarilor pentru drepturile civile si protestele anti-razboi.
In 2022, New York University (NYU) a oferit un curs special despre Taylor Swift, analizand cariera si creatiile ei prin prisma literaturii, istoriei si afacerilor din industria muzicala. Cursul exploreaza si strategia de marketing a lui Swift, relatia sa cu publicul si influenta sa asupra genului pop.
Harvard a lansat „The Hiphop Archive & Research Institute,” un program care include cursuri despre cultura hip-hop si impactul acesteia asupra societatii americane. Este un program amplu, care se extinde si asupra istoriei afro-americane si a miscarilor de rezistenta, abordand artisti ca Tupac, Nas si Jay-Z.

Astfel de cursuri sunt apreciate de studenti pentru ca analizeaza nu doar opera muzicienilor, dar si contextul istoric si social care a inspirat-o, permitandu-le sa inteleaga mai profund cum cultura populara si muzica reflecta si influenteaza problemele sociale actuale.

Citește în continuare