Gladiatorul 2, in regia lui Ridley Scott, de astazi in cinematografe. Pentru rolul care este favorit la Oscar, Paul Mescal a pus 10 kilograme de muschi si s-a antrenat draconic timp de 3 luni, 6 zile pe saptamana.
Unul dintre cele mai asteptate filme ale anului, Gladiatorul 2, in regia lui Ridley Scott, poate fi vizionat incepand de astazi in cinematografele din Romania. Productia continua saga inceputa in urma cu 24 de ani in pelicula originala cu Russell Crowe care a castigat trofeul Oscar pentru cel mai bun film.
Potrivit publicatiilor importante din Hollywood, Gladiatorul 2 are mai multe nominalizari la premiile Oscar 2025 aproape asigurate, criticii au apreciat unanim continuarea lui Scott insa au considerat-o (tot unanim) sub primul film din anul 2000. Punctele cheie ale peliculei sunt prestatiile lui Denzel Washington (rol secundar) si Paul Mescal (protagonist), Washington este in prezent favorit pentru un trofeu Oscar pe care l-ar fi meritat de mult.
Din distributia filmului fac parte Derek Jacobi, Connie Nielsen, Pedro Pascal, Joseph Quinn si Fred Hechinger. Pe un scenariu scris de David Scarpa si un buget estimat la 300 de milioane de dolari, filmul are nevoie sa stranga cel putin 600 de milioane de box-office pentru a acoperi costurile de productie si marketing. Daca va avea succesul scontat, Ridley Scott a declarat ca este pregatit sa creeze un al treilea film.
Eroul principal este Paul Mescal care a trecut printr-o transformare fizica impresionanta pentru a putea sustine cascadoriile spectaculoase pe care a insistat sa le faca singur.
Ridley Scott, atat regizor dar si producator al noului film, l-a descoperit pe Mescal in serialul romantic “Normal People” care a devenit un fenomen in Marea Britanie si SUA in perioada lockdown-ului din pandemie. Intre timp, actorul a avut o ascensiune fulminanta, devenind atat popular dar si apreciat de criticii din Hollywood si Europa.
In “Gladiator II”, povestea continua in anii de dupa ce Maximus al lui Russell Crowe si-a dat viata, rasturnand conducerea societatii decadente si corupte din Roma antica. Personajul central portretizat de Mescal este Lucius, vazut ultima data ca fiul tanar al Lucillei, o femeie nobila jucata de Connie Nielsen (care isi reia rolul din filmul original). Lucilla este una dintre putinele figuri reale din povestea fictiva a Gladiatorului, in istorie a fost fiica Imparatului Marcus Aurelius.
In copilarie, Lucilla l-a trimis pe fiul ei, Lucius (Mescal) pe coasta de nord a Africii, intr-o regiune numita Numidia, care se afla (in acel moment) chiar in afara Imperiului Roman. Lucius nu stie de ce a fost trimis acolo si creste incarcat de resentimente.
Intrebat de jurnalistii de la Vanity Fair despre povestea noului film, Mescal a spus ca este “Despre ce vor face fiintele umane pentru a supravietui, dar si despre ce vor face fiintele umane pentru a castiga”.
La baza, Gladiatorul 2 este un film de actiune. Paul Mescal, aflat la primul rol care ii necesta rezistenta, anduranta, forta fizica dar si un aspect fizic demn de un gladiator care lupta in arena, s-a antrenat timp de trei luni inainte de inceperea filmarilor.
Potrivit mai multor interviuri pe care Mescal le-a acordat in turneul de promovare al proiectului, s-a antrenat cate 45 de minute zilnic, sase zile pe saptamana, timp de trei luni.
Initial, si-a dorit sa faca un rol diferit fata de cel al lui Russell Crowe si sa fie anti-Marvel (adica anti “muschi exagerati”), declarand pentru Empire ca “am avut aceasta idee ca o sa fac gladiatorii sa arate normal. Dar pe masura ce m-am apropiat de rol, am inteles ca ar fi impotriva povestii in sine. Cum ar fi supravietuit acelui nivel de violenta pe care il vedem in film, fara sa intelegem de fapt contextul sportiv de astazi? Singurul mod este sa fii robust si sa ai forta unei lupte corp la corp, aproape de moarte, in fiecare zi. Asa ca a trebuit sa ridic greutati multa vreme si sa mananc mult pui.”
Daca la inceput a privit rolul ca fiind apropiat de supereroii Marvel, Mescal a inteles pana la urma ca gladiatorii au fost persoane reale, care s-au antrenat intr-un mod real si a caror existenta depindea, la propriu, de victoria in luptele din arena, o victorie care presupunea calitati fizice exceptionale.
A lucrat cu Tim Blakely, fost militar britanic, specializat in pregatirea actorilor pentru roluri iconice (precum John Boyega, Tom Hiddleston, Gerard Butler si Luke Evans).
Timp de 12 saptamani, in timp ce juca in spectacolul de teatru “Un tramvai numit dorinta” pe West End-ul londonez, Mescal s-a antrenat zilnic la Media Physiques, sala de gimnastica a lui Blakely din cartierul Soho.
Intr-un interviu acordat GQ, Blakely a explicat ca “brief-ul a fost sa devina mai masiv si mai puternic. Nu a vrut sa mearga pe reteta Marvel si sa arate ca un desen animat, in schimb ne-am gandit la jucatorii de rugby, puternic, tonifiat, rapid si agil ca un decatlonist.”
Mescal a jucat fotbal galez la un nivel aproape profesionist, asa ca era obisnuit cu consumul fizic pe care trebuia sa il ofere pe teren. Insa antrenamentul pentru a deveni un gladiator modern a presupus o disciplina pe care Blakely spune ca a gasit-o in clientul lui: “La inceput mi-a spus ca fumeaza si bea. A inteles ca trebuie sa le taie pe amandoua din regim dar a vrut sa se antreneze indeajuns de mult incat sa poata continua cu amandoua, in special cu cateva halbe de bere din cand in cand.”
Antrenamentul din sala a inceput cu flotari, ridicari din maini si picioare, concentrandu-se pe repetari scurte si intense, in perioada in care Mescal inca juca la teatru. Cand si-a dedicat timpul strict pregatirii pentru Gladiatorul 2, Blakely a crescut intensitatea si au pus accent pe cate o parte a corpului in fiecare zi, cu una, maxim 2 zile de pauza pe saptamana.
A lucrat umerii impreuna cu pieptul si tricepsii iar bicepsii, in zilele in care lucra spatele.
Au lucrat mult si picioarele lui Mescal, care sunt descoperite in costumul de gladiator. La inceputul antrenamentului folosea greutati intermediare, apoi a trecut la doua runde de ridicari grele, inclusiv “drop set”, o tehnica prin care se lucreaza muschii pana aproape de epuizare. Insa chiar si dupa ce nu mai putea, trebuia sa reduca greutatile, sa repete exercitiile si sa faca trei seturi de flotari.
Intr-un interviu acordat Entertainment Weekly, Pedro Pascal, care are secvente brutale de lupte cu Mescal, a spus ca l-a rugat sa fie mai bland cu el si ca “preferam sa ma arunc de pe o cladire decat sa ma lupt cu el pentru ca e prea puternic”.
In ceea ce priveste dieta alimentara, a constat in oua, pui, carne de viata, orez si peste. In cazul lui Mescal, s-a facut exceptie si a avut voie sa consume alcool.
Antrenamentele au continuat si in perioada filmarilor care au avut loc in Maroc. S-a lucrat pe sesiuni de tip sprint, foarte rapide, in aer liber. Insa Mescal isi dorea sa lucreze 110% iar antrenorul incerca mereu sa il tempereze si sa il tina la 80% din potential pentru ca nu aveau voie sa riste vreo accidentare care ar fi amanat programul de filmare.