Skip to content

Muzeul National de Arta al Romaniei deschide o noua expozitie permanenta:  Galeria de Arta Orientala. Prezinta aproape 600 de obiecte de arta din China, Japonia, Egipt, Grecia, India sau Turcia.

Muzeul National de Arta al Romaniei anunta deschiderea unei noi expozitii permanente, incepand cu data de 22 noiembrie 2024: Galeria de Arta Orientala.

Situata la etajul al treilea al sediului central din Calea Victoriei, alaturi de Galeria de Arta Decorativa Europeana, Galeria de Arta Orientala include aproape 600 de obiecte de arta provenite din Azerbaidjan, Bulgaria, China, Daghestan, Egipt, Grecia, India, Iran, Japonia, Siria, Turcia, Turkmenistan, Uzbekistan, selectate din cel mai important patrimoniu de arta orientala din tara noastra.

Realizarea acestei noi expozitii permanente, unica in Romania, este rodul unui efort comunitar in care au fost implicati pe de o parte muzeografii, conservatorii, restauratorii, tehnicienii si personalul de conducere din cadrul muzeului, pe de alta parte o serie de parteneri, sponsori si donatori care s-au alaturat in timp proiectului.

Galeria de Arta Orientala a fost conceputa in acord cu practicile muzeale actuale, cu mobilier de expunere realizat in mod special pentru acest proiect ce asigura atat securitatea cat si conditiile de conservare optime ale patrimoniului expus, avand sistem de iluminare propriu. 

In spatiul dedicat artei islamice sunt expuse piese realizate intre secolele VII-XX, ce dezvaluie influenta reciproca a practicilor artistice, precum decorul epigrafic si alternanta intre elementele vegetale de tip arabesc si cele geometrice. Piesele de arta islamica reflecta prezenta trasaturilor comune in ceea ce priveste conceptia artistica si repertoriul de motive decorative, atat in obiectele sacre, cat si in cele de arta seculara: covoare, costume, broderii, ceramica, obiecte din metal, arme si armuri.

In sala care prezinta arta din China sunt prezentate lucrari remarcabile ale unor traditii culturale milenare, oferind o imagine generala a evolutiei genurilor artistice de la sfarsitul dinastiei Ming (1368-1644) si din dinastia Qing (1644-1912) pana in prima jumatate a secolului al XX-lea. Selectia lucrarilor de pictura, sculptura, textile precum si a pieselor de ceramica, jad, cloisonné si lac ilustreaza diversele stiluri ale artei de curte si ale artei de influenta populara. 

Salile dedicate artei din Japonia prezinta obiecte definitorii ale culturii nipone din sec. XVII-XX, din epocile Edo, Meiji si Taisho: picturi pe matase si hartie, sculpturi, vase din bronz, ceramica, piese din fildes expus alaturi de celebrele armuri de samurai de tip tosei gusoku. Xilogravura policroma, una dintre creatiile majore ale artei in epoca Edo, este ilustrata prin opere importante ale unor maestri activi la finele secolului al XVIII-lea si inceputul secolului al XIX-lea, printre care amintim Utamaro, Hokusai, Hiroshige, Kunisada si Kuniyoshi.

Un spatiu adiacent este destinat activitatilor educative si de comunicare iar in Camera de Ceai vor fi reluate ceremoniile specifice. 

„In preajma Zilei Nationale deschidem publicului accesul la un patrimoniu deosebit de valoros prezentat de Galeria de Arta Orientala, un spatiu expozitional ce inglobeaza munca colegilor mei muzeografi, restauratori si tehnicieni dar si entuziasmul celor care s-au alaturat cu sprijin material sau logistic facand din acest proiect o expresie a solidaritatii pentru arta si cultura. Catre toti acestia se indreapta intregul meu respect si intreaga gratitudine” afirma Calin Stegerean, directorul general al MNAR. 

Galeria de Arta Decorativa Europeana, inaugurata la 15 ianuarie 2024 si Galeria de Arta Orientala au fost concepute ca o entitate expozitionala dedicata artelor decorative care va fi gestionata de Sectia de Arta Decorativa Europeana si Orientala si vor putea fi vizitate in baza unui bilet unic de intrare, incepand cu data de 22 noiembrie 2024. 

Program de vizitare: miercuri-vineri, orele 10-18, sambata-duminica 11-19, luni si marti inchis. Prima miercuri din luna intrarea este  gratuita.

Citește în continuare