Efectele surprinzatoare asupra sanatatii pe care le au o cana cu cacao, ceai verde si fructe de padure. Va protejeaza de efectele negative ale alimentelor grase in perioadele stresante.
Un nou studiu ofera vesti bune atat bautorilor de cacao, cat si celor de ceai verde: compusii din cacao, bogata in flavanoli, precum si din ceaiul verde, ofera protectie organismului dupa ce o persoana consuma alimente grase in perioadele in care este stresata.
Expertii sustin ca alegerile alimentare pe care oamenii le fac atunci cand sunt stresati pot influenta efectul pe care aceasta tensiune il are asupra sanatatii inimii. Insa o cana cu apa si cacao poate atenua o parte din impactul pe care alimentele il au asupra organismului.
Cand oamenii sunt stresati, tind sa pofteasca la alimente cu un continut mai mare de grasimi.
Studiul a fost condus si publicat de Catarina Rendeiro, profesor in stiinte nutritionale la Universitatea Birmingham din Marea Britanie, care a declarat pentru Fox News: “Stim ca chiar si un singur episod izolat de stres mental poate avea un impact asupra elasticitatii vaselor de sange, care poate dura pana la 90 de minute. Am aratat anterior ca alimentele grase pot afecta recuperarea vasculara a organismului de la stres. In acest studiu, am vrut sa vedem daca adaugarea unui aliment bogat in flavanol la masa grasa ar atenua impactul negativ al stresului in organism.”
Flavanolii sunt compusi care se gasesc in unele alimente si bauturi, cum ar fi merele si ceaiul, si au o serie de beneficii diferite, inclusiv reglarea tensiunii arteriale si protejarea sanatatii cardiovasculare.
Intr-un studiu anterior, cercetatorii din Birmingham au constatat ca alimentele bogate in grasimi pot afecta negativ functia vaselor de sange si livrarea de oxigen catre creier, in timp ce flavanolii – care se gasesc din abundenta in cacao si ceai verde – pot proteja aceasta functie in timpul perioadelor de stres cotidian.
Pentru noul studiu, cercetatorii au oferit celor 23 de adulti considerati sanatosi un mic dejun ce continea doua croissante cu 10 grame de unt sarat, o felie si jumatate de branza cheddar, 250 ml de lapte integral si fie o bautura de cacao bogata in flavanoli, fie o bautura de cacao saraca in flavanoli.
Dupa o perioada de odihna de opt minute, grupul a fost rugat sa completeze un test de matematica mentala care a crescut in viteza timp de opt minute, alertandu-i atunci cand au gresit un raspuns
In timpul perioadei de repaus si al testului, oamenii de stiinta au masurat fluxul sanguin in antebrat, activitatea inimii si oxigenul din organism. Au constatat ca sarcina de stres a indus cresteri semnificative ale ritmului cardiac si ale tensiunii arteriale – similar cu stresul care poate fi intalnit in viata de zi cu zi.
De asemenea, s-a observat despre consumul de alimente grase impreuna cu bautura cu continut scazut de flavanol in caz de stres ca a redus functia vaselor de sange, un efect care a durat pana la 90 de minute dupa terminarea evenimentului stresant.
In schimb, bautura de cacao bogata in flavanoli a prevenit declinul functiei vaselor sanguine in urma stresului si a consumului de grasimi. Concluziile studiului au fost publicate in revista Food And Function.
Expertii recomanda sa cautati pudra de cacao minim procesata in supermarketuri, iar daca nu va place gustul ei, exista alte modalitati prin care puteti obtine o doza mai mare de flavanoli, cum ar fi ceaiul verde, ceaiul negru si fructele de padure.
In plus fata de scaderea tensiunii arteriale, se pare ca anumite tipuri de cacao, conform unui raport anterior publicat in Healthline, au alte proprietati care pot reduce riscul de atac de cord si accident vascular cerebral.