Inovatia restaurantelor de lux: foie gras crescut in laborator cu ajutorul noilor tehnologii. Se obtine in 79 de zile si este o alternativa etica a celebrului preparat frantuzesc.
A fost creata o alternativa de foie gras, crescuta in totalitate in laborator. Recent, Vow, o companie australiana specializata in tehnologii alimentare, a lansat o versiune etica a celebrului preparat de origine frantuzeasca pentru a raspunde cererii din ce in ce mai mari a iubitorilor de produse gourmet.
Produsul, denumit ”Forged Gras” — ”Ficat gras fals”, este o versiune de foie gras dezvoltat in laborator cu cele mai noi tehnologii din domeniu. Potrivit companiei, exista o piata dornica de experiente culinare rafinate care sunt etice si sustenabile.
”Forged Gras” este obtinut prin cultivarea celulelor de prepelita japoneza in bioreactoare alimentare. In 79 de zile se obtine un produs care imita cu exactitate textura grasa si gustul delicios al foie gras.
Pentru a spori gustul, celulele de prepelita sunt combinate cu grasimi vegetale, proteine din fasole fava si arome naturale care ofera o experienta foarte similara cu cea a preparatului traditional. Compania spera ca in viitor aceasta inovatie sa fie disponibila in toate bucatariile restaurnatelor de lux in care clientii isi doresc o alternativa etica la foie gras.
Foie gras este un preparat controversat in mai multe tari din lume deoarece este obtinut prin hranirea fortata a ratelor sau gastelor. Este o practica care a fost criticata dur de catre activistii pentru drepturile animalelor. In schimb, alternativa de foie gras crescut in laborator promoveaza ideea ca oamenii nu ar trebui sa faca compromisuri intre rasfat si valorile etice in care cred.
Produsul artificial a debutat deja in anumite restaurante de lux din Singapore si Hong Kong, doua centre urbane cunoscute pentru experientele de fine dining.
Vow considera ca pietele asiatice vor deschide interesul marilor restaurante din lume pentru a adopta o alternativa etica si sustenabila de foie gras. In ultimele luni, compania a mai lansat un alt produs ”Forged Parfait”, un fel de pateu, tot din prepelita japoneza cultivata in laborator, care are un mare succes in restaurantele cu mancare gourmet din Singapore.
Franta se confrunta in ultimii ani cu o criza de foie gras. In 2022, o gripa aviara a lovit puternic tara occidentala, iar situatia s-a extins si in alte zone din Europa, fiind din ce in ce mai greu procurarea materiei prime pentru celebrul preparat.
Din noiembrie 2021, in Franta au fost sacrificate peste 16 milioane de pasari din cauza gripei aviare. Afectati de aceasta criza a carnii de pasare, in special de rata si gasca, sunt bucatarii restaurantelor de lux, unde foie gras nu lipsea din meniu. Din acest motiv, productia de foie gras din Franta a scazut in 2022 cu 50%, deoarece epidemia a afectat 80% dintre producatorii de foie gras din tara.
Foie gras face parte din patrimoniul cultural si gastronomic protejat in Franta si se obtine din ficatul unei rate sau gaste special ingrasate prin gavaj, adica hranirea fortata cu porumb a acestora.
Conform legii franceze, poarta denumirea de „foie-gras” ficatul de rata sau gasca, care a fost ingrasata intentionat. In partea de nord a Spaniei – Navarra, fosta provincie franceza —, foie-grasul este produs ocazional si prin ingrasare naturala, proces care necesita insa un timp mai indelungat. Foie gras-ul se comercializeaza sub mai multe forme: foie-gras frais (ficat proaspat), foie-gras cuit (foie-gras preparat) sau foie-gras mi-cuit (foie-gras semi-preparat).
Cititi mai multe despre foie-gras la articolul urmator.
Mai jos puteti descoperi alte articole despre mese gourmet.