Skip to content

Oamenii de stiinta au produs cele mai subtiri spaghete din lume, de 200 de ori mai subtiri decat un fir de par uman.

O echipa de la chimisti de la University College London (UCL) a creat cele mai subtiri spaghete din lume, cu nanofibre de numai 372 nanometri latime, adica de aproximativ 200 de ori mai subtiri decat un fir de par uman. Nu este tocmai o optiune viabila pentru cina in familie, dar este o realizare revolutionara in stiinta materialelor.

Spaghetele create nu sunt destinate sa fie un nou aliment, scopul lor fiind mai degraba de a atrage atentia asupra inovatiilor din domeniul nanofibrelor si utilizarilor foarte variate ale acestor in domeniile medicale si industriale.

Nanofibrele fabricate din amidon – produs de majoritatea plantelor verzi pentru a stoca excesul de glucoza – ar putea fi utilizate in bandaje pentru a ajuta la vindecarea ranilor.

Spaghetele minuscule ar putea fi revolutionare in medicina deoarece structurile de nanofibre sunt foarte poroase, permitand apei si umiditatii sa intre, in acelasi timp tinand bacteriile la distanta. In fapt, functioneaza ca un schelet pentru regenerarea oaselor si pentru administrarea medicamentelor. Cu toate acestea, ele depind de extragerea amidonului din celulele vegetale si de purificarea acestuia, un proces care necesita multa energie si apa.  

Creatia este cunoscuta sub numele de „nanopasta”, rezultatele chimistilor fiind publicate in Nanoscale Advances. Pentru a obtine spaghetele au folosit o tehnica numita electrospinning, in care fire de faina si lichid sunt trase prin varful unui ac de o sarcina electrica. Lucrarea a fost realizata de Beatrice Britton, care a efectuat studiul ca parte a masteratului sau in chimie la UCL.

Coautorul Dr. Adam Clancy (Chimie UCL) a declarat: „Pentru a face spaghete, impingeti un amestec de apa si faina prin gauri metalice. In studiul nostru, am procedat la fel, cu exceptia faptului ca am tras amestecul de faina prin el cu ajutorul unei sarcini electrice. Sunt literalmente spaghete, dar mult mai mici”.

In lucrarea lor, cercetatorii descriu urmatoarele cele mai subtiri paste cunoscute, numite “su filindeu” (firele lui Dumnezeu), facute manual de un producator de paste din orasul Nuoro, Sardinia. 

Pastele sardiniene sunt estimate la o latime de aproximativ 400 de microni – de 1 000 de ori mai groase decat noua creatie care, la 372 de nanometri, este mai ingusta decat unele lungimi de unda ale luminii.

Nanopastele se prezinta sub forma unui “covor de nanofibre” cu un diametru de aproximativ 2 cm, fiind astfel vizibila, insa fiecare fir individual este prea ingust pentru a putea fi surprins cu claritate de orice fel de camera sau microscop cu lumina vizibila, astfel incat latimea lor a fost masurata cu un microscop electronic cu baleiaj.

Dr. Clancy a spus: „Amidonul este un material promitator de utilizat, deoarece este abundent si regenerabil – este a doua cea mai mare sursa de biomasa de pe Pamant, dupa celuloza – si este biodegradabil, ceea ce inseamna ca poate fi descompus in organism. Dar purificarea amidonului necesita multe prelucrari. Am demonstrat ca este posibila o modalitate mai simpla de a produce nanofibre folosind faina. Urmatorul pas ar fi investigarea proprietatilor acestui produs. Am dori sa stim, de exemplu, cat de repede se dezintegreaza, cum interactioneaza cu celulele si daca il putem produce la scara larga.”

In ceea ce priveste incercarile de a gati pastele, profesorul Williams a adaugat:„Din pacate, nu cred ca este util ca paste, deoarece s-ar fierbe in mai putin de o secunda, inainte de a le putea scoate din oala.”

Citește în continuare