Skip to content

Astazi, 27 noiembrie, sunt 100 de ani de la nasterea Ninei Cassian. Prozatoare, traducatoare si desenatoare, Cassian a plecat din tara din cauza opresiunii comunistilor. La ARCUB este o expozitie despre viata sa

La aniversarea a 100 de ani de la nasterea Ninei Cassian, la ARCUB s-a deschis expozitia „Nina Cassian – 100 de ani, 100 de chipuri”, o incursiune inedita in universul artistic complex al scriitoarei.

Expozitia si-a propus sa ofere publicului oportunitatea de a descoperi si alte fatete ale activitatii creatoare a celei care a fost recunoscuta, in Romania si in lume, ca poeta, dar care a fost, deopotriva, o muziciana, o prozatoare, publicista, desenatoare si traducatoare de exceptie.

Gasiti expozitia „Nina Cassian – 100 de ani, 100 de chipuri” in Sala Boltilor si reuneste desene originale (portrete, autoportrete si ilustratii pentru cartile sale de poezie) realizate de Nina Cassian, tablouri cu portrete reprezentative ale autoarei, realizate de pictori exceptionali precum Yvonne Hasan, George Löwendal sau Eva Cerbu, din diferite etape ale vietii sale, scrisori, manuscrise, o parte dintre volumele sale aparute de-a lungul vietii sale, in editii princeps, alaturi de cateva obiecte personale ale autoarei.

Toate exponatele apartin colectiilor private ale lui Alexandru Solomon (cineast, fiul pictoritei Yvonne Hasan si al lui Petre Solomon care au fost prieteni apropiati ai Ninei Cassian si producatori documentarului dedicat Ninei Cassian, „Distanta dintre mine si mine”), Alice Nastase Buciuta (jurnalista si scriitoare, ultima editoare a Ninei Cassian, realizatoarea antologiei „Nina Cassian – O mie de poeme” si autoarea Albumului Centenar „Nina Cassian – 100 de chipuri”) si Dragos Cojocaru (poet si bibliotecar, prieten apropiat si mostenitor al Ninei Cassian).

Intrarea este libera.

„Am o problema cu scurgerea timpului, pe care am si facut-o publica. Eu nu am avut o senzatie de trecere de la copilarie la adolescenta, tinerete, maturitate, batranete… Nu simt nicio modificare, cu exceptia anatomiei. Mi se pare viata mult prea scurta ca sa o mai segmentam. Batranetea nu ma sperie decat sub raport fizic. Nici moartea nu ma sperie”, preciza Nina Cassian, in 2007, intr-un text scris pentru „Jurnalul National”.

„Daca memoria mea e o zestre – sunt foarte bogata, prin profuziunea de elemente acumulate, peisaje, arome, culori, carti, arta, muzica, fiinte etc. care ma cutreiera si azi, cu o vitalitate si o prospetime aproape insuportabile”, consemna Nina Cassian in jurnalul sau, Memoria ca zestre.

Nina Cassian s-a nascut la 27 noiembrie 1924, cu numele Renée-Annie Katz, in orasul Galati.

In 1926 se muta impreuna cu familia la Brasov, unde urmeaza scoala primara, iar in 1935 familia se stabileste in Bucuresti, unde Nina isi continua studiile la „Institutul Pompilian“.

De la varsta de cinci ani, Nina Cassian incepe sa scrie poezii, canta la pian si deseneaza. In 1940 ii trimite un grupaj de versuri lui Tudor Arghezi. Acesta consemneaza pe manuscris: „talent incontestabil, vocatie sigura“. Studiaza pianul si compozitia muzicala cu Th. Fuchs, Mihail Jora, Paul Jelescu si Constantin Silvestri, ia lectii de desen cu G. Loewendal si M. H. Maxy si de actorie cu Al. Finti si Beate Fredanov. Studiaza limbi straine si exceleaza in arte.

A debutat publicistic in 1945, in ziarul „Romania libera“, cu poezia Am fost un poet decadent, si editorial in 1947 cu volumul de versuri La scara 1/1, care a starnit atacuri virulente din partea criticii oficiale, pentru decadenta si intelectualism. Intimidata de campania declansata impotriva ei, Nina Cassian trece in extrema poeziilor realist-socialiste si, pana in 1956, publica mai multe volume in care va sacrifica valoarea artistica in compromisul cu ideologia comunista aflata la putere. In paralel, publica savuroase carti pentru copii care vor delecta cititorii timp de decenii: Nica fara frica (1950), Ce-a vazut Oana, Bot Gros, Catel fricos (1957), Printul Miorlau (1957), Chipuri hazlii pentru copii (1958) iar, ceva mai tarziu, scrie o carte multpremiata si iubita, Povestea a doi pui de tigru numiti Ninigra si Aligru (1969). Cartile ii sunt retrase din bibliotecile si librariile din Romania, pana la caderea regimului Ceausescu. Dupa 1989, Nina Cassian face cateva vizite in Romania, prima in 1993, cand ii apare la Bucuresti antologia Cearta cu haosul, in colectia „Biblioteca pentru toti” a Editurii Minerva, iar, ulterior, in perioada 2008 – 2010, cu prilejul lansarii altor volume de poezie sau proza publicate de Editura Cartile Tango, ultima editura romaneasca cu care Nina Cassian a colaborat personal.

Se stinge din viata in 14 aprilie 2014, la New York. Operele sale au fost traduse in multe limbi si poemele sale sunt incluse in antologii dedicate publicate atat in Europa, cat si peste Ocean.

Citește în continuare