Muzeul National de Arta poate fi vizitat gratuit de Ziua Nationala a Romaniei.
Pe 1 decembrie, de Ziua Nationala a Romaniei, galeriile permanente si expozitiile temporare vor putea fi vizitate gratuit la Muzeul National de Arta al Romaniei
In timp ce sambata, 30 noiembrie 2024, muzeul va fi inchis, duminica vizitatorii vor putea parcurge, intre orele 11.00 si 19.00, sediul central al muzeului, situat pe Calea Victoriei 49-53, dar si cele trei muzee-satelit: Muzeul Colectiilor de Arta, Muzeul Theodor Pallady si Muzeul K.H. Zambaccian.
Printre atractiile deosebite se numara Galeria de Arta Europeana, care prezinta lucrari emblematice semnate de mari maestri ai picturii, precum Domenico Veneziano, Tintoretto, Rubens, Monet, Rembrandt sau Rodin.
Galeria Nationala este formata din Galeria de Arta Veche Romaneasca, la etajul I, si cuprinde obiecte pretioase datand din secolul al XIV-lea pana la jumatatea secolului al XIX-lea care pun in valoare particularitatile artistice locale din tara Romaneasca, Moldova si Transilvania. Aflata la etajul al II-lea, Galeria de Arta Romaneasca Moderna reflecta istoria artei romanesti de la jumatatea secolului al XIX-lea pana spre sfarsitul anilor 1970.
Galeria de Arta Decorativa Europeana ilustreaza patru secole de istorie a gustului si a rafinamentului, a inovatiilor, manufacturilor si mesterilor europeni din Austria, Belgia, Cehia, Elvetia, Franta, Germania, Italia, Olanda, Spania, Rusia secolelor XVI-XIX.
Galeria de Arta Orientala, recent inaugurata, reuneste piese de mare valoare artistica si culturala, provenind din Egipt, Grecia, Bulgaria, Turcia, Siria, Daghestan, Azerbaidjan, Iran, Turkmenistan, Uzbekistan, India, China si Japonia, selectate din cel mai important si mai valoros patrimoniu de arta orientala si extrem orientala din tara si intregeste expunerea permanenta a muzeului, alaturi de Galeria de Arta Europeana si Galeria Nationala.
La parterul Galeriei Nationale, sunt deschise doua expozitii de arta contemporana: „Dissonance – Platform Germany #3”, realizata in colaborare cu Künstlerhaus Bethanien Berlin, si „Tadeusz Kantor – artist oriunde si oricand”, un proiect din cadrul Sezonului Cultural Polonia – Romania 2024-2025.