Galerie foto. Primele imagini din Catedrala Notre Dame in urma restaurarii, dupa incendiul din 2019. Proiectul de 700 de milioane de euro a scos la iveala culorile originale din urma cu 800 de ani.
Dupa aproape 5 ani de restaurari si reabilitari, catedrala Notre Dame din Paris va fi deschisa publicului larg incepand cu data de 8 decembrie. Va invitam sa vizionati mai jos primele imagini cu interiorul spectaculos, vizibil pentru prima data dupa incendiul dezastruos din 15 aprilie 2019.
Inainte de incident, catedrala atragea anual 30 milioane de vizitatori, fiind unul dintre cele mai populare obiective turistice din Paris dar si un loc de pelerinaj pentru credinciosii catolici. Exteriorul catedralei se afla in continuare in santier, fiind aproape de final, insa interiorul este pregatit pentru a primi din nou vizitatori.
Recent, interiorul catedralei a fost vizitat de presedintele francez Emmanuel Macron care a laudat lucrarile impresionante realizate de echipa de specialisti si restauratori si i-a felicitat pentru sarcina dificila de finalizare a monumentului in numai 5 ani. Alaturi de el s-au aflat Brigitte Macron, Prima Doamna a Frantei, si Laurent Ulrich, arhiepiscopul Parisului.
Vizita presedintelui a dat startul unei serii de evenimente care preceda redeschiderea catedralei. Pe 7 decembrie va avea loc o ceremonie solemna, alaturi de o slujba pentru sfintirea noului altar si un discurs sustinut de Macron.
In cadrul restaurarii de 700 de milioane de euro au fost refacute toate elementele afectate de incendiu folosind tehnici traditionale, specifice Evului Mediu, cercetate cu atentie de catre echipa de restauratori.
Peretii catedralei au fost curatati de fum si cenusa, cat si de stratul de impuritati depuse in decursul secolelor. Astazi, interiorul arata ca nou, iar vizitatorii vor avea o noua viziune asupra monumentului, cat mai apropiata de cea a credinciosilor din epoca medievala.
Restauratorii au folosit aspiratoare speciale, puternice, pentru a indeparta tot praful toxic degajat in urma topirii acoperisului de plumb al catedralei. Ulterior au fost pulverizate straturi de latex pe suprafetele afectate si au fost indepartate dupa cateva zile pentru a elimina in totalitate murdaria. S-au folosit inclusiv substante speciale care au scos la iveala culorile vibrante ale unor elemente decorative din interior.
Pentru restaurarea catedralei au fost donati 846 de milioane de euro de catre 340.000 de oameni din 150 de tari. O parte din banii ramasi in urma lucrarilor vor fi folositi pentru a mentine catedrala in stare optima, iar cealalta parte vor fi utilizati pentru a restaura alte monumente de importanta nationala din Franta.
Au fost folositi peste 1.200 de stejari pentru a reconstrui schelele si grinzile acoperisului, cel mai inalt copac avea 27 de metri inaltime, iar cei mai batrani, peste 250 de ani.
Pentru reconstructie au fost inlocuiti 1.300 de metri cubi de piatra, au fost curatate 8.000 de tuburi de orga si au fost refacute 1.500 de banci folosind stejar masiv care a fost lucrat manual de 2.000 de artizani. Pentru a reconstrui acoperisul complex al catedralei, tamplarii au utilizat tehnici medievale si au lucrat de mana, fara a folosi unelte contemporane.
Arheologii care au fost implicati in cadrul lucrarilor au avut acces pentru prima data la zonele subterane care dateaza cu sute de ani inaintea construirii catedralei.
O descoperire majora a fost reprezentata de identificarea zidurilor edificiului initial de secol al IV-lea pe care s-a construit Notre-Dame incepand cu secolul al XII-lea. Arheologii au descoperit si oase, inclusiv ramasitele poetului renascentist Joachim du Bellay.
Specialistii au dezgropat si o serie de sculpturi bogat decorate si colorate care reprezinta scene din viata lui Hristos si care datau din secolul al XIII-lea. Acestea au fost inlaturate in jurul secolului al XVIII-lea si asezate cu grija sub pamant, in subsolul catedralei. In viitor vor fi expuse in cadrul edificiului.