Cum ne protejam de frig prin alimentatie. Recomandari alimentare pentru confort si imunitate
Odata cu luna decembrie incepem sa simtim temperature tot mai scazute, iar corpul nostru trebuie sa faca fata energetic unui efort mai mare.
Putem sa ne ajutam ajustindu-ne alimentatia cu alimentele potrivite care pot ajuta organismul sa faca fata frigului, oferindu-i energie si nutrienti pentru a mentine caldura si a sustine functiile vitale.
In primul rand luati in calcul sa mancati alimente bogate in calorii si energie. In aceasta categorie intra carbohidratii complecsi care ofera energie pe termen lung (orez brun, quinoa, cartofi dulci, ovaz, paine integral) dar si grasimile sanatoase care sunt o sursa concentrata de energie si ajuta la mentinerea temperaturii corporale (avocado, nuci, seminte, ulei de masline, unt de arahide)
Cand vine vorba de carne e util sa stiti ca e bine sa optati pentru proteine pentru regenerare si rezistenta.
In aceasta categorie avem carnea slaba si pestele gras adica somon, macrou, hering (bogate in Omega-3).
E important sa avem in alimentati si oua intrucat sunt bogate in proteine, vitamine si minerale, dar si leguminoase precum linte, naut, fasole neagra – surse bune de proteine vegetale si fier.
Avem o gama larga de alimente care incalzesc organismul si care sunt perfecte pentru vremea rece de iarna.
Aici intra condimentele picante – ghimbir, piper cayenne, scortisoara, turmeric. Acestea stimuleaza circulatia sangelui si induc senzatia de caldura.
Si bauturile calde sunt perfecte in aceasta perioada pentru ca aduc caldura “pe interior” iar corpul consuma energia pentru alte activitati, cum ar fi functiile creierului. De asta, in aceasta perioada sunt bune ceaiurile din plante (musetel, menta, ghimbir), cacaoa calda, laptele cu scortisoara care au si o putere speciala in aceasta perioada: ajuta la puterea de concentrare pe langa un confort suplimentar,
Pentru mentinerea imunitatii e important sa avem in dieta legume si fructe bogate in vitamin. Aici intra legume radacinoase ( morcovi, sfecla, napi. Sunt satioase si bogate in carbohidrati naturali), citricele (portocale, lamai, grapefruit – bogate in vitamina C, care intareste sistemul imunitar), banane (ofera potasiu si energie rapida), mere si pere care se pot consuma si coapte pentru un plus de caldura.
Si daca am ajuns la mancarurile calde e important sa nu uitam de supele de iarna care hidrateaza si incalzesc corpul. Adaugati ghimbir, usturoi sau piper pentru un efect termic mai pronuntat.
Pentru o masa completa puteti apela la tocane si mancaruri gatite lent care ofera un echilibru intre proteine, legume si carbohidrati.
Energia ne vine mult si din dulciuri, dar ar fi bine sa gasim solutii pentru dulciuri naturale si zahar obtinut din produse din natura. Aici avem regina absoluta, adica mierea care este indulcitorul natural care ofera energie rapida si are proprietati antimicrobiene.
Daca va amintinti de optiunile bunicilor pentru desertul de iarna cand zapada era foarte mare afara stiti ca ele propuneau copiilor fructe uscate – stafide, caise uscate, smochine, mere uscate/deshidratate – care bogate in zaharuri naturale si minerale.
La asta adaugati ciocolata neagra care contine antioxidanti si ofera o sursa rapida de energie ceea ce o face o gustare perfecta intr-un moment greu al zilei.
Stim ca nu veti uita de vinul fiert sau ceaiul de ghimbir cu lamaie si miere care, consummate cu moderatie, aduc si partea de rasfat si confort, nu doar energie si caldura.
Orice alegeti sa mancati e important sa consumati mese regulate si sa fiti hidratati. Alimentele calde si cele bogate in nutrienti va vor ajuta sa rezistati mai bine frigului si sa va sstineti sanatatea generala.
De asemenea e important sa aveti imbracamintea potrivita cu straturi multiple. Acestea retin aer cald intre ele, oferind o mai buna izolare. Include un strat de baza (care elimina umezeala), un strat de mijloc (pentru izolare, cum ar fi lana sau fleece-ul) si un strat exterior (rezistent la vant si apa).
Protejati-va extremitatile, purtand o caciula calduroasa (pierderea caldurii corporale este semnificativa prin cap), manusi sau manusi de tip mitene si sosete groase din lana si incaltaminte impermeabila.
Folositi o crema protectoare hidratanta pe piele pentru a preveni uscarea cauzata de frig si evitati alcoolul in exces: Desi da impresia de incalzire, alcoolul reduce temperatura centrala a corpului.