O noua expozitie Art Safari deschisa pana pe 15 decembrie arata cum au sarbatorit romanii Craciunul, de-a lungul generatiilor.
Zilele trecute, Art Safari a deschis expozitia „Cele mai frumoase traditii”, curator Cristian Vechiu, ce exploreaza bogatia obiceiurilor si a valorilor spirituale transmise de-a lungul generatiilor in spatiul romanesc.
Evenimentul se concentreaza pe modul in care romanii celebreaza sarbatorile de iarna si le ofera vizitatorilor o incursiune in traditiile care imbogatesc patrimoniul cultural romanesc, dezvaluind semnificatia profunda a Craciunului in viata comunitatilor rurale si urbane.
Vor putea fi admirate lucrari de Henri Matisse, Marius Bunescu, Ion Mirea Viorel Marginean pana pe 15 decembrie, in intervalul joi-duminica, la Art Safari, pe Lipscani 18-20.
Traditiile de Craciun manifestate in spatiul romanesc se concentreaza asupra pregatirii gospodariilor pentru binecuvantarea spirituala si materiala adusa de nasterea lui Iisus, conform traditiei crestine. Colindele, prepararea traditionala a colacilor si alte obiceiuri specifice acestei perioade, dar si bogata arta religioasa ce reflecta traditia crestina subliniaza patrimoniul material si imaterial din spatiul romanesc, patrimoniu ce merita sa fie revalorificat si inteles in context contemporan.
„Publicul va putea, astfel, sa inteleaga mai bine atat simbolistica iconografiei ortodoxe din perspectiva scenelor asociate cu nasterea lui Hristos, cat si relevanta colindelor romanesti ce surprind intr-o maniera populara sacralitatea ortodoxa. Pe langa textele si melodicitatea colindelor, la realizarea unei atmosfere de sarbatoare contribuie si obiectele simbolice, precum costumele populare traditionale sau instrumentele folosite de colindatori. Expozitia isi propune, asadar, sa-i insufle publicului emotiile specifice sarbatorii Craciunului, o perioada caracterizata de speranta, de bucurie si de iubire”, declara curatorul expozitiei, Cristian Vechiu.
O sectiune speciala in cadrul expozitiei este dedicata peisajelor de iarna din arta romaneasca. Viorel Marginean, Marius Bunescu, Dimitrie Gavrilean, Gheorghe Vraneantu sau Ion Mirea sunt cateva dintre numele selectate.
Publicul este invitat sa descopere si obiecte si costume din patrimoniul Muzeul National al Satului „Dimitrie Gusti”, reprezentative pentru portul de iarna si de sarbatoare al romanilor din diverse regiuni ale tarii.
„Consumerismul predomina cam la toate categoriile sociale din mediul urban, asociat sarbatorilor religioase, transformandu-le in carnaval, socializare si divertisment. Din pacate, si in mediul rural avem semne ca se dilueaza obiceiurile si sunt inlocuite de “practicile orasenesti”. Sigur ca privind economic este benefic consumul acesta excesiv, insa sa fim atenti la ce pret platim pe termen lung. Acest eveniment este o contrapondere, este substanta versus superficial, este traire versus secunda. Niciodata nu a fost nevoie mai mult ca acum, sa explicam ceea ce este evidenta, sa depunem efort pentru a continua ceea ce generatie de generatie s-a transmis, nealterat, nediluat si sigur ca nu recontextualizat dupa moda”, declara Oana Zaharia, manager interimar al Institutului National al Patrimoniului.