Skip to content

Pe 5 decembrie se celebreaza „Ziua Mondiala a Cafelei Turcesti”. Istoria si metode de preparare pentru o cafea din Patrimoniul UNESCO

Cafeaua turceasca una dintre cele mai autentice delicatese pe care le puteti incerca in Turcia iar asta datorita aromei si metodei speciale de preparare.
Pe tot teritoriul tarii, cafeaua nu este doar o simpla bautura ci un simbol al ospitalitatii si prieteniei iar UNESCO a inclus cafeaua turceasca pe lista „Patrimoniului Cultural Imaterial” in 2013. De atunci, in fiecare an pe data de 5 decembrie se celebreaza „Ziua Mondiala a Cafelei Turcesti”.

Cafeaua turceasca isi are originea in lumea islamica si a devenit o parte importanta a culturii otomane incepand cu secolul al XVI-lea. Documentele istorice mentioneaza mai multe momente si personaje cheie care au contribuit la popularizarea cafelei turcesti. In secolul al XVI-lea (anii 1540–1550), cafeaua a ajuns la Istanbul din Yemen, unde era cultivata si utilizata initial in scopuri religioase, mai ales de catre sufiti pentru a-i ajuta sa ramana treji in timpul rugaciunilor nocturne. Guvernatorul otoman din Yemen, Özdemir Pasa, este creditat cu introducerea cafelei in curtea otomana.

In 1554 apar primele cafenele, cunoscute sub numele de kahvehane, care au fost deschise in Istanbul de catre doi negustori, unul din Damasc si celalalt din Alep.

Acestea au devenit rapid centre de socializare, unde oamenii se intalneau pentru a discuta, a citi poezie, a juca jocuri de societate sau a asculta povesti.
In secolul al XVI-lea, au inceput sa se deschida cafenele publice, unde oamenii socializau savurand cafeaua. Comerciantii au inceput sa transporte boabe de cafea catre tinuturi indepartate, iar diplomatii si oficialii europeni au introdus cultura cafelei in tarile lor.
Cafeaua a fost rapid adoptata de toate straturile sociale din Imperiul Otoman. Curtea sultanului a introdus un post oficial pentru prepararea cafelei – kahvecibası – o pozitie onorabila in serviciul regal.In acest timp, s-au stabilit regulile si metoda de preparare a cafelei turcesti, incluzand utilizarea ibricului si macinarea fina.

Pentru o cafea turceasca, trebuie ca boabele de cafea sa fie foarte fin macinate. Cafeaua este apoi preparata intr-un vas cu maner lung cu gura pentru turnare, denumit in turca „cezve” si servita ulterior in cesti mici. In ceea ce priveste zaharul, oamenii pot opta intre cafea simpla, usor indulcita sau dulce.
Cafeaua turceasca este servita traditional alaturi de un pahar de apa si de rahat turcesc. Apa ii ajuta pe bautori sa isi reimprospateze papilele gustative si sa savureze in continuare aroma cafelei. Cafeaua este atat de adanc inradacinata in cultura turceasca incat pana si „kahvaltı”, cuvantul turcesc pentru micul dejun, se traduce direct prin „masa dinaintea cafelei”.


In Turcia, exista mereu un motiv pentru a bea cafea. Dupa fiecare masa, cafeaua este consumata ca digestiv si insoteste conversatiile cu prietenii sau vizitele la domiciliu. In cadrul acestor discutii sincere, ghicitul in cafea este un obicei turcesc distractiv asociat cu cafeaua turceasca. Turcii isi intorc cestile de cafea pentru a interpreta forma pe care o are zatul de pe fundul cestii. Servirea cafelei turcesti este, de asemenea, inevitabila la ocaziile speciale, de la sarbatori religioase la logodna.
Desi cafeaua turceasca obisnuita este consumata zilnic in intreaga tara, exista numeroase varietati in fiecare regiune.

De exemplu, in regiunea Egeeana, unde sunt multi copaci de mastic, cafeaua turceasca se prepara cu guma de mastic.
Cafeaua „Menengiç”, fara cofeina si cu o aroma mai fructata, este o delicatesa locala la Gaziantep. Aceasta este realizata din boabe de fistic, originare din sud-estul Turciei.
In mod similar, cafeaua mırra” este adorata in orasele sud-estice precum Mardin si Sanlıurfa. „Mırra” este una dintre cele mai tari cafele din lume si este servita in cesti mici, fara toarte.
Pentru cei care prefera o cafea mai usoara, cafeaua macinata manual, numita „dibek”, poate fi ideala. Tipurile de cafea turceasca difera si in functie de metodele de preparare, cum ar fi pe nisip fierbinte, carbuni sau cenusa.

Cum se prepara cafeaua turceasca in mod traditional


Inainte de a incepe, asigurati-va ca boabele de cafea sunt cat mai proaspete. Veti avea nevoie de cafea macinata mai fin decat cea pe care o prepari la filtru. Amestecati apoi intr-un vas unde adaugati apa, zahar si lasati compozitia la fiert. Odata ce cafeaua incepe sa fiarba, veti observa ca deasupra se va forma un strat de spuma, numit popular caimac. Daca tornati cu grija in ceasca, spuma va ramane deasupra.
Pentru ca este o bautura care deshidrateaza, este recomandat sa o beti alaturi de un pahar cu apa.

Citește în continuare