Skip to content

Ivan Gallery deschide maine o expozitie de grup cu lucrarile artistilor Elijah Burgher, Giulia Cretulescu, Ecaterina Vrana si Ivana Mladenovic.

Sambata, 7 decembrie, la orele 19:00, Ivan Gallery deschide ultima expozitie de grup din acest an. 

“Fragile Objects of Desire” reuneste patru artisti — Elijah Burgher, Giulia Cretulescu, Ecaterina Vrana, Ivana Mladenovic — care exploreaza tema fragilitatii si a dorintei prin diferite medii si discursuri artistice.

Expozitia poate fi vizitata in spatiul Ivan Gallery din cadrul Atelierelor Malmaison de pe Calea Plevnei 137C, latura B, etaj 1, pana pe 25 ianuarie 2025, miercuri-sambata intre orele 15-19, sau prin programare in afara orelor de vizitare.

Elijah Burgher (n.1978, SUA) isi pozitioneaza lucrarile la limita dintre real si imaginar, intervenind prin pictura asupra fotografiilor realizate in timpul unui performance. 

Prin simbolism si ocultism, Elijah Burgher pune bazele unei lumi fantastice si abstracte care exploreaza sexualitatea queer. Magia, ritualurile, iconografia religioasa si tot haosul mistic care il angreneaza pe artist reflecta in acelasi timp vulnerabilitatea erotismului si dorinta scufundata in mister, dar si linia abia schitata, adesea fragila, dintre real si imaginar.

Elijah Burgher traieste si lucreaza la Berlin. 

Obiectele din inox ale Giulia Cretulescu (n. 1994, Romania) sunt artefacte ale vindecarii. 

Giulia Crețulescu, Weapon 2, 2024

Aceste obiecte au fost create pentru seria Weapons. Ele se bazeaza pe un desen in relief pe tesatura, pe care artista il vizualizeaza ca pe o cicatrice. 

Giulia Cretulescu exploreaza automutilarea si, in acest context, obiectele ascutite reprezinta armele care au provocat durerea si apoi au ramas ca niste fosile, doar o dovada ca au existat. Arhivarea obiectului care a provocat durerea este o metoda de vindecare. Durerea a fost pietrificata in aceste arme ca un mod de a se proteja.

Giulia Cretulescu este licentiata si masteranda in Arte Grafice, dupa ce a absolvit programul de doctorat in Studii Vizuale la Universitatea Nationala de Arte din Bucuresti, unde a fost asistent universitar la Catedra de Arte Grafice.

In videoclipul The Leaves of Grass din 2016, Ivana Mladenovic (n. 1983, Serbia) exploreaza natura fragila a fiintei umane, facand o paralela intre povestea fratilor gemeni boxeri si poemul lui Walt Whitman, Song of Myself.  

Ivana Mladenovic, The Leaves of Grass, 2016

Ivana Mladenovic a studiat dreptul la Belgrad inainte de a se muta la Bucuresti, unde a absolvit sectia de regie a Universitatii de Arta Teatrala si Cinematografica „Ion Luca Caragiale” in 2010, iar in 2011 si-a finalizat studiile de master in cadrul aceleiasi sectii. 

Portofoliul ei de filme include Daca 6 era 9 (2013), Skin (2011), Afterparty (2009), Pizza Love (2008), Milky Way (2007), precum si lungmetraje: Ivana cea Groaznica (2019), Stinge lumina (2012) si succesul Soldatii. Povestea Ferentari (2017) care a castigat premii la Festivalurile de Film de la San Sebastia, Trieste, Sarajevo, la TIFF si la gala Gopo.

Lucrarile Ecaterinei Vrana (n. 1969 – d. 2019, RO) se intalnesc la intersectia dintre real si ireal. 

Ecaterina Vrana, Happy Birthday, 2018

Expozitia prezinta doua picturi de mari dimensiuni din ultimii ani de viata ai artistei. Prin compozitiile sale sincere si directe, Ecaterina Vrana deschide usa catre o lume intunecata in care cuvintele completeaza imaginea prin insusi contrastul dintre un mesaj pozitiv si un peisaj sumbru.

Ecaterina Vrana s-a nascut in Constanta si a studiat pictura la Academia de Arte din Bucuresti. Printre cele mai recente expozitii personale ale artistei se numara Indigo, Muzeul National de Arta Contemporana, Bucuresti (2023), Ecaterina Vrana: Mi-e frica sa pictez, Muzeul de Arta Constanta, Constanta (2022); Ecaterina Vrana, Galeria Nicodim, Bucuresti (2017) si Los Angeles (2016), Coasa era pui, Muzeul de Arta, Constanta (2015).

Citește în continuare