Skip to content

Sting si sotia sa, Trudie Styler, scot la licitatie colectia de obiecte de arta si mobila din fostul apartament, vandut pentru 50 de milioane de dolari. Licitatia include si piese create de vecinii de atelier ai lui Brancusi.

In ultimii doi ani, mai multi actori si cantareti celebri si-au scos la licitatie colectiile valoroase de obiecte si lucrari de arta, printre ei se numara Robbie Williams, Johnny Depp sau Jim Carrey. Deseori, astfel de colectii sunt stranse pe parcursul unor decenii, cu ajutorul unor experti care recomanda investitii inteligente — opere de arta a caror cota are potential sa creasca semnificativ peste ani.

In cazul lui Sting, solistul trupei Police, si a sotiei sale, Trudie Styler, este implicata casa de licitatii Bonhams care organizeaza pe 19 decembrie o vanzare de obiecte de arta si design. 

Colectia lui Sting si a sotiei sale include 10 obiecte, estimate, per total, la peste 3 milioane de euro.

Printre obiectele vandute de Sting se numara o serie de piese de mobilier care au fost deopotriva functionale, fiind create de artisti relevanti in lumea designului modernist si contemporan. Mobila s-a aflat in trecut intr-un penthouse pe care cuplul l-a detinut in Upper West Side din New York, apartamentul fiind vandut pentru 50 de milioane de dolari in 2017.

Colectia lor de arta a fost realizata alaturi de designerul Lee Mindel, cunoscut pentru crearea de resedinte de tip “galerie de arta” pentru clienti preocupati de arta.

Printre loturi se numara trei sticlarii ale arhitectului Carlo Scarpa, care a colaborat cu compania venetiana Venini Glassworks in anii 1930 si 1940, experimentand cu traditiile si tehnicile de suflare a sticlei Murano. 

Una dintre lucrari, o vaza transparenta cu zabrele, a fost prezentata la cea de-a 20-a editie a Bienalei de la Venetia din 1936 (pretul curent este estimat intre 2.800 si 4.700 de euro).

Este scoasa la licitatie si o pereche de scaune Stokke din palisandru (lemn rosiatic) si piele inchisa, semnata de designerul danez Jens Quistgaard si estimata in prezent intre 3.800 si 5.700 de euro.

Colectia lui Sting este completata de o vaza din gresie roz pudrat de la ceramistul francez Art Deco Jean Besnard  — cu pretul actual estimat intre 1.400 si 1.900 de euro — si doua lampi de podea de la India Mahdavi, sub forma unor buze uriase, cu o valoare estimata intre  1.900 si 2.800 de euro.

„Ceea ce diferentiaza colectia lor este distinctivitatea si imaginatia. Colectia prezinta un amestec de stiluri, imbinand elemente sofisticate Art Deco cu modele inspirate din pop art. Fiecare piesa spune o poveste in care a fost traita si savurata, oferind o privire asupra stilului si preferintelor unice ale cuplului.”, a declarat Dan Tolson, director al departamentului de arta decorativa moderna la Bonhams.

In 2016, Sting a vandut mobila din una dintre vilele sale din Marea Britanie la Christie’s Londra pentru aproximativ 4 milioane de euro.

Expertii Bonhams considera ca celebritatea lui Sting contribuie la valoarea pieselor insa calitatea si designul acestora sunt la un nivel inalt. 

In colectia lor de arta vanduta in 2016 se aflau numeroase nume importante ale artei secolului trecut: ceramica de Picasso, fotografii de Mapplethorpe, un pian Steinway, lucrari de Matisse, Yves Klein, Paul Smith, Keith Haring si Ben Nicholson, o pictura a celui din urma fiind adjudecata pentru 1,3 milion de euro.

Licitatia actuala Bonhams include piese importante si din portofoliile altor colectionari. 

Printre acestea se numara un set de 31 de mascote din sticla lustruita de la bijutierul francez René Lalique din anii 1920 si 1930, estimate la peste 1 milion de euro, si opere ale lui François-Xavier Lalanne, sculptorul francez cunoscut pentru fuziunea dintre arta plastica si designul utilitar. Una dintre vedetele licitatiei este o oaia creata din bronz si acoperita cu lana pe care va puteti aseza (cu o estimare de aproximativ 680.00 de euro), o pasare de gradina (aproximativ 600.000 de euro) si un rinocer din bronz patinat (intre 270 si 480 de mii de euro).

Lalanne a inregistrat prestatii remarcabile pe piata licitatiilor in ultimii doi ani, cel mai recent la Christie’s in New York, in octombrie, unde o colectie de 70 de sculpturi prezentata de fiica artistului a obtinut aproape 60 de milioane de dolari.

Alaturi de sotia sa, Claude, François-Xavier Lalanne era vecin de atelier cu Constantin Brancusi la Impasse Ronsin. In scrierile istorice, Brancusi este numit atat ca prieten dar si ca mecena al sotilor Lalanne, aveau in comun reprezentarile de animale, inclusiv serii pe care Lalanne le-a creat sub inspiratia Pasarilor in zbor ale maestrului de origine romana.

Citește în continuare