Skip to content

Bucataria romaneasca, intr-un nou clasament al celor mai bune gastronomii din lume. Sunt laudati cozonacii, mititeii, ciorba de burta, borsul si mamaliga.

A aparut clasamentul celor mai bune gastronomii din lume, iar bucataria romaneasca se afla printre ele. TasteAtlas, celebrul ghid online de mancare, a stabilit care sunt cele mai bune bucatarii prin analiza a 15.478 de preparate din intreaga lumea. Acestea au fost evaluate de 477.287 de persoane pasionate de arta culinara.

Clasamentul serveste drept un ghid culinar pentru calatoriile din 2025, dezvaluind cele mai recomandate tari cand vine vorba de preparate delicioase. Multi turisti iau in considerare bucataria fiecarei tari inainte de a stabili destinatia unei vacante, astfel ca TasteAtlas realizeaza aceasta lista din 2019. 

Platforma a stabilit o lista de 100 de bucatarii, iar gastronomia romaneasca se afla in primele 25 de locuri la nivel mondial. 

Romania s-a plasat pe locul al 24-lea in clasament, iar cele mai populare preparate sunt mititeii, cozonacul, borsul, mamaliga, sarmalele, pasca, ciorba de fasole si ciorba de burta. 

Printre produsele romanesti laudate de specialisti se numara urda, casul, cascavalul afumat, branza de burduf, pastrama, salamul de Sibiu si babicul. La capitolul bauturi, acestia recomanda vinurile din soiurile Feteasca Neagra, Feteasca Regala, tuica si visinata. 

In ceea ce priveste restaurantele cu specific romanesc, clasamentul este condus de Caru’ cu Bere, Hanul lui Manuc si Ciorbarie din Bucuresti, Roata, Varzarie si Zama din Cluj-Napoca si Restaurant Sergiana din Brasov. 

Descoperiti recomandarile TasteAtlas cu privire la bucataria romaneasca aici

Pe primul loc in clasament se afla Grecia care depaseste Italia dupa mai multi ani de rivalitati intre cele doua bucatarii mediteraneene.

Mancarea greceasca este cunoscuta pentru alimentele proaspete si sanatoase, dar si pentru condimentele folosite pentru a aduce savoare. Cele mai bune regiuni din Grecia pentru preparate delicioase sunt Peloponez, Creta si Insulele Ciclade. 

Preparatele incluse in baza de date TasteAtlas au fost votate de evaluatori acreditati, cele care au obtinut cel mai mare numar au plasat tarile in clasamentul mondial. Printre mancarurile care pus Grecia pe primul loc se afla moussaka, stifado — o tocana de vita —, souvlaki, dolma, gyros, tzatziki si salata greceasca. Pe locul al doilea in clasament se afla Italia cu traditionalele paste carbonara, ravioli, pizza napoletana, risotto si tiramisu. 

Locul al treilea a fost oferit bucatariei mexicane care s-a bucurat anul acesta de o atentie deosebita dupa ce tacos a fost numit cel mai popular preparat de street-food din lume. Alte mancaruri mexicane recomandate de expertii TasteAtlas sunt fajitas, tamales, pui cu sos mole, barbacoas si enchiladas. 

Locul al patrulea este ocupat de bucataria spaniola, urmata de cea portugheza si turca. Pe locul sapte se afla gastronomia indoneziana, iar pe locurile opt si noua bucataria franceza, respectiv cea japoneza. Locul 10 este dedicat preparatelor chinezesti. Descoperiti clasamentul complet aici.

Bucataria romaneasca este explorata indeaproape de catre Cosmin Dragomir in cea mai recenta carte a sa, „Curatorul de zacusca”. Potrivit acestuia, George Enescu avea o pasiune pentru crenvurstii cu porumb dulce. 

Cosmin Dragomir, unul dintre cei mai cunoscuti jurnalisti culinari din Romania, a lansat in 2022 cartea “Curatorul de zacusca”, o selectie de texte gastronomice sub forma unei culegeri de articole, studii, editoriale si interviuri publicate in diferite medii, dar si inedite (scrise special pentru acest volum). Volumul abordeaza diferite teme de istorie ai antropologie culinara romaneasca si beneficiaza de o multitudine de ilustratii.

Dragomir prezinta in carte si cateva detalii despre cinele luate de Enescu la Palatul Regal alaturi de Regele Carol I si Regina Elisabeta. Compozitorului ii placeau in mod deosebit crenvustii cu porum dulce. Descoperiti mai multe detalii la articolul de mai jos unde puteti citi si doua fragmente din carte. 

Citește în continuare