Skip to content

Albania a interzis ieri TikTok dupa asasinarea unui adolescent. La noi, zeci de copii au avut fracturi grave ca urmare a unei provocari in aceasta platforma. Incidentele politice de la noi generate de campanii pe TikTok sunt in ancheta Comisiei Europene.

Albania a anuntat ieri, 21 decembrie, ca interzice timp de un an aplicatia TikTok, popular. Masura a aparit incident in urma uciderii unui adolescent luna trecuta, care a starnit temeri cu privire la influenta social media asupra copiilor.
Interdictia, parte a unui plan mai amplu de a face scolile mai sigure, va intra in vigoare la inceputul anului viitor, a declarat prim-ministrul Edi Rama dupa o intalnire cu grupuri de parinti si profesori din intreaga tara.
„Timp de un an, il vom inchide complet pentru toata lumea. Nu va exista niciun TikTok in Albania”, a declarat Rama.
Mai multe tari europene, inclusiv Franta, Germania si Belgia, au impus restrictii privind utilizarea retelelor sociale de catre copii. Intr-una dintre cele mai dure reglementari din lume care vizeaza Big Tech, Australia a aprobat in noiembrie o interdictie completa a social media pentru copiii sub 16 ani.
Premierul Edi Rama a acuzat retelele de socializare, in special TikTok, de alimentarea violentei in randul tinerilor in scoala si in afara acesteia.
Decizia guvernului sau vine dupa ce un elev in varsta de 14 ani a fost injunghiat mortal in noiembrie de un coleg de scoala. Presa locala a relatat ca incidentul a avut loc in urma unor dispute intre cei doi baieti pe retelele de socializare. De asemenea, pe TikTok au aparut videoclipuri cu minori care sustineau crima.
„Nu copiii nostri sunt problema, problema astazi suntem noi, problema astazi este societatea noastra, problema astazi este TikTok si toti ceilalti care ne iau copiii ostatici”, a declarat Rama.
TikTok a declarat ca soliciti „clarificari urgente” din partea guvernului albanez.
„Nu am gasit nicio dovada ca autorul sau victima aveau conturi TikTok, iar mai multe rapoarte au confirmat de fapt ca videoclipurile care au condus la acest incident au fost postate pe o alta platforma, nu pe TikTok”, a declarat un purtator de cuvant al companiei.
La noi in tara, o provocare initata pe TikTok in care copiii se aruncau in bratele colegilor intr-un saly cu mana intansa imitand borul ui Superman a dus la o avalansa de internari pentru fracturi complicate.
Contextul politic al Romaniei, dincolo de provocarile copiilor, a aratat in ultimele saptamani toxicitatea acestei aplicati si la nivelul implicarii in societate si in influentarea alegerilor. Incidentele din tara noastra au facut ca reprezentantii Comisiei Europene sa ceara anchete speciale celor care detin TikTok.

Citește în continuare