10 tipuri de branza si combinatiile perfecte care salveaza orice masa sau gustare rapida. Desi internationale, toate sortimentele sunt si la noi
Mesele din aceasta perioada, care vin odata cu traditiile si ospitalitatea traditionala, sunt o provocare si pentru stomacul nostrum, si pentru timpul nostru dar si pentru bugetul nostru.
Va rugam mult sa luati in calcul preparea meselor de Sarbatori intr-un mod sustenabil, sa va ganditi dinainte necesarul de alimente si sa nu aruncati mancare. Puteti dona mancarea pe care nu ati folosi-o la multele mese catre nevoiasi, cantinele sociale sau centrele sociale ale primariilor de sector.
O solutie smart pentru gustari elegante si delicioase cand vin musafiri neanuntati e un platou cu branzeuri pe care le “asortati” cu nuci, fructe sau preparate din carne.
Iata o lista cu tipuri de branza si sugestii de mancaruri potrivite pentru fiecare. Speram sa va inspiram in alegeri si sa aveti la masa gustari delicioase, intr-un budget accesibil, dar care sa fie facute cu masura si respect pentru mancare.
Branza Brie este cea care are textura moale, coaja comestibila si aroma usor dulceaga.
Se serveste cu fructe proaspete (mere, struguri, smochine), merg bine in sandvisuri sau in tarte cu fructe uscate si nuci. Din aceasta branza se poate prepara rapid un desert: se poate coace in aluat foietaj si servit cu dulceata de fructe.
Branza Camembert seamana cu branza Brie, dar este mai intensa la gust.
Este un sortiment de branza care este perfect cu paine crocanta si miere ( e de altfel un preparate cool si rapid pe care-l au pe masa francezii, care valorizeaza foarte mult si painea).
Branza Camembert este nuna pentru a fi gatita la cuptor cu ierburi aromatice. Se asorteaza bine cu cidru sau vin alb sec.
Branza Cheddar este o branza tare, aroma intensa, uneori usor picanta.
Este ideala pentru burgeri, quesadilla sau mac & cheese. E un tip de brana care merge bine in supe crema, mai ales supa de broccoli.
Se serveste cu biscuiti sarati si chutney de ceapa sau mango.
Branza Gorgonzola este branza albastra italiana, are o aroma puternica si o structura cremoasa.
Italienii o adauga in sosuri pentru paste (gnocchi, risotto) si este ideala pentru salate cu rucola si nuci.Ca gustare se poate manca alaturi pere sau nuci.
Branza Parmesan (Parmigiano-Reggiano) este branza tare, granulata, gust intens, usor sarat.
Este un tip de branza pe care-l intalnim ras peste paste, risotto sau supe. Se poate servi ca aperitiv cu miere sau otet balsamic, dar si in salate sau pe platouri cu antipasti.
Branza Mozzarella este brana cu textura moale, gustoasa, disponibila proaspata sau maturata.
Este perfecta pentru pizza si lasagna. Italienii au o salata dedicata acestui sortiment de branza – Caprese (cu rosii si busuioc).Mozzarella proaspata merge bine cu paine prajita si ulei de masline si puteti face cu aceasta reteta tartine dintr-o bagheta calda.
Branza feta este branza greceasca sarata, moale, dar ferma, poate cea mai consumata brana de la noi pentru ca seamana cu branza de capra sau de vaca pe care o cunoastem din felul in care o pregatesc traditional taranii de la noi.
Este perfecta pentru salate grecesti cu rosii, masline si castraveti, dar poate fi coapta cu legume (ardei, rosii) sau in foetaje in placinte delicioase. Merge bine cu miere si susan prajit ca desert.
Branza Roquefort este branza albastra franceza, foarte puternica la gust.
Se combina bine cu pere, smochine sau nuci si merge cu vin rosu puternic sau cu deserturi pe baza de miere. Francezii spun ca este ideala pentru a fi adaugata in sosuri pentru paste.
Branza de Capra (Chevre) preparate dupa o reteta franceza aceasta branza este moale, cu gust usor acrisor.
Se potriveste in salate cu sfecla rosie, in tarte sarate sau quiche-uri. Se serveste cu miere, nuci si paine crocanta.
Branza Halloumi este o branza cipriota, ferma, care nu se topeste.
Este perfecta pentru a fi prajita sau la gratar si e alaturata in garniturile cu legume la gratar sau in wrap-uri. Merge bine cu lamaie sau miere.