Skip to content

E amuzant pentru unele persoane, dar purtatul sosetelor la culcare creste calitatea somnului. Conteaza desigur si materialul din care sunt sosetele

Daca nu ati fost niciodata genul care sa doarma in sosete, ar fi bine sa va ganditi la asta si ssa luati in calcul macar ca o incercare pentru a va testa calitatea somnului.

Dormitul in sosete ajuta la reglarea temperaturii corpului, ceea ce poate duce la adormirea mai rapida, trezirea mai usoara si dormitul mai tarziu, potrivit cercetarilor.

Un studiu publicat in Journal of Physiological Anthropology, a constatat ca barbatii care purtau sosete au adormit cu aproximativ sapte minute mai repede , au dormit cu 32 de minute mai mult si s-au trezit de sapte ori mai rar decat cei care nu purtau sosete.

Desi poate parea contraintuitiv, dormitul in sosete ajuta la mentinerea temperaturii centrale – temperatura din interiorul corpului, nu a pielii – scazuta, a spus Michael Breus, PhD, psiholog clinician si expert in medicina somnului.
Incalzirea pielii prin purtarea sosetelor scade temperatura corpului prin dilatarea vaselor de sange din apropierea pielii, ceea ce permite caldurii sa iasa.

Studiile arata ca atunci cand temperatura centrala a corpului este reglata, somnul este mai bun.
O scadere a temperaturii corporale centrale semnaleaza organismului ca este timpul sa doarma si coincide cu eliberarea melatoninei – hormonul somnului. Expertii sugereaza sa va mentineti dormitorul intre 20 si 22 grade Celsius pentru un somn adanc si odihnitor.
Purtarea sosetelor si dormitul intr-o camera racoroasa ar putea fi perechea perfecta pentru o noapte de odihna de inalta calitate.

Daca purtati sosete pentru a dormi, asigurati-va ca acestea nu sunt atat de stranse incat sa restrictioneze fluxul sanguin.


Este important ca sosetele sa fie confortabile, astfel incat sa nu devina o distragere a atentiei in timpul somnului, cum este important sa fie fabricate din tesaturi prin care pielea respire si transpire usorcum ar fi bumbacul, inul sau bambusul. Si ar trebui sa optati pentru o pereche proaspata, curata, nu cele pe care le-ati purtat toata ziua.
Sosetele din fibre naturale moi, cum ar fi lana merino sau casmirul, sunt cele mai bune. Acestea costa de obicei mai mult decat sosetele din bumbac sau din fibre artificiale, dar merita banii in plus.

Evitati sa purtati sosete de compresie in timpul noptii, cu exceptia cazului in care acestea sunt prescrise de medicul dumneavoastra.


Chiar daca se stie ca acestea imbunatatesc circulatia prin cresterea fluxului sanguin, nu sunt destinate a fi purtate in pat. Sosetele de compresie indeparteaza fluxul sanguin de la picioare si pot bloca circulatia sangelui atunci cand dormiti.

Citește în continuare