Pathé a redeschis cel mai mare ecran de cinema din Franta. Dupa 6 ani de renovari, cinematograful La Géode din Paris revine cu proiectii imersive bazate pe cele mai noi tehnologii si un ecran inclinat la 30°.
La Géode, celebrul cinematograf din Parc de la Villette din Paris, a fost redeschis dupa 6 ani de renovari si lucrari de consolidare. Are cel mai mare ecran emisferic din Franta si cele mai moderne tehnologii de proiectare, oferind o experienta cinematografica imersiva imbunatatita.
Cinematograful a fost deschis in 1985 intr-o cladire in forma de sfera cu un diametru de 36 de metri, unica in Paris. La momentul respectiv oferea una dintre cele mai inovatoare tehnologii de proiectie din lume. A fost inchis in 2018 dupa ce compania de productie si distributie de film Pathé l-a achizitionat pentru a revitaliza sala de cinema si a starni din nou interesul pentru filmele in format IMAX.
La Géode are un ecran inclinat la un unghi de 30° care se intinde pe o suprafata de 1.000 de metri patrati acoperind aproape in totalitate tavanul cladirii.
Situata in vecinatatea a Cité des sciences et de l’industrie, sfera este alcatuita din 6.433 de triunghiuri din otel inoxidabil lustruit care reflecta imprejurimile. A fost realizata dupa planurile arhitectului Adrien Fainsilber, inaltimea este echivalenta unei cladiri de 12 etaje.
Cinematograful are o capacitate de 400 de locuri, inclinate la un unghi de 27° pentru a oferi o proiectie ideala. De asemenea, cu ajutorul noului proiector IMAX Laser 4K si a noilor inovatii implementate, fiecare film se transforma intr-o experienta imersiva.
In urma renovarilor a fost imbunatatita si calitatea sunetului cu ajutorul tehnologiei IMAX 6.0. In prezent ruleaza filmul de animatie ”Mufasa: Regele Leu” in 4K si trei documentare despre natura — ”Balenele albastre”, ”T-Rex” si ”Super Human Body”.
Biletele standard costa 25 de euro pentru lungmetraje si 13 euro pentru documentare, iar tinerii beneficieaza de tarife reduse. Pentru a marca redeschiderea, pentru o perioada limitata exista si o promotie cu bilete 1+1 gratuit.
Daca planificati o calatorie la Paris, va invitam sa descoperiti expozitiile deschise in acest sezon. Puteti vedea pictura secolului al XIV-lea, colectii de moda Haute Couture, pictura norvegiana si arta contemporana care chestioneaza colonialismul si framantarile societatii actuale.
Pe 22 ianuarie, Muzeul Luvru deschide o expozitie temporara dedicata lui Cimabue si a unei opere care a socat istoria artei: este vorba despre o pictura, considerata pierduta de cateva sute de ani, care a fost descoperita in bucataria unei femei din Compiegne, Franta. Lucrarea a fost restaurata si va fi expusa la Luvru pana pe 12 mai.
Intre 19 martie si 3 august 2025, la Musée Jacquemart-André din Paris va fi deschisa expozitia intitulata simplu ”Artemisia Gentileschi”, dedicata celei mai cunoscute femei care a activat in arta inaintea secolului al XVIII-lea. Numita o “vedeta a picturii baroce”, Gentileschi va fi celebrata printr-o expozitie cu aproximativ 40 de picturi, inclusiv lucrari rar expuse si piese atribuite recent artistei.
In perioada 5 martie – 25 august 2025, la Bourse de Commerce va prezenta capodoperele colectiei Pinault — muzeul fiind deschis de miliardarul Francois Pinault — care include peste 100 de nume care au redefinit arta moderna si contemporana. De la Brancusi si Auguste Rodin la Man Ray, Irving Penn, Diane & Allan Arbus, Terry Adkins, Duane Hanson, Georg Baselitz, Ana Mendieta, David Hammons, Marlene Dumas la Arthur Jafa si Ali Cherri, expozitia va explora o tema relativ generala: trup si suflet.
Cititi mai multe despre expozitiile pariziene, dar si despre ce puteti vedea la Londra in urmatoarele luni la articolul de mai jos.