Program de Ziua Culturii Nationale in Bucuresti. Peste 15 muzee se pot vizita gratuit, inclusiv MNAR, MNAC, MARe dar si Ateneul Roman. Au loc concerte si evenimente pentru iubitorii de teatru, film si literatura.
Ziua Culturii Nationale, sarbatorita anual pe 15 ianuarie, data de nastere a poetului national Mihai Eminescu, este un prilej de a redescoperi Bucurestiul intr-o zi cu multe evenimente cu intrari gratuite, concerte, expozitii si conferinte menite sa atraga iubitori de arta si cultura de toate varstele.
Programul din Bucuresti de anul acesta este variat si ofera oportunitai de a descoperi perspective noi asupra culturii romanesti, de la literatura, arte vizuale, muzica sau arte spectacolului, va invitam sa descoperiti mai jos oferta culturala a zilei.
Incepand cu ora 17:30, ARCUB organizeaza evenimentul „Magie, poezie si povesti fermecate”.
Evenimentul include vizitarea expozitiei „ABRACADABRA – Secretele magiei”: de la 18:00 – un atelier de lectura interactiva cu scriitoarea Carmen Tiderle, autoare de literatura pentru copii, de la 18:20 – un workshop cu Dana Rogoz, de la 18:40 – un spectacol de magie al iluzionistului MAGITOT. Totodata, cu acest prilej, expozitia cu acelasi nume beneficiaza de un program extins de vizitare.
Orchestra de Camera Radio sustine la Sala Radio un concert dirijat de Cristian Mandeal, cu Stefan Arnold la pian. Programul include W. A. Mozart — Concertul nr. 27 in si bemol major pentru pian şi orchestra, KV595, Franz Schubert — Uvertura in re major in stil italian si J. Brahms — Serenada nr. 2 in la major op. 16. Biletele sunt disponibile aici.
Muzeul National de Arta al Romaniei va oferi acces gratuit publicului, in intervalul orar 10:00 – 18:00 (ultima intrare la 17:30). Expozitiile temporare deschise sunt “Dissonance – Platform Germany #3” si „Tadeusz Kantor – artist oriunde si oricand”. De asemenea sunt deschise Galeria Nationala (Arta Veche Romaneasca si Moderna), Galeria de Arta Europeana, Galeria de Arta Decorativa Europeana, Galeria de Arta Orientala si Spatiile Istorice ale fostului Palat Regal.
MARe (Muzeul de Arta Recenta) ofera oportunitatea de a vizita gratuit expozitia „Monstrul, patratul si hohotul”, curatoriata de Dan Popescu, cu o colectie remarcabila in care 80 de artisti de la lon Tuculescu la Megan Dominescu ilustreaza povestea ultimilor 70 de ani de arta romaneasca.
La TNB (Teatrul National „I.L. Caragiale” din Bucureşti), va avea loc spectacolul-lectura „Minte si inima”, in regia lui Razvan Popa. In distributie sunt Ionut Toader, Alice Salceanu, Cosmina Cheyrouze, Cesonia Postelnicu, Ovidiu Cuncea si Razvan Popa. Spectacolul va avea loc la 19:00 la Sala Media, intrarea este libera.
Tot cu intrare libera sunt si tururile ghidate ale expozitiei „Regina Maria la teatru” care vor avea loc la 12:00 si 14:00 la Muzeul Teatrului National.
Muzeul National al Satului „Dimitrie Gusti” ofera intrare gratuita pentru expozitia „Regina Maria – Un veac şi jumatate”, la ora 11:00 la Sala de Marmura. La aceeasi ora, la Sala Victor Ion Popa, va avea loc si evenimentul „Dor de Eminescu”, un program de muzica si poezie sustinut de Lorena Oltean, Arlinda Morava, Cristina Deleanu, Nae Alexandru si Eugen Cristea.
La Muzeul Taranului Roman pot fi vizitate gratuit mai multe expozitii:„Imaginarium: lumea celor nevazute”, curator Alexandra Craciun, ora 16:00, la Sala Irina Nicolau; „Dor si Drum”, Curator: dr. Marius Tita, ora 17:00, Sala Media; „Omagiu artistic” cu peste 40 de lucrari semnate de 25 de artisti, ora 18:00, la Sala Acvariu.
Filarmonica „George Enescu” organizeaza un tur ghidat gratuite in cadrul Ateneului Roman in intervalul 16:00-16:30. Intrarea este gratuita dar se face pe baza unei rezervari aici.
La Cinema Muzeul Taranului va avea loc proiecţia filmului „Ivan – omul cu radacini in apa”, regia: Ana Preda. Ora: 18:30.
Filmul reconstituie, cu imagini inedite de arhiva, transformarea adolescentului plecat din Mila 23, micul sat de pescari din Delta Dunarii, in multiplul campion olimpic si mondial la canoe, participant la cinci editii ale Jocurilor Olimpice (intre 1968 si 1984), cel ce a adus Romaniei 30 de medalii olimpice, mondiale si europene in 17 ani de activitate. Aflam, direct de la Ivan, ca performanta sportiva a fost mereu precedata de nenumarate esecuri si ca fiecare medalie olimpica de aur era castigata inca de-acasa, prin antrenament asiduu.
La Muzeul National de Arta Contemporana (MNAC), veti avea acces gratuit la cele sapte expozitii ale sezonului MNAC 20BIS si un tur ghidat al expozitiei „Linii paralele. Avataruri ale modernitatii in Croaţia”, curator: Branko Franceschi. Turul este programat pentru 17:30.
La Muzeul National al Hartilor si Cartii Vechi puteti vizita expozitiile permanente si temporare in intervalul 10:00–18:00, intrare libera.
La Muzeul National „George Enescu” este deschisa expozitia „Istoria unor capodopere Enesciene”, in Foaierul Salii George Enescu.
La Aula Ministerului Culturii, de la 12:00 va avea loc o proiectie a filmului „Anul nou care n-a fost”. Va fi urmata de o discutie cu regizorul Bogdan Muresanu, moderata de Adrian Cioroianu, directorul Bibliotecii Nationale.
Opera Nationala Bucuresti celebreaza Ziua Culturii Nationale printr-un spectacol de gala care omagiaza spiritualitatea romaneasca.
Vor sustine recitaluri Gheorghe Zamfir, Paula Seling, soprana Cristina Pasaroiu, baritonul Stefan Ignat si violonista Simina Croitoru. Alaturi de orchestra simfonica a institutiei-gazda (aflata sub bagheta dirijorului Daniel Jinga, directorul general al Operei Nationale Bucuresti), spectacolul va fi completat prin participarea Corului National de Camera „Madrigal – Marin Constantin” (dirijat de Anna Ungureanu) si Corului barbatesc Cantus Domini (dirijat de arhid. Razvan Constantin stefan).
Mai jos gasiti programul Muzeului Antipa.
Muzeul National de Istorie Naturala „Grigore Antipa” are un program special de vizitare care include: vizionarea filmului documentar de lung metraj „A sti sau a nu sti – de la banchizele Antarcticii la Ghetarul de la Scarisoara, pe urmele savantului explorator roman Emil Racovita”, turul ghidat al expozitiei temporare „Visul primei nopti polare – Belgica – expeditia antarctica 1897-1899” precum si intrare gratuita tuturor vizitatorilor in expunerea permanenta a muzeului.
10:00 – 18:00 (ultimul vizitator intra la ora 17:00) – vizitarea gratuita a expunerii permanente a muzeului
16.00 – 17.00 – tur ghidat gratuit al expozitiei „Visul primei nopti polare – Belgica – expeditia antarctica 1897-1899”, realizat de curatorul expozitiei, dr. Oana Paula Popa, care va oferi vizitatorilor o perspectiva aprofundata asupra expeditiilor antarctice
18.00 – 20:00 – vizionarea filmului documentar de lung metraj „A sti sau a nu sti – de la banchizele Antarcticii la Ghetarul de la Scarisoara, pe urmele savantului explorator roman Emil Racovita”. Documentarul va fi prezentat de prof. dr. Gabor Xantus, scenarist, coordonator stiintific impreuna cu dr. Aron Xantus, regizor, realizator – cei care au dat viata proiectului. Vocea lui Emil Racovita apartine marelui actor Victor Rebengiuc.
Participarea este gratuita, iar inscrierile se fac prin formularul de rezervare https://antipa.ro/rezervari, in limita locurilor disponibile.
Muzeul National al Literaturii Romane va invita la vernisajul expozitiei „Orasul scriitoarelor. Peisaj urban in literatura scrisa de femei” care propune un exercitiu de recuperare a operelor si biografiilor unor scriitoare active in perioada interbelica.
Printre scriitoarele in focus se numara Hortensia Papadat-Bengescu, Margarita Miller-Verghy, Bucura Dumbrava, Aida Vrioni, Natalia Negru, Alice Voinescu, Martha Bibescu, Ticu Archip, Zoe Verbiceanu, Henriette Yvonne Stahl, Sanda Movila, Cella Serghi, Lucia Demetrius, Ioana Postelnicu, Anisoara Odeanu, Sorana Gurian, Maria Banus si Jeni Acterian.
Evenimentul va avea loc la sediul din Calea Grivitei nr. 64-66 al Muzeului, incepand cu ora 18.00, in prezenta urmatorilor invitati: Alina Pavelescu, Carmen Musat, Bianca Cernat, Andreea Rasuceanu si Constantin Goagea. Amfitrion, Ioan Cristescu, directorul MNLR.
Muzeul National de Istorie a Romaniei ofera acces gratuit tuturor vizitatorilor.
Sunt disponibile expozitiile permanente Tezaurul Istoric, Copia Columnei lui Traian, Lapidarium si Muzeul Jucariilor.
De asemenea, pot fi admirate urmatoarele expozitii temporareꓽ „Coloranti naturali. De la cercetare stiintifica muzeala la arta contemporana”, „EIKON. Conservare-restaurare pictura pe lemn”, „Capodopere din patrimoniul Muzeului National de Istorie a Romaniei”, „Romania – Polonia, un secol de istorie. Maresalul Józef Piłsudski si Familia Regala a Romaniei”, „Tidal Wave. 1 august 1943”.
Programul de vizitare este cuprins in intervalul orar 09:00 – 17:00, cu ultimul acces la 16:15.
Muzeul Municipiului Bucuresti a pregatit mai multe evenimente dedicate Zilei Culturii Nationale: vernisajul unei expozitii tematice la Londra, un atelier gratuit pentru copii si concerte speciale organizate la Palatul Sutu si Casa Memoriala Dinu Lipatti.
La Palatul Sutu, pe langa vizitarea expozitiilor, programul saptamanii include spectacolul “Eminescu, forever” sustinut de soprana Arlinda Morava, acompaniata la pian de Adriana Alexandru, cu participarea actritei Theodora Stanciu. Evenimentul va avea loc luni, 20 ianuarie, ora 18:00. Pret bilet: 20 lei, se achizitioneaza de la stand, inaintea inceperii spectacolului.
Joi, 16 ianuarie 2025, ora 19.00, la Casa Memoriala Dinu Lipatti (Bd. Lascar Catargiu 12) va avea loc un recital vioara – pian, cu Mihai Mangir si Verona Maier. Violonistul Mihai Mangir va canta pe vioara Paul Kohl, care i-a apartinut maestrului George Enescu. Programul include J. S. Bach – Adagio, G. Enescu – Sonata op. 25, nr. 3, in la minor, „in caracter popular romanesc”, E. Chausson – Poeme si M. Ravel – Rapsodia Tzigane. Intrarea este libera in limita locurilor disponibile.
Sambata, 18 ianuarie 2025, ora 18.00, puteti asculta un recital sustinut de Andrei Licaret – pian, Irina Nanushi – vioara, Iuliana Goiana – viola si Mircea Marian – violoncel. Programul include George Enescu – Cvartetul cu pian nr.1 in Re major, op.16 si Johannes Brahms – Cvartetul cu pian nr.1 in sol minor, op.25.
Joi, 23 ianuarie 2024, ora 18.30 va fi organizat un recital cu titlul „Bentoiu & Enescu – Muzica romaneasca in context european”, cu Irina Nanushi – vioara si Elena Anca – pian. Programul include George Enescu – Sonata pentru pian si vioara Nr. 1 in Re major Op. 2 si Pascal Bentoiu- Sonata pentru pian si vioara Op. 14.
TVR Cultural a pregatit un program special cu emisiuni care includ documentare, interviuri cu personalitati marcante, editii speciale ale unor emisiuni.
Programul special incepe la 15:00 cu un film in premiera: „Manastirea Vacareşti”, povestea demolarii Manastirii Vacareşti, documentar realizat in 1985 şi interzis pana in 1990, in regia lui Nicolae Corjos, urmat de şi „Cufarul lui Eminescu” (ora 15:30, regia Cristian Radu Nema şi Mimis Ravanis).
„Cufarul lui Eminescu” se deschide şi arata caietele lui Eminescu, iar actorii Ion Caramitru şi Cristian Moţiu ii poarta pe spectatori prin lumea tineretii eminesciene, cand poetul, insoţit de cufarul sau cu manuscrise, calatorea spre Viena, Berlin sau Bucuresti.
Perioada petrecuta la Viena de compozitorul Ciprian Porumbescu este subiectul documentarului „Popas imperial”, difuzat de la ora 16:45, tot la TVR Cultural. Iar in emisiunea „Vremuri si discursuri”, realizata de Ruxandra Tuchel (ora 17:15), actorul Marius Bodochi aduce in contemporaneitate publicistica lui Mihai Eminescu.
De la ora 17:50, va fi difuzat Concert la Teatrul Monumental – Cvartetul Marian Moraru (Las noches del Monumental -„Traspasando fronteras”, Spania, 2023, ora 17:50). Este un proiect inspirat din mai multe stiluri muzicale, dintre care folclor romanesc, irlandez, jazz si flamenco.
De la ora 19:00, va fi difuzata o editie speciala a emisiunii „Intrare libera”, moderata de Mirela Nagat. Se va vorbi despre mitul cultural si comunitar crescut in jurul figurii lui Eminescu si modul in care a fost instrumentat in peisajul memorial. Va fi chestionata si publicistica lui nationalista, care are si texte antidemocrate. Invitatii vor fi Ioana Bot, Bogdan Cretu, Caius Dobrescu si Mihai S. Rusu.
Spectacolul „Constantin Brancoveanu”, de Nicolae Iorga, o productie a Teatrului National de Televiziune, din 1974, se vede de la ora 22:00. In regia lui George Teodorescu, spectacolul ii are in distribuţie pe Stefan Iordache (Constantin Brancoveanu), Silvia Popovici (Doamna Marica), Costel Constantin (Spatarul stefan) si Raluca Zamfirescu (Vadana).
La 21:00, TVR 1 lanseaza miniseria documentara „Viitorul de ieri”, realizata de Claudia Nedelcu Duca, despre istoria unor cladiri emblematice din Capitala: cladirea Teatrului National din Bucuresti, un proiect aprobat in 1960 de Gheorghe Gheorghiu Dej, cu tanarul arhitect Romeo Belea ca autor, transformata de alt arhitect, in 1978, la cererea lui Nicolae Ceausescu, intr-o cladire putin functionala si refacuta de Romeo Belea in timpul directoratului lui Ion Caramitru.